Dodaj do ulubionych

prosze o rade

16.04.12, 00:21
Witam,prosze o pomoc..Moja sytuacja wyglada tak: Mam 1,5 roczne dziecko,chce wystapic o ustanowienie ojcostwa,alimenty i odebranie praw.Z tym mezczyzna mieszkalam 5 miesiecy od narodzin dziecka,czy moge wystapic o zwrot wyprawki,nie majac na nia faktur,paragonow?czy argumenty o naduzywaniu alkoholu,lozeniu na dziecko nieregularnie 150zl po dlugich prosbach i niecenzuralne dziesiatki smsow z grozbami za rzekome utrudnianie mu widywania dziecka wystarczy?
Obserwuj wątek
    • akcagob Re: prosze o rade 16.04.12, 10:45
      Musisz usiąść na spokojnie i wszystko spisać. Zastanów się również czy nie masz jakiś świadków, którzy w razie czego mogą wszystko potwierdzić. Złóż wniosek do sądu o ustalenie ojcowstwa i alimenty. Pamiętaj, aby zawsze zrobić górkę podając kwotę alimentów, bo nogdy nie dostaniesz tyle ile być chciała i będzie trzeba w razie czego z czegoś zejść... Najważniejsze to zebrać w sobie siłe i działać. W razie pytań na pewno forumowiczki pomogą. Powodzenia smile
      • feelings1989 Re: prosze o rade 16.04.12, 11:26
        dziekuje za odpowiedz,swiadkow niestety nie mam,mieszkam w malej wiosce i ludzie boja sie poswiadczyc w mojej obronie,moglby sie zemscic.W zeszlym miesiacu gonil mnie po drodze pijany,odgrazajac sie i wymachujac metalowa pompka i nikt nie reagowal,bo przeciez ojciec ma prawo z dzieckiem spacerowac..Prosze rowniez o informacje,czy moge domagac sie zwrotu kosztow wyprawki,pomimo,ze od urodzin dziecka 5 miesiecy mieszkalismy razem?
        • akcagob Re: prosze o rade 16.04.12, 12:08
          A jak to wyglądałow praktyce? Za co żyjecie? Kto tak naprawdę płacił ze tę wyprawkę?
    • feelings1989 Re: prosze o rade 16.04.12, 12:33
      Prawda jest taka,ze wiekszosc kosztow wyprawki poniosla moja rodzina,po narodzinach malego zylismy z pomocy Mopsu i tego,co zarobil dorywczo.Maluch mial 5 miesiecy,gdy stwierdzil,ze nie odpowiada mu takie zycie (wymagalismy od niego zerwania z alkoholem i podjecia pracy na umowe),wywolal awanture i powrocil do swojej rodziny.Zobowiazal sie placic dobrowolnie 400zl i dawal przez ok 4 miesiace ratami,zima 150,bo caly czas popracowal pare dni,potem picie i zmienial robote,bo nikt nie chce niesumiennego pracownika.Teraz stwierdzil,ze jesli maly nie bd mial jego nazwiska,to nic placic nie ma zamiaru,a ja chce,zeby pozostal przy moim.ponadto zada wizyt malego u jego rodziny,a ja nie chce,zeby mieli jakiekolwiek prawa do niego,tam jest alkohol,brud,14 osob na 3 pokojach w tym 9 dzieci,ktore wiecznie sa chore.cala ta rodzina jest wrogo nastawiona,obrzucaja mnie wyzwiskami,groza,nie chce,zeby mieli kontakt z malym.
      • ada16 Re: prosze o rade 16.04.12, 14:49
        jak można z takim typem spłodzić dziecko?

• majaekhart Re: prosze o rade 16.04.12, 22:34
      Witaj. Widzę że jestem w podobnej syt do Twojej tylko że ja jeszcze noszę dziecko w sobie ale czuję że będę miała identyczny problem do Twojego. ja osobiście zbieram imienne faktury za wszystkie badania i lekarstwa. Jeżeli chcesz mogę popytać jak to wygląda w kwestii kiedy nie masz dokumentu na swoje wydatki. Moja mama troszkę więcej wie na takie tematy bo pracuje w prokuraturze. Powiedz mi jak radzisz sobie z tym wszystkim? Boję się że spotka mnie właśnie to samo co Ciebie a nie bardzo wiem, jak uchronić dziecko przed tym. hmm
      • feelings1989 Re: prosze o rade 16.04.12, 23:44
        witaj,jakos daje rade,dziecko 24 godz na dobe jest ze mna,nigdy nie bylo pod opieka tamtej rodziny,a z ojcem na spacerach pod moim dozorem.Poniewaz pije on alkohol,po ktorym jest agresywny i wulgarny,nieraz musialam z nim sie szarpac,gdyby mnie pobil,mialabym dowod,ze stwarza zagrozenie dla mnie i synka,zapisuje smsy,grozby, itp.Staram sie wychodzic w towarzystwie rodziny,lub znajomych.Ich dom omijam z daleka,kategorycznie nie zgadzam sie na zadne obcowanie z dzieckiem beze mnie.Po prostu staram sie zyc normalnie i nie przejmowac sie jego zadaniami,szantazami,grozbami.Mial szanse miec normalny dom,do spelnienia dwa warunki-koniec alkoholu i normalna praca,odszedl sam z wlasnej woli opuscil dziecko..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka