Dodaj do ulubionych

Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji

01.07.07, 20:14
Wszedł mi kleszcz, który był nosicielem boreliozy. Lekarz kazał mi przyjąć
mocny antybiotyk, który wyklucza karmienie piersią przez 10 dni. Synek ma 2,5
miesiąca, do tej pory był wyłącznie na piersi. Ppza tym nie toleruje białka
krowiago.
Lekarz zalecił podawać mu Nutramigen. Co zrobić aby przez te 10 dniu utrzymać
laktację i po 10 dniach wrócić do piersi. Proszę pomóżcie.
Na razie ściągam pokarm, ale nie wiem ile powinnam ściągnąć i co ile czasu
powtarzać czynność. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • miko_mama Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 01.07.07, 21:16
      Moja kolezanka miala podobna sytuacje. W tym czasie odciagala mleko laktatorem,
      co 2-3 godz.(odciagac możliwie do końca). Mleko nalezy wylac. Po 10 dniach
      (trzeba dodac 1-2 doby po odstawieniu leku jako margines bezpieczenstwa dla
      dziecka)przystawiala dziecko do piersi stosujac jakis specjalny system
      (podpowiedziano jej to w poradni laktacyjnej)-butelka z mlekiem na szyi, do
      piersi biegna weżyki z których do buzi dziecka leci mleczko (ten Nutramigen lub
      Twoje odciagniete). Dodatkowo w czasie ssania dziecko stymuluje piersi, a ty
      masz pewnosc ze sie naje.
    • kaeira Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 01.07.07, 21:32
      Po pierwsze napisz jaki to ma być antybiotyk, postaram się sprawdzić w zrodlach.
      Bo wiele antybiotyków i w ogole lekow można brać pozy karmieniu, choc lekarze o
      tym często nie wiedzą (a na ulotkach także piszą, że nie mozna, tak na wszelki
      wypadek.
      • paulamalinka Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 02.07.07, 08:13
        To jest Unidox (lek doxycyclinum) - wiem że wtedy nie można karmić. Innych
        antybiotyków na kleszcze nie ma.
        ALe dzięki za pytanie.
        • basiak36 Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 02.07.07, 10:58
          Moze warto byloby sie dowiedziec dokladnie u pani Moniki, bo z tego co pisza tutaj:
          en.wikipedia.org/wiki/Doxycycline
          doxycycline nalezy do grupy antybiotykow 'tetracycline' a wedlug AAP
          Tetracycline nalezy do grupy L2,
          www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=120#tetracykliny
        • kaeira Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 02.07.07, 12:03
          No więc posprawdzałam, i doxycyklina wcale nie jest zakazana. Nie jest także w
          kategorii całkowicie dozwolonej, ale *krótkie* użycie jest dozwolone.

Ja osobiście najpierw się balam leków, nie chcialam wziać nawet paracetamolu
          (calkowicie dozwolony) na bolace sutki. Ale od tego czasu rozczytałam się w
          temacie i wiem, że wbrew pozorem leki nie są takie straszne. Na twoim miejscu,
          przy tym wieku dziecka i alergii chyba bardziej bałabym sie pozniejszej odmowy
          piersi i zaburzenia laktacji niz *teoretycznych* problemów od leku. No, ale nie
          wiem. Zachęcam do skonsultowania sie z p. Monika (telefon na gorze forum) i/albo
          Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią (www.laktacja.pl)

Doxycyklina to antybiotyk z grupy tetracyklin. Kiedyś się uważało, że ich nie
          można, natomiast teraz wiekszosc zrodel twierdzi, ze można je zażywać, jeśli są
          koniecznie, ale nie regularnie, nie długotrwale, i nie wielokrotnie podczas
          trwania karmienia. Z drugiej strony, niektóre źródła podają, żę doxycyklina
          jest trochę mniej bezpieczna niz inne tetracykliny. Jednak podkreślane jest, ze
          chodzi o dlugotrwale stosowanie.

Poniżej wklejam źródła (głównie w jez, angielskim) ze skrotem po polsku)

Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią:

Tetracykliny wydzielane są do pokarmu w małym stężeniu. Stosunek stężenia w
          pokarmie do stężenia w surowicy waha się od 0,25 do 1,5. Teoretycznie, u dzieci
          karmionych piersią przez matki przyjmujące tetracykliny dojść może do
          przebarwienia zębów i zahamowania wzrostu kości. Wydaje się to jednak mało
          prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt, że u dzieci tych nie udało się oznaczyć
          stężenia leku w surowicy (poniżej 0,05 mg/ml).
          Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała, że tetracykliny mogą być stosowane w
          czasie karmienia piersią.
          www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=431&Itemid=120#tetracykliny
          Strona Uniwersytetu Cincinnati, wypowiedz profesor pediatrii szpitala
          dziecięcego Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, czlonek Ameryk.
          Akademii Pediatrii:

Przy krótkim stosowaniu doxycykiliny, np. kilka tygodni, można karmić.
          Długotrwale użycie (np. kilka miesięcy) może teoretycznie spowodować zażółcenie
          zębów i spowolnienie rozwoju kości. Jednak nie ma faktycznych doniesień o
          takich przypadkach.
          www.netwellness.org/question.cfm/38619.htm
          LactMed (rządowa amerykańska baza danych na temat leków w karmieniu piersią):

Tetracykliny - krotkotrwale uzycie jest dozwolone. Może spowodowac grzybice,
          zaburzenia trawienia u dziecka. (jak wszelkie antybiotyki)
          toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/f?./temp/~vtiES0:1
          Strona angielskiej sluzby zdrowia NHS

Tetracykliny – krotkorwale uzycie, np. tydzień, dozwolone pod kontrolą lekarza.
          www.ukmicentral.nhs.uk/drugpreg/qrg_p1.htm
          Światowa Organizacja Zdrowia:
          Tetracykliny: można karmić, choć lepiej stosować inne leki jeżeli jest to
          możliwe.
          www.who.int/child-adolescent-health/New_Publications/NUTRITION/BF_Maternal_Medication.pdf

Jeszcze wypowiedz p. Moniki ogolnie o lekach:

"Leksykony leków nie są jednak pewnym źródłem informacji o stosowaniu leków w
          okresie karmienia. Raczej dobrze jest wspomóc się wykazem Biura Informacji o
          Lekach USCD/ Wellstart Int. w Polsce opracowywanym przez Komitet
          Upowszechniania Karmienie Piersią. Czy chociażby poczytać na stronach
          sugerowanych przez kairę. Dodam tylko, ze lista leków przeciwwskazanych jest
          stosunkowo krótka. Za to bezpiecznych czy najbezpieczniejszych stale się
          wydłuża. Dlatego też warto w wątpliwych sytuacjach kontaktować się ze specami
          od laktacji, bo oni zwykle mają najświeższe informacje lekowe. Czasami jest
          oczywiście potrzebne dodatkowe działanie polegające głównie na dopasowaniu pór
          karmienia i przyjmowania leków tak, żeby jak najmniejsze były szanse na kontakt
          dziecka z mlekiem w czasie najwyższego stężenia leku we krwi mamy. Ale na
          szczęście coraz rzadziej leczenie oznacza odstawienie od piersi.
          pozdrawiam :)
          monika Staszewska"
          • paulamalinka Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 02.07.07, 14:17
            Dziękuję serdecznie za cenne informacje. Dzwoniłam dzisiaj rano do p. Moniki i
            też już mnie uczuliła na te kwestie.
            Mam mały mętlik w głowie, bo pediatrzy co innego mówią, a tutaj proszę taka
            niespodzianka. Jak patrzę na mojego synka jak zajada ten wstrętny Nutramigen to
            mi się serce rozpada na 1000 kawałków. Życzę Wam abyście nigdy nie musiały
            odstawić dzieciątek od piersi jeśli nie jest to wasza świadoma decyzja i
            abyście nie musiały stawać przed takimi wyborami.
            Pozdrawiam.
            Paulina
            • kaeira Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 02.07.07, 14:43
              Współczuję!
              Daj później znać jak się rozwinęła ja sytuacja.
              Aha - jeszcze pomyslałam - a może spróbować karmienia łączonego. Tzn troche
              piersi, troche Nutramigenu (a jak dajesz w koncu, butelką?) Taki kompromis.

Jedno dobre w tym Nutramigenie - że to podobno najgorzej smakująca mieszanka,
              wiec dziecko moze sie później łatwiej zachęcić do pysznego mleczka z piersi.
              • paulamalinka Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 03.07.07, 08:07
                Na dzień dzisiejszy laktacja jest nadal aktywna. Mały zajada po 90 - 100ml
                Nutramigenu 7x dziennie, a ja staram się tyle samo ściągać. Czasami odciągnę
                100, a czasami 70 - zależy od pory dnia. Tymon zajada Nutramigen butelką,
                założyłam mu smoczek "1" z Aventu - czyli najmniejsza dziurka z możliwych, żeby
                się trochę napracował przy jedzeniu. Mam nadzieję, że to pomoże. No i fakt, że
                Nutramigen jest obrzydliwy w snaku, a moje mleczko jest słodkie :-).

Nie poddaję się!!!
                3majcie za mnie kciuki
                Paulina
                • paulamalinka Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 22.07.07, 11:52
                  Witam!!!!
                  Okazało się, że muszę brać antybityk nie 10 dni a 21 dni..... Ciężko było, ale
                  ściągałam pokarm, Tymon zajadał Nutramigen. Przedwczoraj przystawiłam go do
                  piersi. Udało się!!! Synek zajada cycusia. Przystawiam go częściej i daje mu 2
                  piersi. Jestem bardzo zadowolona, że zwycięzko wyszliśmy z tej trudnej próby.

Dzięuję za rady i podtrzymanie na duchu.

Pozdrawiam
                  Paulina
                  • kaeira Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 22.07.07, 12:15
                    Gratuluję!! (21 dni to faktycznie sporo)
            • basiak36 Leki a laktacja 02.07.07, 15:30
              Wiem co czujesz, ja od lat jestem na lekach (nadcisnienie) ,w ciazy zmienili mi
              na taki ktory niby mozna brac, ale tez nie jest 'najbezpieczniejszy' (grupa C),
              a karmiac tez bede to brac, pod wzgledem laktacji to grupa L2, czyli
              'bezpieczniejszy' ale nie najbezpieczniejszy.
              Nie mieszkam w Polsce, ale tutaj malo jest lekow ktorych absolutnie nie wolno
              brac, czesto jest tak ze zyski z karmienia piersia przewyzszaja ryzyko wziecia
              danego leku, wiec w moim przypadku powiedziano ze bede mogla karmic (biore
              Labetalol).
    • lidiam1 Re: Antybiotyk 10 dni a utrzymanie laktacji 26.08.07, 14:58
      witaj,
      jestem w podobnej sytuacji, we wtorek minie 2 tygodnie od kiedy
      miałam kleszcza, prawdopodobnie mam boreliozę: wysłałam kleszcza na
      badania do Puław i jest pozytywny. Czekam na potwierdzenie wyników
      moich badań, prawdopodobnie też sa pozytyw. Mam 6 tygodniwe dziecko.
      Od tygodnia, 3 dni po ugryzieniu odstawilam dzeicko od piersi,
      skłonilo mnie do tego: maly mial dlugo zółtaczkę i wyszlo mi
      zaczerwieneinie ciepłe 20 cm od miejsca ugryzienia ale tylko na 20
      minut. caly czas odciagam pokarm. Poczytałam duzo na temat boreliozy
      i jestem przerażona. Acha: w koncówce ciazy tez mialam kleszcza, nie
      mialam żadnych objawow, nie badalam go ani siebie, bralam
      antybiot.amoxycyline, ale już wiem że ten antybiotyk nie zabija
      bakterii borelki ale utajnia chorobę, przy tym antybi.mozna karmic
      ale ja nie chce potem chorować, mam tez wade serca i musze dbac o
      siebie, a te bakterie to duze niebezpieczenstwo. Ryczę od kilku dni
      bo baaardzo chce karmic. Czytgalam też ze przy doxycylinie nie mozna
      karmic, nastawiam sie na odciaganie i moje pytanie:
      1. jak dlugo od ugryzienia wyszedl rumien?, Dlugo kleszcz siedzeial?
      2. Czy bakterie przechodza z mlekiem makti? karmilam 3 dni po
      ugryz...
      3. w jakiej dawce dostalas doxycyline, i co mowili lekarze o tej
      chorobie i ewwentualnych badaniach? Gdzies czytalam ze najlepiej
      brac w duzych dawkach i przez 4-6 tygodni.
      4. Jak czesto i czym sciagfalas pokarm by utrzymac laktacje?
      Bardzo prosze o odpowiedz na pytania, lekarze malo niestety wiedzą o
      boreliozie i konsekwencjach dla dziecka. czy antybiotyk nie
      utrzymuje sie potem dlugo we krwi?
      pozdrawiamyserdecznie i czekam niecierpliwie na odpowiedz
      Lidia z Marcelkiem
      Nie wiem kiedy odbierzesz wiadomosc wiec zaloze osobny wątek ale tu
      bede zaglądać.
      W dodatku zaczyna mnie bolec piers, lewa chyba za malo sicagam
      pokarmu, jest nabrzmiala czy to zapalenie piersi czy borelka?Piers
      nie jest twarda, jest nabrzmiala, boli/kłuje, jak sobie
      pomóc.kapusta?
Inne wątki na temat: