Dodaj do ulubionych

odsetki z odsetek?

20.11.08, 00:30
zaczelo sie tak ze w lipcu 2006 zostalo mi zasadzone 3010 zl z tytulu oplat
regresowych. byly stwierdzil ze nie moze mi calosci oddac to bedzie placic po
100 co miesiac. ja sie zgodzilam ostrzegajac go ze bede pilnowac odsetek za
zwloke.
splacal tak ze w polowie tego roku skonczyl placic samo zadluzenie a zaczal
odsetki- nabralo sie ich ok 2300 zl.
ale od tego miesiaca ma placic wyzsze alimenty i owszem, je dostalam, ale
splaty zadluzenia dostalam 20 zlotych zamiast, jak zawsze 100.
i zastanawiam sie nad komornikiem.
i nad tym czy jak bedzie tak odwlekal splate tych odsetek powinnam liczyc i od
nich odsetki (w wysokosci ustawowych), jesli tak to jak to liczyc?

prosze o porade bo nie za bardzo mi sie obecna sytuacja podoba.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: odsetki z odsetek? 20.11.08, 07:38
      Zacytuje Ci pewna odpowiedz:

"Gdy chodzi o odsetki za opoznienie w zaplacie, to u nas akurat naleza sie one
      "z mocy samego prawa" one wierzycielowi od dluznika, ktory nie zaplaci
      naleznosci w terminie platnosci, bez potrzeby osobnego sie o to ich umawiania
      (art. 481 kodeksu cywilnego ) ... Jesli sami zainteresowani nie ustala miedzy
      soba innej stopy / stawki procentowej takich odsetek - za caly czas opoznienia w
      zaplacie dluznej kwoty naleza sie i sa naliczane "odsetki ustawowe" tj. wedlug
      stopy ustalonej rozporzadzeniem Rady Ministrow..(mozna znalezc tekst w Internecie )
      Sad zasadzajac alimenty, z pewnoscia w orzeczeniu okreslil termin ich platnosci
      ( " do dnia ... kazdego miesiaca ... " ) I to w tych terminach wierzyciel - w
      tym wypadku matka dziecka ) MA DOSTAC od dluznika pieniadze albo bezposrednio do
      swoich rak , albo na konto, jak to zostalo ustalone, bo jesli nie dostanie, to
      wlasnie dochodzi do opoznienia dluznika w zaplacie, za czas ktorego dluznik
      bedzie musial dodatkowo zaplacic odsetki..(chyba ze wierzyciel laskawie
      zrezygnuje z nich i zwolni dluznika w tej czesci z dlugu)
      3/Rzeczywiscie prawo nasze ustala co do zasady i to, jak zarachowywac wplaty,
      ktore sa dokonywane przez dluznika dobrowolnie w celu splaty dlugu jak rowniez
      gdy sciaga je od dluznika komornik..
      I tak jesli dluznik placi dobrowolnie, to wplacane przez niego kwoty zarachowuje
      sie najpierw na nalezne wierzycielowi "naleznosci uboczne " czyli wlasnie takie
      odsetki za opoznienie w zaplacie, a dopiero po ich pokryciu - co zostanie,
      zalicza sie jako splate na poczet dluznej "naleznosci glownej"..
      Gdy komornik juz prowadzi egzekucje - wplaty od dluznika , ktoremu komornik moze
      zajac nie calosc lecz maksymalnie 3/5 jego zarobkow - zalicza si najpierw na
      koszty egzekucji (a te wynosza o ile pamitam 15% sciaganej na rzecz wiwrzyciela
      naleznosci ) , potem na odsetki itp. naleznosci uboczne wierzyciela, potem na
      platnosci zalegle, a na koncu na bizace "naleznosc glowna" ..."

Moze to troszke wyjasnia?
    • de_la_hoya Re: odsetki z odsetek? 20.11.08, 12:33
      jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć ile chłop ci wisi masz kalkulator:

http://www.bankier.pl/firma/podatki/narzedzia/kal_podatkowy/

W okienku rodzaj wybierasz "odsetki ustawowe"
      • martina.15 Re: odsetki z odsetek? 21.11.08, 00:19
        ale ja znam te kalulatory. chodzi mi o to czy teraz z tak cudownie splacanych
        odsetek (czy tez, wedle tego co madziulec przytoczyla, glownej kwoty zadluzenia)
        znowu powinnam naliczac odsetki za zwloke? od kiedy- od momentu w ktorym splacil
        te 3 tysiaki czy od momentu wyroku sprzed 2 lat?

nie chce tego ciagac w nieskonczonosc, chce zeby mi oddal to co sie malej
        nalezy, i mi i mojej rodzinie, bo oni poniesli koszty kiedy bylam w ciazy,
        utrzymywali mnie po porodzie itd. ale jezeli w takie kulki sobie leci to mysle
        zeby od kwoty odsetek od czerwca, kiedy zaczal je splacac liczyc odsetki od nowa.
        • arwena_11 Re: odsetki z odsetek? 21.11.08, 20:19
          Podstawową zasadą zawsze np w bankach, jest spłacanie najpierw
          odsetek a potem, jak starczy kapitału. Dzięki temu dłużnik ma
          motywacje do spłaty. Tak też robi się zazwyczaj wobec dłużników
          wsród przedsiębiorstw. Odsetki naliczają sie dalej od niespłaconego
          kapitału. Może tak powinnaś wyliczać zadłużenie exa?.
        • madziulec Re: odsetki z odsetek? 21.11.08, 20:48
          A dlaczego Ty sie meczysz z wyliczaniem tego?

Masz wyrok prawomocny, gdzi emasz zapisane, ze w razie co to beda odsetki?
          Jesli tak: sprawa jest bardzo prosta. idziesz do komornika i wnioskujesz o
          sciagniecie.
          Ja bylam nie tak dawno i przynajmniej u mojego jest tak, ze wnioskuje sie o
          kwote i pisze sie czy z odsetkami czy nie.
          W koncu za cos komornik swoje wynagrodzenie w wysokosci 15% kwoty sciagnietej
          pobiera wink
          • martina.15 Re: odsetki z odsetek? 22.11.08, 08:22
            no tak ale tu nie bylo mowy o splacaniu najpierw odsetek bo ich nie bylo- w
            wyroku jest, jak chyba zawsze, tyle i tyle zlotych platnych od tego i tego dnia
            z odsetkami ustawowymi w przypadku splaty. ja raz dostalam 1000, raz 50, nie
            zawsze idealnie tego 15 kazdego miesiaca- nie mialam jak wyliczyc tego wczesniej.

ja bym tam wolala uniknac komornika- potem na jakiejs nastepnej sprawie o
            alimenty bedzie ze on taki biedny ze nawet komornika ma. no ale wedle tego co mu
            napisalam w styczniu chyba jednak sie wybiore
            • madziulec Re: odsetki z odsetek? 22.11.08, 09:40
              Ja na przyklad mimo iz wnioskowalam odsetki to nie mam na wyroku, ze alimenty
              wraz z odsetkami w przypadku.. itp.
              Wiec to chyba nie jest regula. Zreszta akurat mi na odsetkach nie zalezy,
              obecnie sa tak niskie, ze musialabym naprawde baaaardzo dlugo nic nie dostawac,
              by sie cos nazbieralo.
              • martina.15 Re: odsetki z odsetek? 23.11.08, 14:22
                niby niskie a jednak sie ziarenko do ziarenka uzbiera... przez dwa lata z tych
                wspomnianych 3010 zrobilo sie ponad 2300 odsetek. jakbym na 18 urodziny Hani
                miala popodliczac odsetki za kazdy dzien zwloki w zaplacie alimentow przez cale
                jej zycie to moglabym jej chyba mala impreze urzadzic smile- byly ma dac alimenty
                do 15-go, a najczesciej dopiero robi wplate 14-15.
                • madziulec Re: odsetki z odsetek? 23.11.08, 18:46
                  Ale jak do 15 to oznacza, ze do 15-go, ja nie widze spoznienia.
                  Ale jesli chcesz moge Ci pomoc, bo ostatnio liczylam odsetki.

Postaram Ci sie przygotowac taki pusty arkusz w excelu, ale odezwij sie do mnie
                  na gg (333594) to Ci powiem co i jak.
                  Aha - u mnie z 2000 PLN od grudnia 2001 roku wyszlo 2300 odsetek. Ale to byla
                  pelna kwota. Wiec nie mysle, by u Ciebie wyszlo az tyle, chyba cos zle liczysz.
    • zielonaporzeczka Re: odsetki z odsetek? 23.11.08, 20:05
      Chyba coś nie tak liczysz. Odsetki ustawowe są na poziomie 14-15% w skali roku
      więc nawet gdyby były nic Ci nie zapłacił, odsetek uzbierałoby się około 900zł.
      Skoro jednak płacił, od zwróconej kwoty nie możesz naliczyć odsetek (tylko za
      faktyczne spóźnienie czyli od 0 do 24 m-cy). Zakładając, że płacił
      systematycznie pewnie uzbierało się tego z 450 zł.
      • madziulec Re: odsetki z odsetek? 23.11.08, 21:27
        www.bankier.pl/firma/podatki/narzedzia/niezbednik/?all=0&part=odsetki
        patrzymy oczywiscie na ustawowe nie na od naleznosci podatkowych.

Potem trzeba to liczyc tak:
        - kazda kwota oddzielnie i ilosc zaleglych dni, ale jesli w tzw. miedzyczasie
        zmienila sie wysokosc odsetek to trzeba wyliczac juz inna wysokosc, dlatego
        najlepiej liczyc excelem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka