Dodaj do ulubionych

Oszustwo w sądzie

06.02.14, 22:24
Proszę o informację, czy mogę gdzieś to zgosić.
Rozstałam się z facetem i złożyłam pozew o alimenty (nie mieliśmy ślubu|).
Dziecko ma 9 lat.
Sąd zarówno jego jak i mnie zobowiązał do złożenia pitu (poświadczonego przez US) oraz zaświadczenia o zarobkach.
Ex jest jedynym właścicielem dobrze prosperującej firmy. Miesięcznie zarabia około 20 tys. Ma duży dom, wypasiony samochód.
Jednak do sądu przyniósł zaświadczenie o zarobkach z którego wynika, że zarabia 2 tys netto oraz że jest zatrudniony w swojej firmie na stanowisku asystenckim.
Dodatkowo jego pit nie był potwierdzony przez US. Poza tym brakowało jeszcze jednego Pita, z innej działalności.
Zgłosiłam to wszystko w trakcie rozprawy. Ex się śmiał
Czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby prawda wyszła na jaw? Gdzie zgłosić jego oszustwa?
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 13:01
      możesz, jak sprawa jeszcze trwa to zarzadaj składania zeznań pod przysięgą. Jeszcze raz odbierz oświadczenie o stanie majątkowym i zarobków (zapytaj tez o dochody z poprzednich okresów). Jak znów bedzie klamał to bierzesz zeznania w postaci protokołu, piszesz pismo przewodnie opisujące sytuację i wysyłasz zarówno do US jak i do Prokuratury. US skontroluje skąd ma dom i samochód.
      Zarzadaj tez na sprawie zlożenia PITu poświadczonego przez US.
    • kitka12321232 Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 16:23
      Stajesz przed sądem i mówisz z pamięci, jak na ostatniej spowiedzi:
      zgłaszam zarzut powiedzieć, ze do DO PROTOKOŁU!:
      pit nie jest poświadczony przez us
      domagam sie by sad zwrocil sie do ZUSu o info na temat skaldek
      domagam sie by pozwany wykazal na kogo jest fima
      domagam sie, by pozwany wykazal sowja majetek pod rygorem odpow. karnej
      i zadajesz konkretne pytania typu-czy jest dom ten i ten, czyj jest smaochod taki a taki, co
      jakie dizalanosci prowadzi-jak je znasz, to mówisz czy prowadzi pan taką i taka dzialanosc, pod taką i taką nazwa, przy takiej a takiej ulicy, z taka a taka siedziba...

nie zgłaszaj jego oszustw, bo to tylko strata czasu
      walczysz o alimenty a nie odwdozisz czy on oszukuje czy nie
      podwazaj dowody, ktore dolacza ez przed sadem i mow-prosze to zaprotokolwac, prosze zaprotokowalc jego odpowiedz, co poweidzial, o czym powiedzial
      przeciez w tym psotep-o alimenty chodzi o to, byp odwazyc to, co on mowi-dlatego podnosc ,ze pit niczego nie odwidzi, powiedz, ze chcesz by to sad zlgosil sie do wl. us po jego pit, zeby sad zglosil sie do zuu, do cetralnej wdencji poajdow-powiedz zglaszam chec przperwadzenia takiego i takiego dowodu i wlyiczasz
      I SAD CI DOWWODY PRZPERWDZI WYSYLAC ZAPYTANIA DO TYCHI NSTYTUCJI
      NIE CZEJA AZP OZWANY DONIESIE, BO MZOE NIE DONIESC ITD., TYLKO NIECH SAD WYSTAPI O TO
      SAD SIE PRZYCHYLI, ALE SAM TEGO NIE OZRBI, JESLI TEGO NIE ZGLOSISZ!!
      • majka003 Re: Oszustwo w sądzie 09.02.14, 20:13
        Firmę możesz spr w CEIDG. Jest tam wszystko nt.firmy,tzn.kto jest właścicielem lub KRS jesli jest większa firma,a tam możesz znaleźć dokładne dane,np.reprezentant firmy,kapitał spółki,itd. CEIDG i KRS sa ogólnodostępne.Masz prawo żądać wszelkich zaświadczeń,jesli masz podejrzenia co do przedstawionych zaśw. Skąd jesteś? Może prawnik by pomógł?
    • koronka2012 Re: Oszustwo w sądzie 07.02.14, 16:37
      Zamiast bawić się w PITy, które są niemiarodajne w przypadku własnej firmy załatw sprawę inaczej - masz prawo wnieść o złożenie w sądzie wyciągów z konta, powiedzmy za pół roku - z nich będzie lepiej widać jakimi pan dysponuje przychodami, co więcej - będzie też widać źródła przychodów (nie o wszystkim musisz wiedzieć, może pan cos wykombinował, np. założył kolejną firmę, gdzie ma wyższe zarobki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka