mnsn 18.02.04, 15:42 Czy mozna podać sześciotygodniowemu niemowlakowi czopki glicerynowe. Maluszek nie robi kupki od 3 dni. Karmiony jest piersią i dokarmiany Nutramigenem. Proszę o radę. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allunia77 Re: Zaparcia 18.02.04, 16:16 hej, dziecko będac na samej piersi może fizjologicznie nie robić kupki 7 dni. Nie wiem jednak jak takie dokarmiane. Moja miała okres, że robiła w drugim miesiącu życia 1/co 6 dni.Ja dałam wtedy pół czopka glicerynowego, ale to nic nie dało. Ponieważ cierpiała jeszcze na straszną ilość gazów to podawałam jej Lakcid. mama Zuzi Odpowiedz Link Zgłoś
mnsn Re: Zaparcia 18.02.04, 16:24 dziękuję za infomacje - nie bede się taka już zamartwiała. Jutro idziemy na szzepienie to zapytam się jeszcze pediatry co robić przy zaparciach. pozdrawiam, Sylvia i Olivier Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Zaparcia 18.02.04, 17:00 Możesz oprócz czopkow stosować doraźnie herbatke HIPPA na trawienie. Pomaga rewelacyjnie a dziecku nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
astroid Re: Zaparcia 18.02.04, 18:22 moja mała równiez ma zaparcia i niestety, herbatka nie dziala( Odpowiedz Link Zgłoś
egipt2 Re: Zaparcia 20.02.04, 11:01 Polecam dołaczyć do herbatki masaz brzuszka specjalnym olejkiem + ćwiczenia uaktywniające prace jelit-u mojej małej dziala ten przepis rewelacyjnie-15- 20min. i po krzyku.powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Zaparcia 20.02.04, 11:18 Witam U mojej szwagierki miała takie zaparcia i do tego zatwardzenie ze jak robiła kupkę to aż płakała. W końcu podaliśmy jej kompot z jabłek dwa razy dziennie po 60 gram. I pomogło. Mała ma tez 6 tyg., ale to już decyzja Twoja, bo jak wiesz według lekarza niewolno oprocz mleka nic podawac dziecku do 4 miesiaca Renata Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: Zaparcia 20.02.04, 12:22 ja od 3 misiaca podaje naczczo kompot z suszonych sliwek i dziala super. bez tego byl wrzask i kub za nic nie mogl sie zalatwic Odpowiedz Link Zgłoś
mama_olgi Re: Zaparcia 20.02.04, 12:39 u nas zaparcia znikneły jak zmieniliśmy mleko,wcześniej bidulka stekała i stękała, ale na szczeście nie miała przerw dłuższych niz jeden dzień, a teraz idzie jak po maśle Odpowiedz Link Zgłoś
szampanka Re: Zaparcia 26.02.04, 20:18 Podać można ale nie jest to łatwe ,bo jak malenstwo sie napnie to po czopku. Oczywiście należy sie najwyżej pół czopka , włożyć i przytrzymać pośladki.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Zaparcia 27.02.04, 10:09 po pierwsze, dziecko na piersi ma prawo robić kupkę raz w tygodniu u mnie Duża robiła co 5-6 dni, a Mały co 3-4 dni po drugie, u dziecka na piersi dobrze działają rzeczy, co mama wypija: sok jabłkowy, herbata z rumianku, kompot ze śliwek po trzecie, te same rzeczy można też dawać dziecku, może takim najmłodszym ten słodzony rumianek, w drugiej kolejności sok z jabłek, z gruszek może trzeba dopajać, twarde kupki często oznaczają, że za mało wody w posiłkach (ciepło w mieszkaniu, suche powietrze) czopek, to ostateczność! organizm się przyzwyczai, i co dajecie wtedy? pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
doka1 Re: Zaparcia 15.04.04, 21:07 judytak napisała: > po pierwsze, dziecko na piersi ma prawo robić kupkę raz w tygodniu > u mnie Duża robiła co 5-6 dni, a Mały co 3-4 dni > > po drugie, u dziecka na piersi dobrze działają rzeczy, co mama wypija: sok > jabłkowy, herbata z rumianku, kompot ze śliwek > > po trzecie, te same rzeczy można też dawać dziecku, może takim najmłodszym ten > słodzony rumianek, w drugiej kolejności sok z jabłek, z gruszek > > może trzeba dopajać, twarde kupki często oznaczają, że za mało wody w posiłkach > > (ciepło w mieszkaniu, suche powietrze) > > czopek, to ostateczność! organizm się przyzwyczai, i co dajecie wtedy? > > pozdrawiam > Judyta > Jak przyżadzić ten kompot ze sliwek? zeswiezych czy z suszonych? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: Zaparcia 15.04.04, 21:38 Czy są gotowe posiłki likwidujące zaparcia u niemowlęcia W diecie niemowlęcia ze skłonnościami do zaparć można wykorzystywać: Przetarte jabłka ze śliwkami i/lub Sok śliwkowy Bobo Frut zalecane od 7 -go miesiąca życia Kasia, mama Oliverka i Gabrysia oto moje brzdace Oli i Gabi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=11998834 Odpowiedz Link Zgłoś