Dodaj do ulubionych

egzekucja komornicza

16.02.11, 23:20
Chciałabym sama napisać wniosek i oddać go w postępowanie komornicze. Czy mogę zrobić to osobiście czy przez swojego adwokata? Dodam, że tak owego mam, jednak chciałabym sama się tym zająć.
W jaki sposób wybiera się komornika? Dodam, że ex od którego mam zasądzone 20tyś mieszka w innym mieście, 300km ode mnie i chciałabym, aby komornik zajmujący się tą sprawą zamieszkiwał w tym samym mieście co ex.
Gdzie mam się zwrócić? Czy komornika mogę sobie wybrać czy zostaje mi przydzielony?
Proszę o podpowiedź jak wygląda taka egzekucja.
Obserwuj wątek
    • andziulec Re: egzekucja komornicza 16.02.11, 23:30
      Też mieszkam w innym mieście niż dłużnik. Pobrałam wniosek o egzekucję tu na miejscu i wysłałam do komornika w miejscu zamieszkania dłużnika. Zadzwoniłam najpierw do pierwszego lepszego w tym mieście i on mi zasugerował do kogo wysłać wniosek. Nie mam pojęcia czym się kierował. Może ilością wniosków??
      Do wniosku dołączyłam oczywiście postanowienie sądu i dwa miesiące później wyrok. Później jest czekanie na pisamo od komornika czy egzekucja następuję czy jest bezskuteczna. U nas była bezskuteczna i czekał mnie FA.
      • monana0 Re: egzekucja komornicza 16.02.11, 23:40
        mój ex płaci alimenty na bieżąco, ale ja mam zasądzone alimenty wstecz ( płaci dopiero od 3 msc, a wcześniej przez 13 msc milczał), zwrot połowy kosztów wyprawki oraz alimenty na mnie w okresie porodu. Tych pieniędzy nie płaci. Wyrok prawomocny od listopada 2010.
        • andziulec Re: egzekucja komornicza 16.02.11, 23:55
          We wniosku zaznaczasz jakie alimenty chcesz wyegzekwować. Jest punkt bieżące i zaległe. I na kogo. Przejdź się do komornika w swoim mieście i weź wniosek a jak będziesz miała pytania na pewno Ci coś jeszcze doradzą.
      • malwa200 Re: egzekucja komornicza 17.02.11, 11:14
        "Do wniosku dołączyłam oczywiście postanowienie sądu i dwa miesiące później wyrok. Później jest czekanie na pisamo od komornika czy egzekucja następuję czy jest bezskuteczna. U nas była bezskuteczna i czekał mnie FA. "

Co oznacza FA? właśnie ja będę niedługo u komornika w sprawie zaległych alimentów. co się dzieje, jeśli egzekucja jest nieskuteczna?
        • andziulec Re: egzekucja komornicza 17.02.11, 12:33
          Fundusz alimentacyjny. Wypłaca alimenty jeśli egzekucja jest bezskuteczna ale trzeba się łapać oczywiście w wytycznych dochodowych.
        • andziulec więcej info 17.02.11, 12:38
          Jeżeli mamy zasądzone alimenty i nie można wyegzekwować pieniędzy od dłużnika, to warto starać się o świadczenie z funduszu alimentacyjnego.

Warunkiem otrzymania pieniędzy jest:

bezskuteczność egzekucji alimentów (stwierdzona przez komornika) - dochodzi do niej, gdy komornik nie może co najmniej przez dwa miesiące ściągnąć pieniędzy o dłużnika.

dochód rodziny, który nie przekracza 725 zł na osobę (trzeba pamiętać, że brany pod uwagę jest dochód za rok, który poprzedza złożenie wniosku do funduszu alimentacyjnego.

Pieniądze można otrzymać w wysokości zasądzonych alimentów, ale nie więcej niż 500 zł.

Po formularz wniosku należy udać się do ośrodka pomocy społecznej lub urzędu gminy, która jest właściwa ze względu na miejsce zamieszkania.

Z wnioskiem trzeba dołączyć następujące dokumenty:

* zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach, które zostały uzyskane w roku kalendarzowym, który poprzedzał złożenie wniosku do funduszu alimentacyjnego,

* oświadczenie o dochodach (gdy prowadzona jest działalność gospodarcza),

* dowód osobisty (do wglądu),

* skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,

* zaświadczenie, że dziecko się uczy lub jest studentem (tylko wtedy, gdy dziecko ma ukończone 18 lat),

* oświadczenie, ze dziecko nie przebywa w placówce oświatowej, która zapewnia mu całodobowa opiekę,

* ewentualne orzeczenie o niepełnosprawności dziecka,

* odpis prawomocnego orzeczenia sądowego o alimentach,

* zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji.

Urząd wydaje decyzje o przyznaniu pieniędzy w ciągu miesiąca. Gdy decyzja będzie odmowna, to można się od niej odwołać do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w terminie 14 dni od jej otrzymania.
          • baltycki Re: więcej info 17.02.11, 13:04
            andziulec napisała:

> Warunkiem otrzymania pieniędzy jest:
            >
            > bezskuteczność egzekucji alimentów (stwierdzona przez komornika) - dochodzi do
            > niej, gdy komornik nie może co najmniej przez dwa miesiące ściągnąć pieniędzy o
            > dłużnika.
            bezskuteczności egzekucji - oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych;

> dochód rodziny, który nie przekracza 725 zł na osobę (trzeba pamiętać, że brany
            > pod uwagę jest dochód za rok, który poprzedza złożenie wniosku do funduszu ali
            > mentacyjnego.
            W przypadku utraty dochodu prawo do świadczenia z funduszu ustala się na wniosek osoby uprawnionej lub jej przedstawiciela ustawowego na podstawie dochodu rodziny pomniejszonego o utracony dochód.
            • andziulec Re: więcej info 17.02.11, 14:41
              O są lepsi znawcy tematu ode mniesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka