Dodaj do ulubionych

ciagle je i ulewa

04.07.05, 13:54
Witam!
Moja coreczka jest jeszcze malenka bo ma zaledwie 4 dni ale jesetem mocno
wyczulona poniewaz starszej nie udalo mi sie przekonac do piersi i karmilam
sciaganym przez 9 miesiecy.
Mam watpliwosci dotyczace karmienia. Mianowicie mala bardzo duzo czasu spedza
przy piersi (niektore karmienia trwaja okolo godziny). Ladnie ssie (choc ma
gorsze chwile kiedy sie awanturuje az do zminy piersi) ale bardzo ulewa.
Wlaciwie po kazdym karmieniu. Nie pomaga zadne odbijanie. Przeczekac?
Marta
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: ciagle je i ulewa 04.07.05, 16:40
      jak piszesz maleńka ma dopiero 4 dni więc jej żołądeczek dopiero teraz
      przystosowuje sie do tego że jest pełen (a jest malutki malutki)często nadmiar
      dzieci poprostu (przynajmniej na poczatku ) ulewają. Tak może być dopuki samo
      sie nie unormuje czyli popyt będzie równy podaży. Również to jak mała je ma
      wpływ na jej ulewanie. Jeżeli wypływ mleka jest bardzo duży i maleńka bardzo
      szybko musi pić połyka duże ilości powietrza, które potem uchodząc z niej
      wypycha wcześniej zjedzony pokarm. Jest jeszcze jedna przyczyna może być to
      refluks żołądkowo jelitowy bardzo częsty u takich maluszków związany z
      niedojrzałością układu pokarmowego a ściślej mówiąc oźwiernika. Należy też
      odróżnić ulewanie od ulewania refluksowego. Takie powiedzmy "zwykłe ulewanie"
      to ujście niewielkiej ilości pokarmu zaraz po karmieniu najczęsciej przy
      odbijaniu. Refluksowe to ulewanie nasilone, takie chlupanie z dziecka (ale
      proszę nie mylić z wymiotami) często nadtrawionym już pokarmem (serek) nawet
      już po jakimś czasie od karmnienia. Dziecko może być przy refluksie bardziej
      niespokojne, (uczucie pieczenia powodowane przez cofające sie kwasy żołądkowe),
      może gorzej przybierać na wadze (ale nie zawsze tak jest), może też dochodzić
      do częstszych chorób górnych dróg oddechowych, może też często (i to jest
      bardzo charakterystyczne) kaszleć, zakasływać sie pozornie bez przyczyny mimo
      tego iż jest zdrowe. U moich córek często było też czuć z buźki kwaśny zapach.
      Bardzo dobre efekty przynosi wysokie układanie dziecka, zarówno w łóżeczku
      (materac lub pod nóżki łóżeczka podkłdadamy coś tak aby dziecko miało uniesiony
      tułów mniej wiecej o 30 stopni), jak i w wózku (pozycja półleżąca), a także
      przy przewijaniu. Genetalnie przewodnią zasadą jest to aby główka dziecka
      znajdowała sie cały czas wyżej od jego żołądeczka. Nie powinno sie też dziecka
      przewijać bezpośrednio po karmieniu.
      Jeżeli ulewanie jest dość silne bardzo dobrze jest zgłosić ten problem
      pediatrze. Jeżeli masz jakieś pytania pisz na priv. pozdrawiam ciebie i twoją
      córeczkę.
      A

• 3105abc Re: ciagle je i ulewa 10.08.05, 13:36
        Czesc Aga,
        mam nadzieje, ze znajdziesz chwile czasu zeby mi odpisac bo wydaje mi sie, ze
        moja corka ma wlasnie ta sama chorobe ktorej symptomy opisalas. Moj maluszek ma
        dwa miesiace i od okolo szesciu tygodni ulewa prawie po kezdym jedzeniu. Zdarza
        jej sie tez po dwoch czy trzech godzinach snu ulac ale wtedy to juz wychodzi z
        niej serek. Przybiera na wadze tez wolniej ale lekarz stwierdzil, ze wszystko
        jest w porzadku jesli bedzie dalej tyla. Mam do ciebie pytanie a mianowicie jak
        dlugo twoje corki zmagaly sie z tym paskudztwem? Wiem, ze u kazdego dziecka
        moze byc roznie.Jesli masz jakas rade jak mojej malej pomoc poza podniesieniem
        luzeczka to prosze doradz a ja ze swej strony serdecznie dziekuje i czekam na
        odpowiedz. Agnieszka Burth

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka