Dodaj do ulubionych

odstawić od piersi????

09.10.03, 14:03
Witajcie!
Już tu kiedyś pytałam o radę w sprawie żywienia mamy która karmi dziecko
uczulone na białko krowie... odstawiłam krowę i nic... po kolei odstawiałam
wszystko inne, zostały bułki, kurczak i jabłuszka... i co? Moje dziecko jest
całe obsypane, za uszami purpurowo, pod paszkami popękana skóra... byłyśmy u
lekarza, stwierdził że trzeba odstawić moje mleko... pomyślałam głupota.
Wczoraj byliśmy u innej, podobno bardzo dobrej pani doktor. Póki jeszcze nie
zobaczyła małej, mówiła, ze te problemy ze skórką mogą mieć bardzo wiele
różnych przyczyn, ale jak tylko ją zobaczyła od razu powiedziała, ze to
skaza laktozowa i mogłabym pić tylko wodę a i tak bym uczulała Nataszkę...
mam podawać nutramigen... no i co ja mam zrobić???? Faktycznie odstawić???
Szkoda mi, bo laktacja rozkręciła się na całego, karmienie wreszcie zaczęło
mi sprawiać przyjemność... i tylko przykro mi jak patrzę na moją 6
tygodniową córeczkę, u której oka jednego nie widać tak opuchły powieki... i
taka refleksja... czy faktycznie uczulenie na laktozę objawia się tak
specyficznie, ze od razu wiadomo, ze to nie na kurz, pierze czy inne
świństwo???
Dzisiaj podałam nutramigen... mam plan, by przez tydzień podawać tylko to i
zobaczyć jaki efekt... laktacje chyba uda mi się podtrzymać, może być
problem ze ssaniem...

Poradźcie, co robić?? A może któraś z Was miała podobne problemy??
Pozdrawiam
Ag
Obserwuj wątek
    • mamatrojki Re: odstawić od piersi???? 09.10.03, 15:52
      Cześć. Nie odstawiaj! Nietolerancja laktozy objawia się głównie zmianami w
      kupach - są rzadkie, z pianą i/lub śluzem. Tak małe dziecko na alergeny
      pokarmowe rreguje głównie kupami. Skóra sugeruje mi alergen "zewnętrzny" np.
      detergent. W czym pierzesz? W czym kąpiesz? Jakieś kremy, zasypki?
      Kiedy dokładnie te problemy się zaczęły? I jak dokładnie wygląda ta wysypka,
      gdzie jest umiejscowiona?
      Czy dostałaś jakieś maści? Na początek polecam kąpiel w krochmalu:
      zrób "kisielek" z mąki ziemniaczanej i rozprowadź w wodzie do kąpieli, żeby
      była śliska. Ew. Balneum Hermal.
      Co do diety: w bułkach jest mleko, a kurczaki też alergizują. Więc tak: polecam
      chleb + margaryna bezmleczna i mięso wieprzowe, np. schab, pieczone bez
      konserwantów, czyli bez przypraw typu "Przyprawa do...". Marchewkę, warzywa
      spróbuj jeść, może za wyjątkiem selera, bo też często uczula.
      I jeszcze raz: nie odstawiaj! Wszystko, co podasz będzie gorsze niż twoje mleko.
      Uszy do góry, z tego się wyrasta. Buziaczki, napisz, jak się rozwija sytuacja.

• umargos Re: odstawić od piersi???? 09.10.03, 16:31
      Ja bym spróbowała podtrzymać laktację i jednak na 7-10 dni przejść na
      Nutramigen. Po takim czasie ewentualne efekty będą widoczne. A laktacja
      (podtrzymywana) nawet jeżeli osłabnie to nie na tyle, żeby powrót do karmienia
      nie był możliwy bez większych kłopotów.
      Pozdrawiam
      Ula
      • katse Re: odstawić od piersi???? 09.10.03, 19:56
        Nietolerancje laktozy bada sie. Lekarz powinien dac skierowanie. To jeden z
        przypadkow kiedy karmienie piersia szkodzi dziecku. Ale moim zdaniem konieczne
        sa badania.

Pozdrawiam,

• agcie Re: odstawić od piersi???? 10.10.03, 12:20
      No i nadal jesteśmy na piersi. Wczoraj o 12 dałam Nataszce nutramigen. O
      dziwo, zjadła, ale jak piła to się cały czas na mnie patrzyła, jakby chciał
      powiedzieć, co Ty mi matka za świństwo dajesz... potem zasnęła i od 13 zaczęła
      się jazda... wymiotowała tym g... tak że tylko przebierałam ją i siebie, po
      piersi kolejne wymioty... po następnej znowu... do tego była bardzo pobudzona,
      ryczała, ramiona zaczęły jej skakać i myślałam ze ma drgawki... no było nie
      ciekawie... zadzwoniliśmy po panią doktor, która odbierała Nataszkę w czasie
      porodu. Przyjechała i od razu świat zrobił się lepszy :-) Po pierwsze
      powiedziała, że ona tu nie widzi uczulenia na laktozę, bo przy nim dzieci bez
      przerwy ryczą, (a Nataszkę trudno nazwać oryczaną, mimo wczorajszych zajść)
      jak im się uniesie nóżki gdy leżą na pleckach, to strzelają kupą... Po
      drugie, zapytała kiedy to się zaczęło, no to my, że jak skończyła 3 tygodnie.
      Ona na to, że bardzo dobrze, bo wtedy właśnie wypada skok hormonalny na który
      objawia się właśnie zmianami skórnymi.. u Nataszki one są dość silne, ale ona
      ma wrażliwa skórkę i dlatego. Odstawiamy sterydy i wystarczy maść z kwasem
      bornym i wit. A. Po trzecie mam sobie odpuścić taką dietę jak stosuję, bo
      padnę.. mleka i jego przetworów nadal nie jeść, poza tym cielęciny, selera,
      orzechów i uważać z jajkami. Reszta jak najbardziej tak. Różnorodnie, w małych
      ilościach i wszystko... Po czwarte, pani doktor wyprowadziła z ostrej alergii
      pokarmowej (takiej z krwistymi kupami i śluzem) trzech swoich synów... czy
      potrzeba lepszej rekomendacji?
      Na razie trzymamy się tego co mówi pani doktor. No i nadal karmie piersią :-)
      I faktycznie, zanim odstawię poprosze o skierowanie na badanie które jasno da
      odpowiedź na pytanie, czy to nietolerancja laktozy, czy co innego. Pierzemy w
      lovelli, potem płuczemy dwa razy, z kosmetyków oillatum i sudocrem jedynie...
      wysypka stale sie utrzymuje, ale za to kupy są żółciutkie...
      Oby to były tylko zmiany skórne wywołane skokiem hormonalnym!!!
      I jeszcze jedno... chyba nie warto opierać sie na opini jednego lekarza,
      zwłaszcza jak nam coś w nim nie pasuje... trzeba szukać, a ja chyba juz
      znalazłam dobrą lekarkę :-) Naet jeśli to bedzie jednak nietolerancja laktozy,
      to jest to jedyna lekarka która zapytała o to, kiedy to sie zaczęło, w jakich
      okolicznosciach i próbuje coś z tym zrobić a nie od razu sterydy i odstawienie
      piersi...

pozdrawiam Ag
      • mamatrojki Re: odstawić od piersi???? 11.10.03, 15:56
        Hurra!
      • maja252 Re: odstawić od piersi???? 11.10.03, 20:53
        Hej:))

trzymaj się i nie rezygnuj z piersi jedyne co tobie mogę doradzić to jednak
        zmiana proszku na zwykłe płatki mydlane(dostępne w wiekszoście sklepów )i to
        że nie powinnaś dziecka długo i często kąpać ....to bardzo pogasza takie
        zmiany...jesli kapiesz małą codziennie to może zrezygnuj na system co drógi
        dzień(ja to przerabiałam i wiem że duzo daje nie moczenie takich
        zmian)..pozatym moje dzecko tak reagowało na lowele...

Pozdrawiam Maja
    • 11ulla Re: odstawić od piersi???? 11.10.03, 18:38
      przez tydzien pokarm ci nie zaginie, musisz tylko regularnie odciągać
      jezeli po tygodniu bedzie poprawa, to chyba bedziesz musiala zastanowic się nad
      zakonczeniem karmienia jezeli tak uwazaja lekarze....
      ALE PRZECIEZ WŁASNIE JEZELI DZIECKO MA ALERIĘ TO ZALECA SIĘ KARMIENIE TYLKO I
      WYŁĄCZNIE PIERSIĄ!!! juz nie rozumiem:( mleko kobiece tez może szkodzić???

zastanawia mnie możliwość alergii na gluten (w bułeczkach), ale może powinnaś
      wybrać się do alergologa dziecięcego?
      pozdrawiam
      ulla i maurycek(06.04.2003)
    • 11ulla Re: odstawić od piersi???? 11.10.03, 18:45
      tak właśnie siedzę i myslę o Twoim maleństwie...i stwierdzilam że ja bym nie
      odstawiła malutkiego, karmiłabym dalej...mleko kobiece jest najlepsze na alergię

ulla i maurycek(06.04.2003)
    • agcie Re: odstawić od piersi???? 12.10.03, 11:08
      Dziękuję za rady :-) Nadal karmię piersią, a buźka wygląda coraz lepiej :-
      ))))) Zniknęło uczulenie na klatce piersiowej i pod paszkami, teraz są tylko
      chropowate, czerwone policzki. Im cieplej, tym gorzej to wygląda, więc bardzo
      uważamy by malutkiej nie przegrzać.
      - tez myślałam o glutenie... gdyby znowu się pogorszyło, odstawię pieczywo i
      zobaczymy
      - czy uczulenie na proszek może pojawić się tylko na buzi i klatce piersiowej?
      Pewnie tak, bo alergie są takie "złośliwe". Podobno sa płatki mydlane do
      prania w pralkach automatycznych, chyba spróbuję
      - czy alergie pokarmowe moga objawiać sie tylko na skórze a w kupkach nie??
      Znowu:pewnie tak...
      - kąpiemy ją codziennie,no chyba ze spi i szkoda nam jej budzić. Mam poczucie
      że w wodzie zmywam pot, który może ewentualnie zaognić wysypkę... ja sama mam
      uczulenie na swój pot i biore prysznic dwa razy dziennie, stąd może moja
      potrzeba kąpania córeczki... ale kąpiemy w przegotowanej wodzie.

Trzymajcie proszę kciuki, by wysypka zeszła całkowicie, bo juz nie wiele jej
      brakuje :-))))

Pozdrawiamy
      Ag + Nataszka
      • mamatrojki Re: odstawić od piersi???? 12.10.03, 22:17
        Cześć, to znowu ja. Alergia na gluten mało prawdopodobna, glutem ma dużą
        cząsteczkę i nie przechodzi do pokarmu... A przynajmniej w dużych ilościach.
        Więc pieczywa na razie nie musisz odstawiać, coś w końcu trzeba jeść! To jednak
        wygląda na proszek do prania. Po drugie: Alergia kontaktowa (czyli ten
        ewentualny proszek) nie ma powodu, żeby objawiać się w kupce. Alergie pokarmowe
        od 3 do 6 miesiąca objawiają się głównie skórą, kupy dochodzą później. Ale to
        nie jest "sztywna" reguła. Jeśli chodzi o kąpiele, to zamoczenie zmian wzmaga
        swędzenie i w związku z tym może zaostrzać zmiany. No i trzymam kciuki, żeby
        zeszły całkowicie... Buziaczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka