Gość: Renata27
IP: *.*
05.01.03, 17:01
Kiedyś w internecie natrafiłam na strone ze smutna statystyką dotyczącą dzieci wychowywanych bez ojca. Udało mi się ją odnaleźć i chciałam Wam ją pokazać"STATYSTYKI DOTYCZĄCE ROLI SPOŁECZNEJ OJCAStatystyki można znaleźć na serwisie internetowym www.gingerbread.org.uk. Pochodzą one z badań przeprowadzonych w USA, które wskazują na efekt nieobecności ojca w życiu dziecka. Problem ten dotyczy blisko 22% rodzin amerykańskich.63% młodzieży popełniającej samobójstwa wychowało się bez kontaktu z ojcem(żródło: U.S. D.H.H.S. Bureau of the Census) 90% bezdomnych i uciekających z domu dzieci pochodzi z rodzin bez ojca 80% młodych mężczyzn popełniających gwałty nie miało kontaktu z ojcem (żródło: Criminal Justice & Behavior Vol 14, p.403-26, 1978) 85% dzieci, które sprawiają problemy wychowawcze wychowały się bez ojca (źródło: Center of Disease Control) 71% młodzieży, która porzuca szkołę pochodzi z takich rodzin (źródło: National Principals Assotiation Report on the State of High School) 75% młodzieży ulegającej zatruciu chemicznymi środkami wychowało się bez ojca (żródło: Rainbow for all God"s Children) 85% młodzieży trafiającej do więzień wychowało się w domu bez ojca (żródło Fulton Co. Georgia Jail population, Texas Dept. of Corrections 1992) Statystyki te innymi słowami mówią, że dzieci, które wychowały się bez kontaktu z ojcem: częściej popełniają samobójstwa częściej uciekają z domu częściej przejawiają problemy z dyscypliną częściej popełniają gwałty (dotyczy to mężczyzn oczywiście) częściej przedwcześnie rezygnują ze szkoły częściej ulegają zatruciom substancjami chemicznymi częściej trafiają do więzień Statystyki dotyczące niepłacenia alimentów przez ojców w USA (różne źródła): 79.1% ojców, którym przyznano prawo do kontaktów z dzieckiem płaci regularnie alimenty 44,5% ojców, którym nie przyznano prawa do kontaktu z dzieckiem płaci regularnie alimenty 66% ojców, którzy nie płacą alimentów czyni to z powodów trudnej sytuacji materialnej Statystyki dotyczące źródeł utrzymania i pracy zawodowej samotnych rodziców: 79,6% samotnych matek otrzymuje alimenty 29.6 % samotnych ojców otrzymuje alimenty 66,2% samotnych matek nie pracuje na pełny etat 10,2% samotnych ojców nie pracuje na pełny etat 46,2 % samotnych matek otrzymuje pomoc finansową od państwa 20,8% samotnych ojców otrzymuje pomoc finansową od państwa Dane dotyczące dziewcząt wychowujących się bez kontaktu z ojcem: 53% częściej wychodzą za mąż jako nastolatki 11% częściej rodzą dzieci jako nastolatki 164% częściej stają się samotnymi matkami 92% częściej się rozwodzą"I ja wychowałam się bez ojca i jestem samotną matką. Więcej o tym na stronach: http://www.wstroneojca.ngo.pl/pub_statystyki.htmPozdrawiamRenata