Dodaj do ulubionych

"Rola ojca"

IP: *.* 05.01.03, 17:01
Kiedyś w internecie natrafiłam na strone ze smutna statystyką dotyczącą dzieci wychowywanych bez ojca. Udało mi się ją odnaleźć i chciałam Wam ją pokazać"STATYSTYKI DOTYCZĄCE ROLI SPOŁECZNEJ OJCAStatystyki można znaleźć na serwisie internetowym www.gingerbread.org.uk. Pochodzą one z badań przeprowadzonych w USA, które wskazują na efekt nieobecności ojca w życiu dziecka. Problem ten dotyczy blisko 22% rodzin amerykańskich.63% młodzieży popełniającej samobójstwa wychowało się bez kontaktu z ojcem(żródło: U.S. D.H.H.S. Bureau of the Census) 90% bezdomnych i uciekających z domu dzieci pochodzi z rodzin bez ojca 80% młodych mężczyzn popełniających gwałty nie miało kontaktu z ojcem (żródło: Criminal Justice & Behavior Vol 14, p.403-26, 1978) 85% dzieci, które sprawiają problemy wychowawcze wychowały się bez ojca (źródło: Center of Disease Control) 71% młodzieży, która porzuca szkołę pochodzi z takich rodzin (źródło: National Principals Assotiation Report on the State of High School) 75% młodzieży ulegającej zatruciu chemicznymi środkami wychowało się bez ojca (żródło: Rainbow for all God"s Children) 85% młodzieży trafiającej do więzień wychowało się w domu bez ojca (żródło Fulton Co. Georgia Jail population, Texas Dept. of Corrections 1992) Statystyki te innymi słowami mówią, że dzieci, które wychowały się bez kontaktu z ojcem: częściej popełniają samobójstwa częściej uciekają z domu częściej przejawiają problemy z dyscypliną częściej popełniają gwałty (dotyczy to mężczyzn oczywiście) częściej przedwcześnie rezygnują ze szkoły częściej ulegają zatruciom substancjami chemicznymi częściej trafiają do więzień Statystyki dotyczące niepłacenia alimentów przez ojców w USA (różne źródła): 79.1% ojców, którym przyznano prawo do kontaktów z dzieckiem płaci regularnie alimenty 44,5% ojców, którym nie przyznano prawa do kontaktu z dzieckiem płaci regularnie alimenty 66% ojców, którzy nie płacą alimentów czyni to z powodów trudnej sytuacji materialnej Statystyki dotyczące źródeł utrzymania i pracy zawodowej samotnych rodziców: 79,6% samotnych matek otrzymuje alimenty 29.6 % samotnych ojców otrzymuje alimenty 66,2% samotnych matek nie pracuje na pełny etat 10,2% samotnych ojców nie pracuje na pełny etat 46,2 % samotnych matek otrzymuje pomoc finansową od państwa 20,8% samotnych ojców otrzymuje pomoc finansową od państwa Dane dotyczące dziewcząt wychowujących się bez kontaktu z ojcem: 53% częściej wychodzą za mąż jako nastolatki 11% częściej rodzą dzieci jako nastolatki 164% częściej stają się samotnymi matkami 92% częściej się rozwodzą"I ja wychowałam się bez ojca i jestem samotną matką. Więcej o tym na stronach: http://www.wstroneojca.ngo.pl/pub_statystyki.htmPozdrawiamRenata
Obserwuj wątek
    • Gość: paloma Re: "Rola ojca" IP: *.* 05.01.03, 20:14
      Renatko, coraz dotkliwiej dokucza mi poczucie winy. Już nie chodzi mi o to, ze mogłam może jeszcze coś zrobić byśmy byli szczęśliwą rodziną, bo chyba zrobiłam już wszystko. Ale mam poczucie winy, że związałam się i pozwoliłam by był ojcem mojego dziecka nieodpowiedni mężczyzna. Mimo swoich wielu walorów i zdolności człowiek ten nie potrafi/nie chce być ojcem. Sama go wybrałam, kochałam i obdarzyłam zaufaniem. Pomyliłam się i teraz przez to cierpi moja córka. Trudna to świadomość. Nie chcąc się cofać ciągle w pytania dlaczego szukam odpowiedzi na pytania "JAK wychowywać moje dziecko by było szczęśliwe? By nie była pokrzywdzona, by czuła się wartościową dziewczynką a później kobietą? jak dać jej silny moralny kręgosłup a zarazem skrzydła by chciała się realizować?Jestem z tym wszystkim sama. Dziewczyny pewnie każda z nas ma takie pytania. Podzielmy się dobrymi radami, książkami!!! Ja wiem, że rola ojca jest nieoceniona, ale czy to znaczy że nasze dzieci zawsze będą na gorszej pozycji? Czy samotny rodzic nie może dobrze wychować dziecka? Czytałam ostatnio o samotnych rodzicach w książce G.Lindenfield ’dzieci dzisiaj mają duże zdolności akceptacji i są zapewne bardziej otwarte na myśl o posiadaniu wielu, lub jednego rodzica niż my kiedyś" Pozdrawiam serdecznie, Ania
      • Gość: ZosiaN Re: "Rola ojca" IP: *.* 05.01.03, 20:35
        Dziewczyny, to ja sie dorzucam z artykułem o "Rozwodach po szwedzku" z Wysokich obcasów. I przeczytajcie koniecznie "Rozwiedzione dziecko - wywiad z Krzysztofem Srebrnym, psychoterapeutą".http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24540,1186604.htmlNiestety nie każda z nas ma na tyle komfortową sytuację, że kontakt dziecka z ojcem jest zachowany, no ale te, które mają takiego bonusa może coś pożytecznego wyniosą z tego linka. Ja dałam go do przeczytania tacie Ali i rozmawialiśmy o tym, że oboje mamy teraz wspolny cel - mimo, ze nie jestesmy razem, wciąż razem jesteśmy rodzicami Ali i staramy się oboje, żeby miała w tej nienormalnej sytuacji, jak najnormalniej...Pozdrawiamsmile))ZosiaN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka