Dodaj do ulubionych

Chce tylko pierś 8 miesięcy

15.10.10, 14:47

Moja niunia nie chce nic jeść tylko pierś. próbowałam słoiczków, sama gotowałam nic. Zje może 2 do 3 łyżeczek i potem jest straszny płacz odwracanie i zaciskanie buzi. Równiez kaszek nie chce jeść nawet dawałam w butelce (wodę z butelki pije)i nic tak samo żółtko po jednej czy dwóch łyżeczkach jest płacz. Wiem, że to za mało bo w nocy zaczęła się teraz budzić co 2 godziny na pierś a wcześniej jadła co 4, 5 godzin. Czy ktos ma w domu też takiego niejadka bo już zaczynam się denerwować szczególnie, że pediatra mi mówi, że powinna jeść słoiczek zupki z mięskiem i jakiś owoc codziennie a tyle to ona może zje w dwa tygodnie.
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 14:51
      Zrób dziecku podstawową morfologię, u mojej koleżanki dziecka powodem niejedzenia czegoś innego niż pierś była anemia.
      • ankalien Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 14:55
        Morfologię ostatnią robiłam jej w 6 miesiącu( bo wcześniej co miesiąc) wyniki były w porządku. Niewiem może jeszcze raz sprawdzę dla pewności.
    • mika_p Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 15:55
      Jesli podejrzewasz, że budzi się z głodu, to raczej nie dlatego, że nie je zupek czy owoców, zwłaszcza te bezmięsne mają 2-3 razy mniej kalorii niz mleko.
      Zje ile chce. W tym wieku podstawą diety jest mleko.

A próbowałas dac do łapki jakies warzywo?
      • mrs.t Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 16:08

> A próbowałas dac do łapki jakies warzywo?

a najlepiej nie jakies pierwsze z brzegu (bo pewnie padnie na marchewkewink forum.gazeta.pl/forum/w,97130,111289154,111289154,zdradliwa_trojca_Jablko_Banan_Marchewka.html
        zobacz o bezpieczenstwie i jak wprowadzac stale pokarmy bez papek na
        forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html

--
        forum.gazeta.pl/forum/f,97998,Rodzicielstwo_Bliskosci.html
    • jana111 Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 16:04
      Mojej (10 miesięcy) trochę się już polepszyło, a sytuacja była identyczna. Nie zjadła żadnej papki, wszsytko w mikroskopijnych ilościach. Odpuściłam-nie chce jeśc to nie, w nocy potrafiła za to pic co 2 godziny. Teraz je bardzo chętnie owoce- żadne papki słoiczkowe, coś co może sobie pogryźc (a raczej pomemlac), jabłko i gruszkę naskrobane łyżeczką, winogrona, śliwki, bananem głónie pluje. I zdecydowane konsystencje- albo woda (np. rosół) albo coś konkretnego jak mięso czy ziemniak-najlepiej do łapki. Zupę nawet chętnie, inne rzeczy podziubie w różnych ilościach. Cudów nie ma, ale jest znacznie lepiej niż 2 miesiące temu, pod kontrolą pediatry, wszystko ok.
      • ankalien Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 16:55
        Dawałam jej marchewkę nie do łapki tylko drobniutko pokroiłam na talerzyku trochę się nią pobawiła dałam jej 3 kawałeczki i oczywiście płacz. Próbowałam też z bananem efekt ten sam ( niestety nie wiedziałam wcześniej o tej świętej trójcy ) teraz już będę uważać. Wiem, że podstawą diety w tym wieku jest mleko jeszcze ale mój pediatra stwierdził, że powinna jeść wg schematu żywienia ponieważ może właśnie wpaść w anemię jeżeli nie będzie jadła już innych rzeczy. Przyznam się, że nie chce mi się już próbować bo nie mam pomysłu na nią. Starszy syn jadł wszystko bez problemu płakał tylko jak było zaa mało i chciał jeszcze a tu całkowity wstręt do czegoś innego niż jedzenie a próbujemy 2 miesiące.
        • q_fla Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 17:29
          Ja bym zrobiła tak: dla pewności morfologię, jeżeli wyniki będą ok przestajesz się martwić i karmisz dalej tylko piersią na żądanie, od czasu do czasu proponując cokolwiek innego, bez przymusu i spokojnie. Przy tym sama dbasz o dobrze zbilansowaną i zdrową dietę, coby mleko było wartościowe. Niektóre dzieci potrzebują więcej czasu na przyswojenie nowości, ważne tylko by nie odbywało się to kosztem ich zdrowia.
          • ankalien Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 15.10.10, 17:36
            Chyba masz rację w poniedziałek pójdę zrobić morfologie dla świętego spokoju i jak wyniki będą w porządku to przestanę się denerwować. Właśnie wysłałam męża po awokado może w tym zasmakuje
            • colosseum.only Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 23.10.10, 17:02
              Moja córeczka miała to samo. W tej chwili ma 7,5 miesiąca, ale miesiąc temu przy jakichkolwiek próbach podania stałych pokarmów, strasznie płakała. Pediatra doradziła mi, żeby przez dwa tygodnie nie podawać jej nic prócz piersi, ponieważ wmuszając w nią stałe pokarmy, możemy sobie zrobić problem z jedzeniem na całe życie. Mała jest jednak indywidualistką - uwielbia jogurty nestle, tarte jabłko, banana pokrojonego na plasterki. Woli jeść mi z ręki niż być karmiona łyżeczką. Dlatego jak gotuję zupkę z mięskiem - nie miksuję całego - zostawiam sobie kawałek, w razie gdyby nie chciała zupki i karmię ją z ręki urywając małe kawałeczki mięsa. Słoiczki niestety w jej przypadku nie wchodzą w grę - zaciska usta i nie chce ich otworzyć. Do gotowanych zupek dodaję jej odrobinę soli i masła osełkowego. Najbardziej smakują jej zupki na gołąbku - to obrzydliwe wiem, ale mąż mi to mięso poporcjował i zamroził, a zamrożone nie wygląda już tak strasznie. Spróbuj z jogurtem. Nam to pomogło
              • ankalien Re: Chce tylko pierś 8 miesięcy 23.10.10, 18:51
                NIestety jogurtu nie mogę jej dać- skaza białkowa. Ale korzystając z waszych rad spróbowałam nie dawać jej papek tylko jedzonko w kawałkach i daję jej ziemniaczka, awokado, jabłko i w kawałku je. (chociaż ja strasznie się boję, że się zadławi). Dzięki będziemy dalej róbowac innych rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka