Dodaj do ulubionych

witamina D3

09.02.04, 11:17
Od kiedy należy podawać dziecku witaminę D3? Pediatra do ktorego chodzę z
córeczką stwierdził, że należy ją podawać od 6 tygodnia życia. Tymczasem w
książkach czy czasopismach o tematyce niemowlęcej podają, że witaminę D3
podaje się dziecku od 3 tygodnia życia.

Więc jak to jest z tą witaminą?
Obserwuj wątek
    • zosia888 Re: witamina D3 09.02.04, 11:21
      My zaczelismy podawac po 6 tygodniu (2 kropelki),
      wtedy tez mielismy pierwsza wizyte kontrolna i szczepienia.
    • asik1313 Re: witamina D3 09.02.04, 11:29
      Witaj.
      Nie masz przypadkiem wbitej pieczątki ze szpitala w książeczce zdrowia
      córeczki? Ja miałam, teraz nie sprawdzę, bo jestem w pracy ale jak bardzo Ci
      zależy to napiszę wieczorem.
      Pozdrawiam. Asik
      • tssew Re: witamina D3 09.02.04, 11:44
        asik1313 napisała:

> Witaj.
        > Nie masz przypadkiem wbitej pieczątki ze szpitala w książeczce zdrowia
        > córeczki? Ja miałam, teraz nie sprawdzę, bo jestem w pracy ale jak bardzo Ci
        > zależy to napiszę wieczorem.
        > Pozdrawiam. Asik

będę bardzo wdzięczna!!!
        pozdrawiam
        mama Alicji
        • asik1313 Re: witamina D3 10.02.04, 07:57
          Mam wbitą w książeczce pieczątkę, że od 3 tygodnia podawać Vigantol 1x2 krople
          i Cebionmulti 2x3 krople. Latem nie podawała wit. w ogóle (zalecenie pediatry),
          a teraz moja Wiktoria ma 21 mies. i w okresie zimowym podaję Jej 1x2 krople.
          Najlepie powinna to wiedzieć pediatra Twojej córeczki.
          Pozdrawiam. Asik
    • maadzik3 Re: witamina D3 09.02.04, 12:57
      Ja (zgodnie z radą pediatry) podawałam od 22 dnia.
      Magda
      • magdamroziuk Re: witamina D3 09.02.04, 13:24
        My podawaliśmy od 3 tygodnia życia, zgodnie z zaleceniem pediatry - 2 kropelki
        Vigantolu na dobę. W zeszłym tygodniu byliśmy u innej pediatry i powiedziała,
        że on ma pa\rawdopodobnie przedawkowaną witaminę D3. W książce amerykańskiej
        znalazła, że zapotrzebowanie takiego malucha to od. 400 jednostek. W 2
        kroblach Vigantolu jest ich ponad 1300.. I teraz nie wiemy, czy dobrze robimy
        dając witaminkę. Słyzałam odzieciach, co dostają i po 5 kropli dziennie. Nie
        wiem co o tym sądzić, nie znam się nie jestem lekarzem. Ale spróbujemy dostać
        się do CZD aby tam go zbadali w Poradni Chorób Metabolicznych. Jak dziecko
        jest dużo na dworze i jest słonecznie, to podobno w ogóle nie trzeba dawać.
        Strasznie to trudne wszystko, zwłaszcza jak lekarze mają sprzeczne zdania...
        • zosia888 Re: witamina D3 09.02.04, 14:01
          To zalezy rowniez od wielkosci ciemiaczka i szybkosci jego zarastania.
          U mojej corki bylo 2X2 i wolno zarastalo, wiec pediatra zwiekszyla jej
          dawke. U syna bylo 1X1.
          I faktycznie w lecie, jak dlugo przebywa sie na swiezym powietrzu
          (nawet w pochmurne dni), mozna nie podawac witaminy D3 lub
          zmniejszyc jej dawke. Decyduje pediatra.
          My bierzemy - "VIT. A+D3".
          • w.kielanowska Re: witamina D3 09.02.04, 14:19
            Cześć.ja podaję córci D3 od 15 dnia ale bardzo uważnie.Ala urodziła się w
            czerwcu,a wiec latem.Gdy była na dworku to były dni,że nie dawałam w
            ogóle.Poza tym mała ma małe ciemiączko,więc biorę to pod uwagę.Teraz daję jej
            1 kropelkę codziennie albo 2 co drugi dzień.Rozwija się świetnie.
      • mamasita Re: witamina D3 09.02.04, 14:11
        synek se urodzil w grudniu pod koniec i do 3 miesiaca mu nie dawalam VIT D3
        poniewaz pediatra nie zalecal - synek od 3 miesiaca byl dokarmiany mieszanka
        bebilon pepti i wtym jest juz witamina d . potem bylo lato. i od listopada
        dostaje jedna kropelke dziennie. Ale jest chlopak na schwal, wielki, wysoki
        silny iw yglada na 2 lata wiec lekarz zalecil tylko na zime

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka