Dodaj do ulubionych

Pozycja z pod pachy

11.04.06, 15:24
Witam Pani Moniko!
Mam pytanie co do pozycji z pod pachy. Położna która przychodzi do mnie
zacheca mnie ciagle do tej pozycji ze niby jest to pozycja w której dziecko
najlepiej odciaga pokarm. Czy jest to prawda?
Dla mnie nie zawsze jest ona odpowiednia tymbardziej ze musze uzyc zawsze
całego mnostwa poduszek by siedziec wygodnie a do tego mam uszkodzona lewa
piers w takim stopniu ze przysparza mi to duży ból. ale właściwie tylko na
poczatku. czy jest to moze wynik wypływania pokarmu.
Obserwuj wątek
    • ewledea Re: Pozycja z pod pachy 11.04.06, 16:57
      ja probowalam karmic w tej pozycji, strasznie ciezko ulozyc mi dziecie na tym stosie poduszek...:))pozdrawiam
      • falafala Re: Pozycja z pod pachy 11.04.06, 17:29
        Do karmienia mam taka poduszke co to normalnie ma sluzyc do spania z prawidlowym
        ulozeniem glowy, taki mini materacyk 30x50 Klade na tym maluch i mam
        "pakuneczek", ktorym latwo manewrowac. Tym sie tez latwiej karmii z pod pachy bo
        siadam i zagarniam koldre i poduszke na to materacyk z dzieckiem i juz mam
        odpowiednio przystawione.
        Pozycja z pod pachy jest rzeczywiscie dobra szczegolnie polecana kobietom ktore
        chca zwiekszyc ilosc pokarmu pbo pod pacha jest najwiecej gruczolow mlecznych.
        Czesto tam powstaje tez zapalenie i wtedy ta pozycja pomaga sie z nim uporac.
        Czesc kobiet ja lubi i tak karmii zawsze wiele raczej klasycznie. Nie musisz
        jej stosowac zawsze jezeli ci nie wygodnie, ale warto ja znac i miec opanowana.
    • monika_staszewska Re: Pozycja z pod pachy 12.04.06, 18:51
      Proszę karmić w takiej pozycji w jakiej jest Pani najwygodniej. W pozycji "spod
      pachy" dosyć dobrze kontrolujemy to jak dziecko jest przystawione, ale to
      jeszcze nie powód by zmuszać Panią do karmienia w taki właśnie sposób.
      Zważywszy na uszkodzenie brodawki sugerowałabym kontakt z laktacyjnym
      specjalista, bo warto pozbyć się jak najszybciej tego problemu. No chyba, ze
      uda się Pani zagojenie brodawki przy pomocy smarowania mlekiem, wietrzenia,
      mycia ( w czasie kąpieli) naparem z nagietka lekarskiego, ewentualnie
      smarowania cieniutką warstwą maści Bepanthen czy PureLan. Ważne jest też żeby
      maluch w czasie karmienia leżał na wysokości piersi, całym przodem ciała był
      przytulony do Pani, nos tuz przed przystawieniem do piersi powinien mieć na
      wysokości brodawki. I jeszcze jedno proszę nie wpychać piersi do buzi tylko
      przystawiać do niej dziecko. Pierś można ewentualnie podać takim ruchem jakby
      chciała Pani wyłożyć ja na język dziecka. Ręka którą trzyma Pani pierś powinna
      być ułożona w literkę "C" - cztery palce od dołu, kciuk na górze z tym, ze
      palce powinny leżeć na granicy otoczki i reszty piersi czy wręcz poza otoczka
      po to żeby nie uniemożliwiały dziecku głębokiego uchwycenia piersi.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka