Dodaj do ulubionych

brak mleka???

12.11.06, 16:52
5 dni temu urodziłam zdrowa,śliczna dziewczynkę.Z przyczyn medycznych musiał
wkonacesarkezaczął się problem.Pokarm wprawdzie pojawiłsię szybko ale
córeczka spędzał przy piersi 30-40 min a po godzinie domagała się
znowu .Dziwiło mnie to tym bardziej że inne dzieci (również po cesarce
przesypiały po jedzonku 2 -3 godziny).Mówiłam pielęgniarką jaki jest problem
i prosiłam o butelkę(choć serce mi się kroiło)ale one twierdziły że wszystko
jest ok.Teraz jesteśmy w domku i sytuacja się nie zmieniła.Jestem wykończona
i niewiem czy córkę dokarmiać czy nie.Dzwoniłam do pediatry,poradził
dokarmiać ale nie jestem do końca przekonana.Może któraś Was miała ten
problem.Błagam pomóżcie!!!!
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: brak mleka??? 12.11.06, 17:06
      Normalka :)
      Pokarm matki jest trawiony bardzo szybko, poniewaz jest idealnie dostosowany do
      potrzeb małego ssaka - nie zalega w żołądku tak jak mleko krowie (modyfikowane,
      oczywiscie). Noworodek ma prawo zgłosić żądanie już po 3 kwadransach od
      zakonczenia posiłku.
      Na inne dzieci nie patrz, wiele jest takich, które przez pierwsze 2-3 TYGODNIE
      dużo spia i jedzą co 3 h, a potem zaczynają JEŚĆ i trwa to godzinami, z małymi
      przerwami, aż ustawią laktację na odpowiednim poziomie.

Wiem, ze ci ciężko, ale spróbuj sobie i dziecku zaufac. Najdalej za 5,6 tygodni
      zauwazysz znaczną "poprawę" :)
      • florcia732 Re: brak mleka??? 12.11.06, 17:17
        Dzieki za odpowiedz!Najgorsze jest to że przez nieumiejetne podawanie piersi
        na poczatku brodawki są Bolesne i krwawia ,,dlatego ten długi czas karmienia
        jest dla mnie taką torturą.Planuje kupić nakładki na bolące brodawki a po
        wygojeniu wrócić do karmienia tylko piersią.Nakładki to chyba lepszy pomysł od
        mleka sztucznego.Co myślicie!!!
        • 1977a Re: brak mleka??? 12.11.06, 22:23
          OJ ja sie tak samo meczylam... i kilka moich znajomych tez. Niestety nie zawsze
          jest tak rozowo jak w ksiazkach. Cierpliwosci i samozaparcia zycze. Ja mialam
          strasznie obolale brodawki i nawet z silikonowymi nakladkami bolalo czasem tak
          ze lzy same lecialy i wylam... maly ciagnal jak u ciebie po 30 min a juz po
          godzince byl glodny. Ciezko bylo ale ciagle mialam w glowie mysl ze nie mozna
          mu dac nic wspanialszego niz mleko matki i takiego ciepla i dawki czulosci jak
          przy piersi (choc wiedzialam ze ta czulosc to przez lzy).Teraz maly je co 2-3h
          co nie jest moze sukcesem ale jak je to mnie juz nic nie boli a i on usmiecha
          sie i posapuje spokojnie ... dla tego usmiechu warto bylo. Mysle ze i ty
          dotrwasz. Trzymam kciuki!
        • mika_p Re: brak mleka??? 13.11.06, 00:11
          A jesteś pewna, że teraz dobrze podajesz pierś? Boli tylko z wierzchu, skóra,
          czy więcej, także w środku?
          • florcia732 Re: brak mleka??? 13.11.06, 10:58
            w szpitalu niestety nie miałam zbyt duzej pomocy , pielegniarki chyba uznały ze
            majac 33 lata powinnam wiedziec wszystko,mimo ze to moje pierwsze dziecko.wiem
            ze zle podawałam piers i teraz wymaga to czasu zanim piers sie wygoi dltego
            biore pod uwage nakładki.
            • madziatd Re: brak mleka??? 13.11.06, 13:43
              Bardzo dobra jest maść bepanthem na brodawki. Nie trzeba jej zmywac przed
              karmieniem i9 bardzo pomoga na gojenie. Ja przez pierwsze 2 tygodnie prawie
              wcale się nie ruszałam z łużka bo Oliwka co 45 minut jadła i to po 20 minut z
              jednej piersi! Po paru tyg było już lepiej.
              • lenka74 Re: brak mleka??? 13.11.06, 15:43
                Trzeba karmić naturalnie to jest najlepsze dla dziecka. Ja karmiłam w bólach,
                krew mi leciała ale sie nie poddałam. Dziecko okropnie płakało przy piersi i ja
                również. Teraz po 9 tygodniach jest lepiej chodź nie idealnie jeszcze boli ale
                nie strasznie i dziecko czasem dostaje histerii przy piersi - nie wiem dlaczego.
                Myślę że powinnaś razspróbować dać dziecku butle i zobacz reakcję. Ja z tego
                bólu nie zauważyłam ze pokarm nie leci i odwodniłam dziecko i trafiłam do
                szpitala. Sprawdź czy leci mleczko.Pozdrawia Ewa. Moje gg 5693940
                • florcia732 Re: brak mleka??? 13.11.06, 15:49
                  Mleko leci ale strasznie powoli,(kropelkami a nie strumieniem)może dlatego
                  Honorata tyle spEdza przy piersi.Kiedy ściągam laktatorem też tyle to
                  trwa.Muszę być cierpliwa,może lakacja się poprawi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka