Dodaj do ulubionych

Mały żarłok

25.04.05, 10:48
Mój synek ma 4 miesiące, 70 cm i waży prawie 8 kg.
Jest karmiony tylko piersią - mam dużo mleka, ale on coraz częściej chce
jeść. Do niedana jadł mniej więcj co 3 h, potem co 2, teraz co 1,5 a nawet 1
h. Je też w nocy - niedawno jak zjadł około 23-24 to potem dopiero o 3-4
rano, teraz chce jeść co 1,5 h. Każdorazowo je od 5 do 10 minut.
Mnie w zasadzie nie przeszkadza jego żarłoczność, ale zastanawiam się, czy to
możliwe że moje mleko już mu nie wystarcza? Czy nie byłoby dobrze gdybym
wprowadziła jakieś dodatkowe posiłki - np. kaszkę na moim mleku?
Pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: Mały żarłok 25.04.05, 11:01
      Moze maluch niekoniecznie jest glodny, ale poniewaz wydluza okresy czuwania, po
      prostu dopomina sie zainteresowania i zabawy, a nie piersi co godzine? A jesli
      maly jest rzeczywiscie glodny, to wieczorem mozna by poprobowac np. kaszki na
      Twoim mleku, zeby bez budzenia przetrwal noc, ale wtedy przyrost wagi moze byc
      jeszcze wiekszy :-)
      A za kilka tygodni mozesz zaczac podawac cos bezmlecznego, o ile Twoj synek nie
      jest alergikiem.
    • tijgertje Re: Mały żarłok 25.04.05, 20:39
      Piszesz, ze masz duzo mleka - to prawdopodobnie jest przyczyna czestych "posiedzen" i szybkiego przyrostu wagi. Mozliwe, ze maluch dostaje za duzo mleka poczatkowego, zawierajacego wiecej cukru, a za malo pozniejszego, tlustego. Rozwiazanie jest dosc proste. Jezeli maluch domaga sie piersi zbyt czesto, w czasie kolejnych karmien w przeciagu 3-4 godzin podawaj te sama piers(tylko jedna). W ten sposob uregulujesz ilosc mleka, a dziecko dostanie rowniez wiecej "tresciwego" pokarmu.
      • kasia_de Re: Mały żarłok 26.04.05, 09:15
        Dzięki za odpowiedzi.
        Tijgertje - tak `robię dość często, że podaję tę samą pierś, ale to niczego nie
        zmienia, zresztą on jak się przyssie, to naprawdę dużo potrafi wypić, chociaż
        drugiej piersi już nie chce.
        Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka