tynia3 10.02.04, 13:38 e-Mamusie, poradźcie proszę, co stosować na wysuszoną, łuszczącą się skórę na rączkach i buzi u 3-tygodniowego maluszka. Oliwka po kąpieli nie bardzo działa ;-(. Pozdrawiam. Marta, mama Bartka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama007 Re: Sucha skóra u noworodka 10.02.04, 16:10 mi w szpitalu polecono alantan-masc i minelo po kilku dniach to polska masc do kupienia w aptece kosztuje pare zlotych, ja stosowalam ja miejscowo-tam gdzie skora byla najbardziej sucha Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: Sucha skóra u noworodka 10.02.04, 16:32 Może na tą oliwkę ma uczulenie!?! ale taki maluszek. Poczytaj na forum o alergiach o róznych sposobach, preparatach itp ale nie wiem czy wszystkie można stosować u takich maluszków. Mój synek miał chybo ok.1 mies. jak zaczęły się problemy ze skórką. Moja pediatra przepiusała wtedy od razu maść cholesterolową z wit A (60.000j)- robione w aptece na receptę, 5zl w W-wie-SUPER, używam na co dzień do tej pory a mały ma już prawie 8 miesięcy. Może po prostu nasza okropna kranówa tak działa na skórkę maluszka, ja już od dawna kąpię synka co drugi dzień w przegotowanej oligoceńskiej wodzie (mąż się trochę nadźwiga baniaków z wodą ale skórka jak aksamit), ponadto ważne w czym pierzesz, bo może to drażnią resztki proszku na ubrankach (u nas uczulał Jelp, specjalny dla dzieci, z atestami itp) teraz wszystko (nasze rzeczy też, bo synek się przytula buźką) pierzemy w płatkach mydlanych Bebi. Musisz sama dojść eliminując różne rzeczy, bo jak coś podrażnia stale skórkę to nawet najlepszy kosmetyk nie pomoże. Po pierwsze - ELIMINOWAC podejrzane produkty i bardzo uważać np. na dietę jak karmisz piersią (ale o tym też jest B. dużo w "alergiach". Na koniec polecam też super (wg mnie) serię kosmetyków do skóry atopowej La Roche Posay- w aptekach, dosyć drogie. Można je stosować już od 1 mieś życia. U nas podziałało najlepiej: Emulsja do ciała Lipikar, "Mydło" w płynie (bez mydła)- Lipikar Syndet, jest też krem specjalnie do twarzy Hydranorme (czy coś podobnego). Każde kosztuje ok 50 zł. ale aksamitna skórka i duża wydajność to warto. Ja bym na twoim miejscu zaczęła od maści cholesterolowej, a że potrzebna recepta to przy okazji pokażesz maluszka pediatrze, jak dobry to może coś doradzi. Powodzenia i oby to nie była alergia, wiem to z własnego doświadczenia - koszmar. Pozdrawiam jasma i Jas (29.06.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
mischell Re: Sucha skóra u noworodka 10.02.04, 18:09 moja córeczka tesh miała problemy ze skóra, miała bardzo przesuszona urodziła sie juz z taka...na poczatku smarowałam jej ciało oliwka w szpitalu zalecvali parafina ciekła... ale to i tak nic nie dawało... zadnych popraw... kiedy przyszła do mnie położna kazała mi kąpać dziecko w krochmalu i mysle ze własnie to pomogło... spróbuj...napewno nie zaszkodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
delcia Re: Sucha skóra u noworodka 11.02.04, 16:07 czy moglabys spisac przepis na te masc z recepty lub w aptece daja taka etykietke mascia. bede wdzieczna. pozdrawiam. Delcia Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: Sucha skóra u noworodka 11.02.04, 16:58 to co spisałam z karteczki przy maści: Ung.cholesteroli 100,00 Vit.A 60.000j M.f.mg jeżeli dobrze odczytałam te bazgroły pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
delcia Re: Sucha skóra u noworodka 11.02.04, 17:02 serdecznie dziekuje!!! Delcia Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Sucha skóra u noworodka 10.02.04, 19:24 Pół łyżki oliwy na wanienkę wody-odpuść na razie z mydłami itp.W tym po prostu myj maluszka .To działa cuda!W wanience lepiej działa niż smarowanie prosto na ciałko.Tylko uwaga- dziecko jest śliskie jak rybka i może "wylecieć" z rąk.Pozdrawiam.Im mniej chemii tym lepiej----popatrzcie na składy chemiczne kosmetyków dla dzieci.Najbezpieczniejsz podobno jest mydełko BAMBINO Odpowiedz Link Zgłoś
ewamama Re: Sucha skóra u noworodka 11.02.04, 11:45 Mój mały jak się urodził, to miał najsuchszą skórę na całym oddziale, normalne łuski. Po powrocie do domu wystarczyło kilka kąpieli w płynie do kąpieli Balneum Hermal Plus, rączki smarowałm jeszcze oliwką bo wyglądały tragicznie, i przeszło, skórka stała sie głądziutka ))A naprawdę wyjściowo jego skóra była b. kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
crisss-aga Re: Sucha skóra u noworodka 11.02.04, 11:51 nasz synek tez mial sucha skore oliwka nic nie dawala le smarowalismy go kremem nivea baby do buzi i skóry i pomogBo do tego kapany jest w plynie do kapieli tez nivei z oliwka i nie mamy juz problemu Odpowiedz Link Zgłoś