06.11.07, 11:25
Mam pytanie. Czy jak rejestruje dziecko w USC ojciec musi przy tym być?? I czy dziecko może mieć moje nazwisko bez jego wiedzy i zgody??
Obserwuj wątek
    • mokrasa Re: USC 06.11.07, 11:45
      Jeśli nie jesteście małżeństwem to ojciec musi być żeby uzanać dziecko. Co do
      nazwiska to Ty musisz podpisać zgodę żeby dziecko miało nazwisko ojca, w drugą
      strone to tak nie działa.
      • mafema Re: USC 06.11.07, 11:53
        Ojciec musi być, żeby uznać dziecko i żeby prawdziwe dane ojca były
        wpisane w akcie urodzenia. Na uznanie matka musi wyrazić zgodę.
        Bez wiedzy i zgody ojca możesz iść do USC i zarejestrować dziecko na
        swoje nazwisko, jednak w akcie urodzenia będzie wtedy wpisane imię
        ojca, które podasz oraz Twoje nazwisko (tzw.dane przesłaniające).
        Jeżeli ojciec zgodzi się pójść do USC i uznać dziecko dobrowolnie -
        dziecko będzie miało jego nazwisko, chyba że pisemnie wyrazi zgodę
        na nadanie dziecku Twojego nazwiska.
        • mokrasa Re: USC 06.11.07, 12:10
          Z nazwiskiem jest tak, że "wyjściowo" dziecko ma nazwisko matki i ojciec (nawet
          jak uznaje dziecko) nie musi na wyrażać na to zgody. Natomiast jeśli chce dać
          swoje nazwisko to matka musi pisemnie wyrazić na to zgodę i to nawet nie przy
          zwykłym urzędniku tylko idzie sie do kierownika US (pani kierownik pouczała mnie
          nawet że nie musze się na to godzić i jest to moja dobra wola)
          Uznanie dziecka jest oddzielną sprawą od nadania nazwiska - są do tego nawet
          oddzielne oświadczenia.
          • mafema Re: USC 06.11.07, 12:30
            Mokrasa, nie zgadzam się z Tobą, oto zapisy Kodeksu Rodzinnego:

Art. 89. [Nazwisko dziecka] § 1. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone
            przez uznanie dziecka, dziecko nosi nazwisko ojca, chyba że ten za
            zgodą osób, których zgoda jest potrzebna do ważności uznania, złożył
            przy uznaniu dziecka oświadczenie, że nosić ono będzie nazwisko
            matki; jeżeli w chwili uznania dziecko ukończyło już trzynasty rok
            życia, potrzebne jest także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.

§ 2. Sąd w wyroku ustalającym ojcostwo albo sąd opiekuńczy w wydanym
            później postanowieniu nadaje dziecku na jego wniosek albo na wniosek
            jego przedstawiciela ustawowego nazwisko ojca. Jeżeli dziecko
            ukończyło lat trzynaście, do nadania nazwiska ojca potrzebne jest
            także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.

§ 3. Jeżeli ojcostwa dziecka nie ustalono, dziecko nosi nazwisko
            matki. Jeżeli oboje rodzice są nieznani, sąd opiekuńczy nadaje
            dziecku nazwisko.
            • mokrasa Re: USC 06.11.07, 12:54
              Nie chcę kłócić, ale przetestowałam to nie tak dawno na własnej skórze - w końcu
              zgodziłam się na nazwisko ojca (czego teraz żałuję), ale sprawdzałam to
              wcześniej i dowiedziałam się że bez mojej zgody w UC nic nie wskóra wink

Przepisy prawa

VI. Ustalenie ojcostwa i nadanie dziecku nazwiska ojca.
              Ustawa z dn. 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r.,
              Nr 9, poz. 59 z późn. zm.)

Kiedy dziecko nosi nazwisko ojca?
              Dziecko urodzone w małżeństwie albo co do którego zachodzi domniemanie (patrz
              informacje o ustalaniu ojcostwa) nosi nazwisko ojca wtedy, gdy małżonkowie tak
              postanowili w oświadczeniu składanym podczas zawierania małżeństwa. Dziecko nosi
              nazwisko ojca, jeżeli uznał on dziecko, a więc nadanie dziecku nazwiska ojca
              następuje tu automatycznie. WYJĄTEK: Aby dziecko, które uznał ojciec, nosiło
              nazwisko matki, potrzebna jest zgoda matki lub innego przedstawiciela ustawowego
              dziecka, a także odpowiednie oświadczenie ojca. W przypadku sądowego ustalenia
              ojcostwa nadanie dziecku nazwiska ojca nie następuje automatycznie, gdyż nie ma
              takiego obowiązku. Aby dziecko nosiło nazwisko ojca potrzebne jest złożenie
              odpowiedniego wniosku. Wniosek taki składa dziecko albo jego przedstawiciel
              ustawowy, którym z reguły jest matka. UWAGA! Jeżeli dziecko ukończyło 13 lat, w
              obu sytuacjach (dobrowolne uznanie dziecka i sądowe ustalenie ojcostwa)
              potrzebna jest także jego zgoda na nadanie mu nazwiska ojca. Jeżeli nie ustalono
              ojcostwa - dziecko nosi nazwisko matki. Wniosek o nadanie dziecku nazwiska ojca
              składa się do sądu opiekuńczego. Od takiego wniosku nie pobiera się opłat wpisowych.
              • mafema Re: USC 06.11.07, 13:05
                Ok, zdaje się że jednak piszemy o tym samym...
                • moon54 Re: USC 06.11.07, 18:26
                  Czyli jak go nie będzie musiałby uznać w Sądzie?? A jak będzie jego imię i moje nazwisko to mogę iść potem po alimenty do Sądu??
                  • annakate Re: USC 06.11.07, 20:59
                    Uznać dziecko można i w usc i przed sądem, w każdej sytuacji ojciec musi być
                    obecny. Ustalenie ojcostwa może od biedy przebiegac bez jego obecności.
                    Jeżeli będą wpisane dane kryjące to od nikogo nie możesz dochodzic alimentów.
                    Aby otrzymac alimenty mężczyzna musi być ojcem w sensie prawnym - czyli albo
                    uzna dziecko, albo sąd ustali jego ojcostwo.
                  • mafema Re: USC 07.11.07, 08:23
                    Jeżeli w akcie urodzenia nie będzie danych ojca - dziecko nie ma
                    prawa do alimentów.
                    Wtedy możesz wystąpić o sądowe ustalenie ojcostwa i zawalczyć o
                    swoje nazwisko dla dziecka.
                    Pamietaj, że "uznanie dziecka" to co innego (skutkuje pełnią władzy
                    rodzicielskiej dla ojca), a ustalenie ojcostwa to co innego
                    (dostanie władzę rodzicielską tylko wtedy, gdy przyzna mu ją sąd).
                    Może też być tak, że wystąpisz do sądu o ustalenie ojcostwa, a
                    ojciec uzna dziecko w trakcie postępowania - wtedy też będzie miał
                    pełną władzę rodzicielską i prawdopodobnie decydujący głos w sprawie
                    nazwiska dziecka.
                    U mnie tatuś nie stawiał się na rozprawy, żądał badań genetycznych,
                    nie interesował się dzieckiem, więc sąd nie przyznał mu władzy
                    rodzicielskiej i dziecko ma ostatecznie moje nazwisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka