21.02.11, 15:08
Witam, 6 lat temu zasądzono na moją córkę 380 pln po obecnych dwóch sprawach otrzymałam podwyższenie alimentów do kwoty 480 PLN - nie zgadzam się z tym.

Bardzo proszę o pomoc. Jak mam napisać apelację ?
Otrzymałam już uzasadnienie wyroku. Jak taka apelacja powinna wyglądać ?
Czy mam analizować krok po kroku co sąd napisał w uzasadnieniu i się odnosić do tego z czym się nie zgadzam ?
Czy mogę przedstawić nowe dowody ? Np. nie przedstawiałam podczas poprzedniej sprawy dowodów opłat za mieszkanie, czy teraz je mam dołączyć ? Jeśli tak to w jaki sposób uzasadnić nie dołączenie ich wcześniej ? Czy takie uzasadnienie będzie wymagane ?
Czy są jakieś zasady pisania takiej apelacji ?
Obserwuj wątek
    • zjedzmy_polaka Re: Apelacja 21.02.11, 22:17
      Od początku - analizujesz uzasadnienie wyroku i podnosisz wszystko, z czym się nie zgadzasz. Możesz przedstawić nowe dowody, ponieważ postępowanie przed sądem II instancji jest kontynuacją postępowania przed sądem rejonowym. Jeśli sama stawałaś przed sądem (bez pełnomocnika), załączasz nowe dowody z krótkim uzasadnieniem, że otrzymałaś je po zamknięciu postępowania przed sądem I instancji. Skoro piszesz ją sama, w razie jakichkolwiek braków lub uchybień - sąd wezwie Cię do ich uzupełnienia.
      • jonajona Re: Apelacja 22.02.11, 11:32
        Wielkie dzięki smile. Piszę je sama.
        Czyli generalnie ma to być tzw. kolejne pismo w sprawie, czy nawiązywać mam do spraw jakie poruszałam w poprzednich pismach a wg. mnie nie zostały wzięte pod uwagę ?
        No i jeszcze problem bo takie pismo, które napiszę będzie bardzo emocjonalne.
        Czy to nie będzie ewentualnie źle widziane ?

Bo jak tu poruszyć, że kiedy ja remontowałam pokój córce, były mąż brał kolejne kredyty na wiadomo, nie płacił czynszu- co a teraz wlicza koszty je w swoje własne koszty utrzymania !
        W uzasadnieniu mam napisane, że ponieważ więcej zarabiam to po za opieką, która sprawuje mam ponosić większe koszty na dziecko.
        • burza4 Re: Apelacja 22.02.11, 12:59
          onajona napisała:

> Wielkie dzięki smile. Piszę je sama.

wykosztuj się na poradę prawną, albo poszukaj darmowych w swojej okolicy (w fundacjach często dyżurują prawnicy). W Warszawie działa Centrum Praw Kobiet, moze pomogą telefonicznie?

> Czyli generalnie ma to być tzw. kolejne pismo w sprawie, czy nawiązywać mam do
          > spraw jakie poruszałam w poprzednich pismach a wg. mnie nie zostały wzięte pod
          > uwagę ?

Tak, podkreślasz fakty, których sąd nie uwzględnił.

> No i jeszcze problem bo takie pismo, które napiszę będzie bardzo emocjonalne.
          > Czy to nie będzie ewentualnie źle widziane ?

Emocjonalne? a ty piszesz do sądu, czy do koleżanki? pisz konkretnie i na temat, zero emocji, bo to nie miejsce na łzawe historie.

> Bo jak tu poruszyć, że kiedy ja remontowałam pokój córce, były mąż brał kolejne
          > kredyty na wiadomo, nie płacił czynszu- co a teraz wlicza koszty je w swoje w
          > łasne koszty utrzymania !

To możesz powiedzieć na sprawie, nie pisz elaboratu, podsumuj sytuację w 1-2 zdaniach, bez rozwlekania się.

> W uzasadnieniu mam napisane, że ponieważ więcej zarabiam to po za opieką, która
          > sprawuje mam ponosić większe koszty na dziecko.

I to już wystarczy jako powód do złożenia apelacji. Żart.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka