Dodaj do ulubionych

paszport dla dziecka

24.07.03, 23:26
Mam prośbę do mam które wyrabiały dziecku paszport. Opiszcie czy i jak można
ominąć zgodę tatusia na wyrobienie dziecku paszportu. Może przy wpisie
dziecka do własnego nie jest on potrzebny? Wiem, że można to też załatwić
przez sąd. Może któraś z was ma to za sobą i wie jak to wygląda, jak się
załatwia, ile się czeka itp.
Obserwuj wątek
    • majah76 Re: paszport dla dziecka 25.07.03, 01:12
      Nie można pominąć zgody ojca dziecka. Ja miałam taką wlaśnie sprawę.
      Tylko "nasz tata" nie stawiał się parę razy i sąd wydał wyrok zaoczny. Tzn bez
      jego obecności, bo ile można czekać, aż pan tatuś raczy sie pojawić. Adres był
      zgodny, wszystko było w porządku. I to czy wpisujesz dziecko do swojego czy
      wyrabiasz nowy, nie ma w tej kwestii znaczenia. To już sprawa drugorzędna. Z
      wyrokiem idziesz do stosownego urzędu i decydujesz. Ja wybrałam paszport dla
      dziecka.

A w pozwie (bo piszesz normalny pozew do sądu) napisałam, że ojciec dziecka
      utrudnia nam wyjazd na wakacje (konkretnie gdzie i na ile), a mamy taką
      wspaniałą możliwość, nie uzasdniając swojej odmowy na zgodę (tatuś). W sumie
      wszystko jedno co napiszesz, po prostu nie możecie się dogadać i tyle. Ale
      lepiej wygląda, gdy ładnie uzasadnisz.
      A może jednak porozmawiaj z ojcem Ali, może porozumiecie się bez sądu.
      Podejrzewam, że gdy będziecie razem na sali, może nie być przyjemnie. Wtedy
      wystarczy pójść razem do urzędu i podpisać papierek. Tak samo jest przy wizach
      (niezależnie od tego ze dziecko ma już paszport, potrzebna zgoda ojca na wizę)
      sad((( To już grubszy kaliber.. My na razie nie potrzebowałyśmy.

Acha, a czekasz normalnie, jak na rozprawę w twoim mieście (różnie się czeka).
      Ale jeśli chodzi o TE wakacje, to raczej pewnie nie zdążycie (ja tak miałam
      niecałe dwa lata temu..)

Pozdr
      Majka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka