Dodaj do ulubionych

Alimęty od dziadków

15.11.13, 12:06
Jest podobny wątek niżej ale bym chciała żebyście oceniły moją sytuację.Mam przysądzone 300 zł na 6 letnie dziecko poszłam ugodowo z byłym mężem nie żądałam więcej.On oczywiście nie zapłacił ani razu w tej chwili pracuje legalnie w Niemczech i nadal nie płaci. Rozmawiałam z teściem żeby podał mi miejscowość w której pracuje (starała bym się żeby w Niemczech z niego ściągli) ale teście zataili i powiedzieli ze nie dowiem się tego od nich. Ja pracuje obecnie mam umowę na czas określony (tygodniówki) w każdej chwili może nie być zamówień j już nie pracuję. W OPS wyliczają mnie z każdej zarobionej zł jak przekroczę 1110 alimentów nie dostanę . Dodam jeszcze ze spłacam wspólne długi które zaciągnęliśmy z mężem on nie płaci nic. Chce żądać alimentów na dziecko od dziadków jakie waszym zdaniem mam szanse?
Obserwuj wątek
    • palina22 Re: alimenty od dziadków 15.11.13, 12:08
      przepraszam za błąd za szybko wysłałam i nie znalazłam edycji po zatwierdzeniu wątku
    • altz Re: Alimęty od dziadków 15.11.13, 14:45
      Jeśli pracuje legalnie, należy mu się dodatek na dziecko w wysokości bodajże 192 euro miesięcznie, do odzyskania wstecz przez 4 lata. Połowa tego dodatku należy się matce, połowa ojcu, nikt łaski nie robi, ale to ojciec musi się wokół tego zakręcić.
      Można zaproponować dziadkom, żeby namówili ojca do załatwienia tej sprawy, wtedy nie będziesz się starać o alimenty od dziadków. Do czasu spłaty długu, mógłby wysyłać całość, a potem już połowę. Myślę, że to jest dobra propozycja dla wszystkich.
      Można się starać ściągać alimenty z zagranicy, pewno się jakoś da, bo mamy od niedawna podpisane umowy z Niemcami, ale w Niemczech musi rodzicowi zostać 1000 euro, żeby nie żył w biedzie, jak ma mniej, to nic się nie dostanie z jego pensji.
      • prochottka1 Re: Alimęty od dziadków 15.11.13, 14:54
        ale w Niemczech musi rodzicowi zostać 1000 euro, żeby nie żył w biedzie, jak ma mniej, to nic się nie dostanie z jego pens

mozna zlozyc wniosek do Jugentamt i do funduszu alimentacyjnego
        wtedy beda wyplacac na dziecko a tatus bedzie mial u nich dlug do splacenia
        Kindergeld wynosi 184 €

jesli tatus pracowal te cztery lata, jesli nie nalezy sie od zlozenia wniosku
        • baltycki Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 10:33
          prochottka1 napisała:

> mozna zlozyc wniosek do Jugentamt
          Kto moze zlozyc? Matka mieszkajaa z dzieckiem w Polsce?

> wtedy beda wyplacac na dziecko
          Komu? Matce mieszkajacej z dzieckiem w Polsce?
      • baltycki Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 10:12
        altz napisał:

> Jeśli pracuje legalnie, należy mu się dodatek na dziecko
        > Połowa tego dodatku należy się matce, połowa ojcu*
        *Jesli placi alimenty.

• altz Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 10:57
          baltycki napisał:

> altz napisał:
          >
          > > Jeśli pracuje legalnie, należy mu się dodatek na dziecko
          > > Połowa tego dodatku należy się matce, połowa ojcu*
          > *Jesli placi alimenty.

Według moich wiadomości, po ostatnich zmianach, ojciec nie musi nawet płacić alimentów. Z zasady należy się tylko połowa i jest to logiczne. Matka może być nawet bezrobotna, byle ojciec pracował, to i tak się należy po połowie Kindergeld.
          • baltycki Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 11:53
            altz napisał:

> Według moich wiadomości,
            A według Familienkasse

Auszahlung an Kinder, andere Personen oder Behörden
            Wenn der Berechtigte seinem Kind – trotz bestehender Verpflichtung (Unterhaltstitel oder ähnliches) – nachhaltig keinen Unterhalt leistet bzw. nur unregelmäßig, kann die Familienkasse das auf dieses Kind entfallende Kindergeld auf Verlangen an das volljährige Kind selbst oder an diejenige Person oder Behörde auszahlen (abzweigen), die dem Kind tatsächlich Unterhalt laufend gewährt.

Das Kindergeld kann auch dann abgezweigt werden, wenn der Berechtigte seiner Unterhaltspflicht mit einem geringeren Betrag als dem anteiligen Kindergeld nachkommt. Eine Abzweigung ist außerdem möglich, wenn wegen fehlender Leistungsfähigkeit dem Kind kein Unterhalt gezahlt werden kann.

Der Berechtigte erhält vor der Abzweigung seines Kindergeldes Gelegenheit, sich zu dem Auszahlungsantrag zu äußern."

www.arbeitsagentur.de/nn_26532/zentraler-Content/A09-Kindergeld/A091-steuerrechtliche-Leistungen/Allgemein/Auszahlung.html
    • prochottka1 Re: Alimęty od dziadków 15.11.13, 17:23
      alttongue_outołowa tego dodatku należy się matce, połowa ojcu,

tak nie jest, polowe tej sumy wlicza sie w wysokosc alimentöw ustalanych najczesciej wg tabeli, bierze sie pod uwage wiek dziecka i wysokosc zarobköw rodzica

to nie jest dodatek na dziecko a ulga podatkowa dla pracujcego rodzica

www.ecpodatkowe.pl/aktualnosci/praca-za-granica/ulga-na-dziecko-w-niemczech-,1,1,618
      • altz Re: Alimęty od dziadków 15.11.13, 18:32
        prochottka1 napisała:

>> altz: Połowa tego dodatku należy się matce, połowa ojcu,
        >
        > tak nie jest, polowe tej sumy wlicza sie w wysokosc alimentöw ustalanych najc
        > zesciej wg tabeli, bierze sie pod uwage wiek dziecka i wysokosc zarobköw rodzica

Wprowadzasz niepotrzebnie zamieszanie, a piszesz błędnie.
        Tabela obowiązuje wyłącznie przy rozwodach niemieckich i jest jedynie wskazówką dla sądu, ale uznawana jest powszechnie, to fakt.
        Ulga na dziecko jest wypłacana pół na pół, a jeśli rodzice są Niemcami, to całość dostaje rodzic, z którym jest dziecko, a swoją połówkę drugi rodzic może odjąć od alimentów.

Trochę się pozmieniało ostatnio w rozliczeniach, ciekawy jestem, jak to teraz wygląda w szczegółach. Teraz na przykład matka może wysłać papiery z Polski, ale w końcu i tak one trafiają do wypełnienia do ojca w Niemczech.
        Napisałem, że można się starać o te ulgę do 4 lata wstecz, potem przepadają. Wiadomo, jeśli ten rodzic pracował jakiś czas. Mało kto z pracujących w Niemczech Polaków rozlicza się w inny sposób i ma ulgi. Ogólnie, załatwianie trwa pół roku, rodzice są zasypywani pismami, więc potrzeba trochę cierpliwości, ale są to pewne pieniądze.
        • palina22 Re: Alimenty od dziadków 15.11.13, 20:57
          w tym problem ze on nie chce współpracować i to taki typ ze jak papierki trzeba wypełniać to już nie dla niego (zwykle ja to robiłam) Z żądaniem alimentów od dziadków to mam nadzieje ze rodzice go przycisną i będzie płacił albo on będzie im oddawał. Ale nie wiem ile mam szans na wygranie sprawy i czy warte to zachodu
      • baltycki Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 10:24
        prochottka1 napisała:

> polowe tej sumy wlicza sie w wysokosc alimentöw ustalanych najczesciej wg tabeli,
        > bierze sie pod uwage wiek dziecka i wysokosc zarobköw rodzica
        Kto bierze?
        Polski sad ustalajacy wsokosc alimentow?

> to nie jest dodatek na dziecko a ulga podatkowa dla pracujcego rodzica
        Halo?
        Niepracujcy rodzic nie otrzymuje Kindergeldu?
        Ulga na dziecko - Kinderfreibetrag
        Zasiłek rodzinny - Kindergeld
        > alttongue_outołowa prochottka1 napisała:

> alttongue_outołowa
        • prochottka1 Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 14:26
          baltycki napisał:
          Niepracujcy rodzic nie otrzymuje Kindergeldu?

ale matka napisala ze ojciec pracuje w de
    • koronka2012 Re: Alimęty od dziadków 15.11.13, 22:52
      Skoro tak mało zarabiasz, to przysługuje ci chyba FA, kryterium jest chyba wyższe?
      Po pierwsze, wnieś o podwyższenie tych śmiesznych alimentów. KIEDYŚ to ściągniesz, gość całe życie nie przesiedzi na nielegalu. Żeby ścignąć dziadków trzeba mieć chyba potwierdzenie od komornika, że alimenty są nieściągalne? sprawa w ogóle jest u komornika?

Po drugie - możesz wystąpić z żądaniem regresu w stosunku do tego co już spłaciłaś ze wspólnego kredytu/długów od rozwodu.
      • palina22 Re: Alimęty od dziadków 16.11.13, 21:30
        tak sprawa jest u komornika i biorę alimenty z FA ale w tym miesiącu zarobiłam 1200 zł plus alimenty i przekroczyłam 720 zł na osobę. Chociaż mam decyzję pani z funduszu co miesiąc chce widzieć mój pasek czy czasem nie przekroczę wiec w tym miesiącu pieniędzy nie dostałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka