Dodaj do ulubionych

Wyjazd z córką za granicę

23.04.07, 20:40
Obserwuj wątek
    • martina100 Re: Wyjazd z córką za granicę 23.04.07, 20:42
      Upsss, kliknełam niechcący enter - wracając do tematu, planuję z córką wyjazd na długi weekend za granicę, córka ma paszport - ja także z tymże mamy inne nazwiska - ja zmieniłam nazwisko i mam po mężu - zaczynam się obawiać w jaki sposób celnik sprawdzi że jestem mamą? Czy macie takie doświadczenia, jakie dodatkowe dokumenty powinnam zabrać?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje,
      M.
      • kapopi Re: Wyjazd z córką za granicę 23.04.07, 21:24
        O to samo właśnie chciałam zapytać.
        • madziulec Re: Wyjazd z córką za granicę 23.04.07, 22:12
          Nikt tego nie sprawdza.
          Moje dziecko wyjezdzalo w zeszlym roku ze swoimi dziadkami na dwa tygodnie. Ma zupelnie inne nazwisko. nie bylo zadnego dokuemntu, ktory by stwierdzal, ze ja, matka pozwalam, by dziecko wyjechalo z tymi wlasnie dziadkami.
          Co wiecej - dziecko mialo wowczas niecale 3 lata.
          • martina100 Re: Wyjazd z córką za granicę 23.04.07, 23:04
            A jaki to był kraj jeżeli można wiedzieć? Rozumiem że dziecko miało paszport?

• screen Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 15:50
              Teamat najwyraźniej na czasiesmile
              Sama założyłam podobny wątek zanim trafiłam na ten.
              Jutro zadzwonię do paszportowego i zapytam a jak bedzie trzeba to i do ambasady
              Pomyślałam, że można wziąść stary dowód, gdzie dziecko jest wpisane ale...
              wybieram się do Chorwacji, więc będę przekraczała jeszcze inne granice, gdzie
              nie ma polskich celników i wtedy może byc problem.
            • madziulec Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 15:59
              Szwecja. Dziecko mialo paszport uzyskany po sprawie sadowej.
              • annakate Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 19:10
                zabierajcie akt urodzenia dziecka - tam są wpisani rodzice z nazwiskami
                rodowymi, czyli takimi, których sie nie zmienia. W odpisie skróconym są tylko
                imiona i nazwiska rodziców, w zupełnym także daty i miejsce urodzenia co w
                zupelności wystarczy do identyfikacji.
    • madziulec Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 19:33
      Co do tych aktow urodzen to tez nei jest taka fajna rzecz. Tu oczywiscie jest wspaniele pole do naduzyc - akt urodzenia bowiem moze z tego co wiem uzyskac praktycznie kazdy. W moim przypadku akt urodzenia mojego dziecka (zupelny) uzyskala babcia dziecka (majaca podkreslam inne nazwisko niz dziecko).
      W przypadku kolezanki, ktora musiala uzyskac akt urodzenia brata (tez inne nazwisko) - rowniez problemu nei bylo.

Czyli to nie jest tak, ze masz akt urodzenie automatycznie oznacza, ze wywozisz dziecko zgodnie z przepisami i zgodnie z wola drugiego rodzica
      • braktalentu Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 20:01
        ale to, że masz akt, w którym Twoje nazwisko rodowe figuruje jako nazwisko
        rodowe matki dziecka, pozwala Cię zidentyfikować jako MATKĘ TEGO DZIECKA. I o
        to chodzi-smile
        • madziulec Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 20:22
          Nie. Nie identyfikuje mnei, a identyfikuje osobe o tym imieniu i nazwisku.
          Dlaczego to podkresle? Otoz w liceum mialam smieszny przypadek.
          Pojawila sie bowiem Anna C. - osoba o tym samym imieniu i nazwisku. Wyobraz sobie wiec ze taka osoba jest wpisana do aktu urodzenia. Ktora z nich jest matka? Pamietam, ze jedna byla corka Stanislawa...
          Ale obawiam sie, ze panowie na granicy az takich sledztw nie prowadza.
          Sprawdzaja paszport i dalej.
          • annakate Re: Wyjazd z córką za granicę 24.04.07, 23:13
            W odpisie zupelnym są imiona, nazwisko w chwili urodzenia dziecka, nazwisko
            rodowe,data i miejsce urodzenia (każdego z rodziców). Zbiegi okoliczności owszem
            sie zdarzaja, ale tak daleko idące raczej rzadko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka