Dodaj do ulubionych

pracujecie?

11.10.10, 17:47
Hej dziewczyny, jestem ciekawa ile z Was pracuje? Zamierzacie wracać do pracy czy jesteście z małymi w domu?
Moja ma 5 mies. i właśnie jestem po rozmowie z szefem - od stycznia wracam do pracy. Chciałam na pół etatu, ale przekonują mnie do 3/4 etatu.
Jak pracujecie to jak rozwiązujecie opiekę nad dziećmi? Zastanawiam się co wybrać - niania czy żłobek?
Obserwuj wątek
    • ruda_henryka Re: pracujecie? 11.10.10, 18:20
      wróciłam do pracy jak mały miał niecałe pół roku. jednak mam pracę gdzie muszę stawic się w miejscu pracy 2 lub 3 dni w tyg na kilka godzin, więc nie jest źle.
      na kilka godzin wynajęliśmy nianię, bo w naszym przypadku na państwowy złobek nie ma szans, a prywatnie tyle samo by wychodziło.
      ja jestem szczęśliwa i jednak stworzona do pracy i ten układ jaki mam to jest idealny - ja mam co prawda pełny etat ale godzinowo wychodzi jak pół, więc polecam ci takie rozwiązanie. Nie tracisz kontaktu z rzeczywistością a z drugiej strony jesteś też dużo z dzieckiem. Dla mnie to rozwiązanie idealne.
      nie potrafiłabym być mamą na cały etat, właśnie skończyłam 3 mies wakacji, gdzie siedziałam z młodym non stop i zajmowałam się domem i juz na pocz września miałam mega deprechę.
      • joalma Re: pracujecie? 11.10.10, 18:50
        a ja bym chętnie siedziała jak najdłużej, niestety syt. finansowa nam na to nie pozwala, u nas rozwiązanie jest takie: mąż pracuje od rana 8h, ja w zmniejszonym wymiarze godzin tylko po południu, więc dzieckiem się opiekujemy na zmianę. 1-2 x w tyg mamy nianię kiedy mąż musi coś załatwić po południu albo ja rano. jak dla mnie to rozwiązanie idealne, do nikogo nie mam takiego zaufania jak do męża, nie chciałbym oddawać dziecka do żłobka ani zostawiać babciom.
    • xenaa Re: pracujecie? 11.10.10, 18:45
      wrocilam do pracy jak mala miala 8 tyg. pelny etat. musialam, zeby nie stracic pracy. mala spi dobrze w nocy. budzi sie raz, butla i zasypia. takze jest spoko. w domu babcia, albo niania. pierwszy byl w zlobku, ale z tym przyszly non stop przeziebienia, zatkane nosy, nieprzespane noce, placz. wiec tym razem mala pojdzie do przedszkola, ale nie wczesniej, niz za 3 lata. jestem bardziej zorganizowana pracujac. mala ma dopiero 12 tyg. omijaja mnie tylko dziennie 3 butelki, 1 kupka i spacer.
      • schwinn1 Re: pracujecie? 15.10.10, 08:34
        xenaa napisała:

> mala ma dopiero 12 tyg. omijaja mnie tylko dziennie 3 butelki,
        > 1 kupka i spacer.

a nie uważasz, że omija Cię dużo więcej niż tylko karmienie i kupa?
    • pysia1231 Re: pracujecie? 11.10.10, 19:46
      Wrociam do pracy jak maly miał skończone pół roczku. Opiekuje się nim na zmiane babcia i niania. Choć czasem serce pęka jak płacze, gdy wychodzę, to niestety innego wyjścia nie ma
    • kepucha Re: pracujecie? 11.10.10, 19:58
      Wracam do pracy za tydzień! Kiedy miesiąc temu rozmawiałam o tym z pracodawcą byłam przekonana, że chcę wrócić, teraz już taka pewna nie jestem, ale cóż, klamka zapadła. Wracam na 3/4 etatu, rozłożone na 4 dni, piątki wolne smile. W domu babcia będzie przez dwa miesiące, potem żłobek.
      • lenawawa Re: pracujecie? 11.10.10, 20:09
        Wróciłam jak syn miał rok z kawałkiem.
        Mąż pracuje wieczorami więc z opieką nie było problemuwink
    • zosikizuzik Re: pracujecie? 11.10.10, 20:16
      Ja wracam od poniedziałku. Córka kończy 5 m-cy. Tak byłam umówiona z szefem. Moje stanowisko czekało na mnie Tak samo było przy pierwszym dziecku. Na szczęście małą będzie się zajmować moja wspaniała teściowa. Pewnie że wolałabym zostać jeszcze z córką w domu ale pensji męża by nam nie starczyło. Z drugiej strony lubię swoją pracę

https://www.suwaczki.com/tickers/j4x9gu1r1crflnko.png
    • enamerele Re: pracujecie? 11.10.10, 20:24
      Wróciłam od 4 października, mała ma prawie pół roku. W domu babcia, ja w pracy muszę być około 6 godz dziennie, jestem nienormowana. Gdyby nie babcia, to prędzej jakiś prywatny klub malucha - nianiom na cały etat nie ufam, do państwowego by nie przyjęli.
    • rad-aga Re: pracujecie? 11.10.10, 20:36
      Wróciłam do pracy jak mały miał troszkę ponad 7 miesięcy, na 3 dni w tygodniu. Teraz ma skończone 11 - a od października wróciłam na cały etat. Dzieckiem zajmuje się moja mama na zmianę z opiekunką. (obydwie mieszkają w bardzo bliskim sąsiedztwie - ten sam szeregowiec)
      Jeżeli miałabym do wyboru opiekunkę z ogłoszenia albo żłobek pewnie wybrałabym to drugie.
      • ruda_net Re: pracujecie? 11.10.10, 21:50
        Wracam od następnego wtorku. Serce mnie boli, ale niestety tak musi być sad
        Na dwie zmiany, od poniedziałku do piatku, weekendy wolne. Będziemy się wymieniać z mężem, ale na 2 godziny "zatrudniałam " nianie.
    • beauty_agadir Re: pracujecie? 11.10.10, 22:13
      Ja wracam w styczniu, mała będzie miała skończone 7 mcy. Właśnie rozglądam się za sprawdzoną nianią, która będzie się opiekować Emilką 4 dni w tyg. 1 dzień będzie babcia.

A tak wogóle nie ogarniam jak można zostawić w domu 8 tyg. niemowle!
    • babecior Re: pracujecie? 11.10.10, 22:17
      mój synek skończył 8 m-cy. pierwotny pla był, ze do roku bede z nim, potem do pracy. ja juz bym chciala wrocic, ale czekamy na złobek. nie wiem kiedy sie doczekamy....
    • boo-boo Re: pracujecie? 11.10.10, 23:23
      Jestem na macierzyńskim jeszcze i po nie wracam do pracy- jedno,że stać nas na to, a po drugie nie zdecydowaliśmy się na dziecko,żeby ktoś inny nam je wychowywał na etapie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa. Jak już podrośnie bardziej to się zobaczy co dalej....
    • monikaa13 Re: pracujecie? 12.10.10, 09:53
      Poszłam do pracy jak córka miała 3,5 roku i od pół roku chodziła do przedszkola.
      Z drugim dzieckiem na pewno będzie podobnie. Czytałam, że te pierwsze 3 lata są najważniejsze, żeby być z dzieckiem.
      • jombusiowa Re: pracujecie? 12.10.10, 10:01
        Jeszcze w ciąży chciałam wracac do pracy jak najszybciej a teraz...wstępnie jak mały będzie miał 8 miesięcy-ale z kim go zostawie nie mam pojęcia. Może mąż przejdzie na pół etatu-ja pracuję na 3/5-wtedy tylko 1 dzień w co drugim tygodniu należałoby zagospodarować jakoś.
        Ale alktualnie ta wizja powrotu mnie trochę przeraża-naprawde nie sądziłam,ze mi będzie z dzieckiem tak dobrze-zwłaszcza,że naprawde lubię pracować.
    • mala_mee Re: pracujecie? 12.10.10, 10:26
      Wróciłam do pracy jak syn miał skończone 7 miesięcy. Wtedy pokończyły mi się należne urlopy. Dzieciak do żłobka, ja w robocie 7 godzin (karmienie) i jest super.
    • agatuslack-re Re: pracujecie? 13.10.10, 13:22
      Ja szukam pracy właśnie smile Synek ma pół roku. U nas miał być żłobek, ale moja mama chce się zaopiekować bo nie ufa żłobkom.
    • miska_malcova Re: pracujecie? 13.10.10, 13:28
      wróciłam do pracy jak mały miał skończone 7 miesięcy. na całe szczęście mam kochana mamę, która z małym siedzi
    • budzik11 Re: pracujecie? 13.10.10, 14:02
      Po urodzeniu starszej wróciłam do pracy natychmiast po urlopie macierzyńskim, wtedy 16 tygodni (3,5 m-ca), córką zajmowała się ciocia męża.
      Po urodzeniu młodszego zostałam na urlopie wychowawczym 3 lata.
    • aleksandra1977 Re: pracujecie? 13.10.10, 14:31
      pracuje w domu. Po urodzeniu sie corki w 2007 roku, zdecydowalismy sie na wlasna dzialalnosc gospodarcza. W 2009 roku urodzil sie syn. Tak wiec z dwojka dzieci w domu prowadze firme. Wprawdzie corka od wrzesnia zaczela chodzic do przedszkola, ale bardzo zle znosi rozlake i na razie chodzi na 4 godz. dziennie.
      • salem24 Re: pracujecie? 13.10.10, 15:08
        pracuję!! I jest to najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć. Mam to szczęscie, że mam nienormowany czas pracy i w dużej mierze sama sobie ustalam kiedy pracuję. Od powrotu do pracy lepiej się czuję, efektywniej spędzam czas z dziećmi, ciesze się, że mam kontakt z ludźmi. wróciłam do pracy gdy Franuś skończył 10 m. Z pierwszym dzieckiem byłam w domu 8 m.
    • bluemka78 Re: pracujecie? 13.10.10, 15:12
      Ja praktycznie tydzien po porodzie bylam pierwszy raz w pracy. Tylko, ze moje dziewczynki niestety musialy zostac jeszcze jakis czas w szpitalu by osiagnac wieksza wage wiec do poludnia bylam w pracy, a od 13 mozna bylo siedziec w szpitalu z nimi. Teraz tak 3 razy w tyg. jezdze sobie do pracy na ok. 4h, porobie co najwazniejsze i wracam do dzieci. W tym czasie babcia jest z dziecmi. Nie zostawiam dzieci z nikim innym jak z mezem lub babcia, ale z babcia tylko do 15godz. bo pozniej juz i dzieci sa marudne i kapiel itp. wiec wolimy sami sie zajmowac bobaskami.
    • pani_kasia Re: pracujecie? 13.10.10, 16:46
      Ja mam zamiar wrócić do pracy od stycznia, tylko najpierw muszę ją znaleźć bo umowę mam do końca roku a prawdę mówiąc zaproponowane warunki finansowe nie bardzo mi odpowiadają... szkoda, bo lubiłam swoją pracęcrying Wiem już że z tym powrotem będzie ciężko. Jestem strasznie rozdarta... Z jednej strony mam już dość siedzenia w domu (marna ze mnie kandydatka na kurę domową) i chętnie bym do pracy wróciła. Jednak z drugiej strony nie mam przekonania do zostawiania dziecka z kimś obcym. Nie wiem jak to wszystko ogarnąćuncertain
      Też tak macie??
    • zajacowa Re: pracujecie? 13.10.10, 18:46
      Ja wracam za tydzień. Sądziłam, że będę bardzo chciała wrócić, ale dobrze mi z małą i gdybym nie dostała dużej podwyżki to bym nie wróciła. Planuję drugie dziecko i za rok zamierzam zajść w ciążę i wtedy dłużej posiedzę w domu z obojgiem dzieci. A na razie sytuacja finansowa zmusza do powrotu. Znalazłam nianię przez internet, jest z nami od 2 tygodni i jak na razie jestem zadowolona, córcia lubi ja i nie ma problemu jak wychodzę.
      • zaz-u Re: pracujecie? 13.10.10, 19:54
        Kiedy urodziłam córkę ( 08.08) zdecydowałam,że będę z nią jak najdłużej i szybko postaramy się o rodzeństwo dla Bianki ( żeby w jednym wychowawczym zajć się dwójką dzieci , a potem szybciutko do pracy, którą uwielbiam)w lutym tego roku przyszedł na świat Iwo, a ja wracam do pracy w marcu ( Bianka będzie miała 2,5 r, Iwo skończony rok). Moja mama i rodzice męża pomogą nam w opiece nad maluchami do września, potem Bianka ma pójść do przedszkola , a Myniek zostanie do 3 lat z dziadkami; taki jest planwink Żłobek i nainia z załorzenia i przekonań nie wchodzi w grę.
    • sinusoidaa Re: pracujecie? 13.10.10, 20:54
      Właśnie jutro idę pierwszy dzień do pracy. Mój synek ma 6,5 m-ca...Celowo zaplanowałam powrót tak w środku tygodnia, będę miała 2 dni na rozpęd i poukładanie wszystkiego. Myślałam, że do firmy będę wracała jak na skrzydłach, mam bardzo ciekawą pracę, miłą atmosferę ... a mam mega doła...
      Będę chodziła do pracy na godzinę 6, do 8-9 Maciusiem będzie zajmował się mąż, potem do 14 niania, czyli 5-6 godzin. Strasznie mi ciężko...
      • agaipawel12345 Re: pracujecie? 14.10.10, 19:40
        Witam a moj synek obecnie ma 13 msc ( to moje 1-wsze dziecko)
        a ja wzielam sobie rok wychowawczego,wracam ost marca do pracy
        pracuje na 3 zmiany i nie jest latwo ,bede zmieniac sie z mezem bo niestac mnie na zlobek czy nianie,nie zarabiam kokosow.
        Czasem mialam takie chwile zwatpienia ze moze trzabylo wrocic,
        ale z drugiej strony ten 1-wszy rok wiem kiedy wyszly 1-wsze zabki kiedy zaczal siedziec chodzic itd chyba bym sobie niewydarowala gdyby mnie to wszystko ominelo.
    • sueellen Re: pracujecie? 14.10.10, 21:56
      Moja 9 miesięcy. Pracuję na pelen etat
    • aleosochozi Re: pracujecie? 14.10.10, 22:00
      Nie.
      Na etat wrócę dopiero jak młodszy pójdzie do przedszkola.(ma teraz 10 tyg)
      Ale za rok podejmę ponownie mało-zajmujące-czasu-a świetnie-latne-zlecenia (jak przy pierwszym dziecku)
      • monikaaleksandra Re: pracujecie? 14.10.10, 23:53
        Teraz pracuję na uczelni, robię habilitację. Mam tylko 18 godzin zajęć tygodniowo plus dyżury. Sporo piszę w domu. Pomimo tego dzieci zawsze miały opiekunki i babcie do opieki. Zawsze mam czas na karmienie piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka