Dodaj do ulubionych

dieta bezmleczna- proszę o pomysły

07.09.08, 21:16
Już nie mam pomysłów na śniadania i kolacje. Kanapki z jajkiem na
śniadania a wędliny lub ryby wieczorem mi się znudziły. Nabiał
niestety uczula malucha.Obiady jakoś przeżywam -głównie drób w
różniej postaci, mnóstwo jarzyn gotowanych, ale śniadania i
kolacje ...i pomiędzy (podjadam głównie marchewke :)
Obserwuj wątek
    • aldonakatarzyna Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 07.09.08, 22:32
      na sniadanie polecam owsianke z migdalami, morelami, rodzynkami, gruszkami- do
      wyboru, doprawic szczypta sli morskiej, cynamonu i imbiru

podobnie mozna zrobic jaglanke i kaszke kukurydziana

oczywiscie na wodzie badz mleku ryzowym

na kolacje tez moze byc kasza jaglana, kuskus tylko na slono z warzywami, polecam
    • k-szp Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 07.09.08, 22:52
      Polecam przetestowac jajka przepiorcze.

pasta do chleba:
      ugotowac czerwona soczewice na mieciutko, rozgniesc lub zmiksowac, dodac oliwe,
      czosnek, sol, majeranek, lub doprawic wg uznania, wymieszac na paste :)

pasztet z cieciorki

cieciorke (400g) namoczyc na noc, gotowac przez 50 minut, zmielic lub zmiksowac.
      Dodac usmazona na zloto posiekana cebulke, wycisniety czosnek, duzo majeranku,
      sol do smaku. Dodac jajka przepiorcze (jesli mozna) i/lub wode z klekiem
      ryzowym. Masa ma miec konsystencje kotletow mielonych. Mozna z niej usmazyc
      kotleciki, ale mozna tez przelozyc do keksowki wylozonej papierem do pieczenia,
      posypac po wierzchu majerankiem i upiec w 180 st. przez 50 minut. Ostudzic i
      klasc na kanapki z ogorkiem swiezym lub kiszonym. pycha :)
    • k-szp Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 07.09.08, 22:53
      A, nie doczytalam, ze mozesz jesc jajka. To do tego pasztetu 2 kurze jajka.
      kupnej bulki tartej nie polecam, bo zawiera mleko. Zamiast niej kleik ryzowy :)
    • kurkaa15 Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 12:02
      A dżem jagodowy? u mnie przeszedł. Albo jabłka rozprażone na wodzie. Będę też
      testować dżem morelowy. Jem też płatki owsiane górskie na wodzie. Szynkę
      wieprzową ale gotowaną. Na kolacje czasem nogę z kuraka gotowaną w zupie i to z
      chlebkiem. Może też być kasza manna na wodzie i jak się ugotuje dodaje się do
      tego drobno starte jabłka i zagotowuje jeszcze, taki deser na słodko. Jam też
      biszkopty ale tylko te bez mleka, trzeba patrzeć na skład, ja jem marki TIP z
      reala. Jem arbuza, banany, zupkę ziemniaczaną albo rosołkową z ryżem czy
      makaronem. Ziemniaki z wieprzowiną gotowaną i marchewką gotowaną. Kaszę gryczaną
      samą ale mi smakuje. Ryż z jabłkami, kopytka choć nie przepadam. Może być też
      makaron z jabłkami. Do picia: kompot z jabłek, słabą herbatkę raz lub dwa razy
      dziennie, czasem melise,od niedawna bobofrut jabłko marchew brzoskwinia albo
      jabłko jagoda, melise na uspokojenie no i wodę.
      To tyle co jadam, całe moje menu :)
      I dalej się zastanawiam czy mój synek ma rzeczywiście skazę, miał tylko parę
      chrostek na policzku, podobno to trądzik i ciemieniuche na brwiach i nad noskiem.
    • turzyca Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 13:04
      Zajrzyj na strony wegetarianskie, np tutaj: www.puszka.pl/ i szukaj
      przepisow dla wegan oraz ovo-wege. Weganie tez cos jedza i fajnych przepisow na
      jedzenie bez mleka jest mnostwo. A ze Ty mozesz jesc jajka to juz w ogole mozesz
      szalec. :)

PS Jesli nie chce Ci sie samodzielnie produkowac smarowidel do chleba, mozesz
      szukac gotowych produktow, ale np. ja polskich pasztetow wegetarianskich nie
      lubie. Za to za niemieckimi przepadam, pyszne sa, tylko niestety drogie, bo
      ekologiczne.
    • jawajkus Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 14:27
      A na podwieczorek domowy kisiel na bobofrucie z dodatkiem owoców. Skoro
      niemowlęta mogą, to możesz i Ty. Albo jabłko pieczone, ryż z owocami....
      • maff1 Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 19:32
        natomiast by uzupełnić niedobory wapnia w diecie sugeruję picie wody
        mineralnej wysoko zmineralizowanej - litr takiej wody jesli chodzi o
        zawartość wapnia jest porównywalny z litrem mleka!
        • veronia Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 20:04
          Polecam mleko ryżowe, napewno nie jest tak dobre jak tradycyjne krowie - ale naprawdę niezłe. Więc na śniadanie mleko ryżowe z jakimiś płatkami np kukurydzianymi.
          To mleko ryżowe można też używać np do zrobienia naleśników.
          Niestety niezbyt tanie, ale np marki carrefour kosztuje 8,50 zł za litr.

Może możesz mleko sojowe, ja np nie mogę.
        • turzyca Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 08.09.08, 20:07
          Jest jeszcze jedna dobra metoda - zupy na giczkach cielecych. Rada od lekarki,
          ktora ratowala moja siostre przed niedowapnieniem kosci wywolanym zbyt szybkim
          wzrostem. Zgodnie z jej rada gotowalismy wywar tak silny, ze stawal na sztywno w
          temperaturze pokojowej, i na tej bazie dowolna zupe. To naprawde bardzo dobra
          metoda na uzupelnianie niedorow wapnia. Trzeba tylko wybierac kosci mlodych
          zwierzat, bo w kosciach akumuluja sie metale ciezkie.

Mozna tez jesc galaretki miesne, ale ja ich nie lubie. No i zupe jednak latwiej
          codziennie jesc, latwiej o roznorodnosc. :)
          • gkoz Re: dieta bezmleczna- proszę o pomysły 09.09.08, 21:05
            co do cileęciny lepiej nie próbować jeśli jest uczulenie na białko
            mleka krowiego , ja jem kasze z różnymi dodatkami, warzywa z
            patelni, naleśniki na wodzie, jajecznicę
            • dag_dg Re: do gkoz 10.09.08, 07:54
              gkoz, a jak robisz naleśniki na wodzie ?
              • wielebnna Re: do gkoz 10.09.08, 10:39
                zamiast mleka woda mineralna gazowana, pozostałe składniki jak zwykle
                • logikaa Re: do gkoz 10.09.08, 21:31
                  witajcie! jestem z wami, ..na diecie bezmlecznej od dwóch miesięcy ,
                  a co do naleśników to może też być zwykła woda, ale dpbrze wtedy
                  dodać troszkę proszku do pieczenia to będą takie fajnie chrupiące,
                  super też wychodzą na piwie, z dodatkiem papryki mielonej np. alew
                  to do pikantnych farszów, mam pytanie do was dziewczyny, bo
                  najbardziej brakuje mi słodyczy, co proponujecie słodkiego?
                  • ania.mor Re: do gkoz 11.09.08, 12:53
                    a mleko kozie można pić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka