Dodaj do ulubionych

czy to normalne?

29.07.12, 08:16
czy normalne jest , ze prawie 4 letnie dziecko nie zwrocilo uwagi , ze tata juz z nami nie mieszka?? mozliwe jest by dziecko nie przezywalo odejscia ojca? tatus jakos nie byl mocno zaangazowany w zajmowanie sie dziecmi, a ostatnio to tylko jego rola ograniczala sie do siedzenia przed kompem po pracy , w weekendy tez go czesto nie bylo, czyzby dziecko mialo tak slaba wiez z nim , ze nie odczuwa jego braku, czy pozniej to zauwazy?
Obserwuj wątek
    • todilla Re: czy to normalne? 29.07.12, 13:46
      Ja bym spróbowała z dzieckiem porozmawiać. Czterolatek to już nie niemowlak, można spróbować. Zadać jakieś delikatne pytanie. A jakieś kontakty z tym ojcem są w planie? Bo to chyba dziecko musi zauważyć. W każdym razie odradzam ignorowanie i omijanie tematu. Pozdrawiam.
    • danaide Re: czy to normalne? 29.07.12, 15:59
      A co to znaczy zauważyć? Rozmawiać o tym? Pytać? Jeśli dziecko milczy to nie znaczy, że nie zauważyło. Takie sprawy chyba najlepiej omówić z psychologiem dziecięcym.
    • zawszexyz Re: czy to normalne? 29.07.12, 16:10
      no wiec dziecko widuje sie z ojcem kilka razy w tygodniu po 30 minut (!!!), i jak tata wychodzi to czasami zapyta gdzie idziesz , on odpowiada do babci ( mieszka u matki ) , dziecko mowi aha i wraca do swoich zajec, poza tym wogole nie pyta gdzie jest tata, zachowuje sie normalnie, wiec nie wiem czy jest sens tlumaczyc , ze tata juz z nami nie mieszka ??
      • mag_pie Re: czy to normalne? 30.07.12, 09:55
        być z może w punktu widzenia dziecka sie nic nie zmieniało. Ojciec wcześniej był na tyle mało a teraz też się pojawia tez na chwilę więc mogło poporstu tego nie odczuć.
        Wcześniej się gdzie tam "kręcił" od czasu do czasu teraz w sumie też się pojawia sporadycznie więc żadna drastyczna zmiana
      • ma_niusia Re: czy to normalne? 30.07.12, 12:38

zawszexyz napisała:

czy jest sens tluma
        > czyc , ze tata juz z nami nie mieszka ??

Tak, zawsze jest sens tłumaczyć. Zawsze dziecko powinno mieć świadomość sytuacji w jakiej się znajduje. W zależności od wieku dziecka, należy oszczędzić niektórych szczegółów, ując to w odpowiednie słowa, ale "przemilczenie" tematu może źle wpłynąć na rozwój emocjonalny dziecka. Wystarczy choćby po wyjściu taty zacząć rozmowę na ten temat, nie trzeba udzielać godzinnego wykładu o rozstaniu ale wystarczy poinformować, że tata nie mieszka z nami dlatego i dlatego, a wtedy i wtedy będziesz się z nim widywał. I dalej w zależności od reakcji dziecka. Takie jest moje zdanie.
        • zawszexyz Re: czy to normalne? 30.07.12, 17:22
          no wlasnie jakos nie moge sie zebrac na rozmowe z dzieckiem, skoro tego nie przezywa to po co mu mieszac w glowie? moze bedzie to normalne dla niego , ze tata z nami nie mieszka i nie bedzie tego przezywal w przyszlosci?
          • mysz1978 Re: czy to normalne? 31.07.12, 23:27
            dla mojego dziecka fakt ze jzu nei mieszkamy z tata (mial 3 lata) tez nie jest jakis dziwny i nigy o to nie pyta dlaczego tak jest. Tez nie byl do obecnosci ojca przyzwyczajony (mial prace wyjazdowa, a jak przyjezdzal to sie malo udzielal). I poki nie pyta, to nie mam zamiaru poruszac tematu.
            • zawszexyz Re: czy to normalne? 03.08.12, 20:00
              a juz myslalam , ze moje dziecko jakies dziwne jest, bo to co tu czytam , to dzieci bardzo przezywaja, z jednej strony sie ciesze , ze dziecko nie przechodzi tego bolesnie, mam nadzieje, ze juz tak bedzie
              • madmaddie90 Re: czy to normalne? 03.08.12, 22:24
                a jak długo eks już nie mieszka? Bo mój 4 letni synek przez pierwsze 3 miesiące też nie zauważał. Potem zapomniał o tym co było niefajne i zaczął tęsknić.
                Rozmawiałam na ten temat z psychologiem dziecięcym - doradziła mi, żeby odpowiadać na pytania dziecka dotyczące rozstania rodziców, a nie inicjować samej rozmowy na ten temat. Ponoć jeśli dziecko ma pytania/problemy/potrzebę itp w tym wieku, zapyta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka