17.12.10, 00:02
Moje pytanie dot. podawania dziecku wody/herbaty/soczku itd. Karmię młodego mniej więcej tak:
rano pierś
9 - kasza na mm/mleku z piersi 150 ml
12 - obiadek - 80 gr
14 - obiadek - kolejne 80 gr
16 - owoce - ok 100 gr
18 - różnie albo jakieś warzywo, owoc, kasza... coś na przekąskę w małej ilości
20 - pierś
w nocy pierś co 2-3h czasem częściej
Czy powinnam dopajać dziecko wodą? Staram się mu codziennie podawać po każdym posiłku ale jak wypije 10-20 ml/ dobę to jest to sukces, bo pić nie chce (niczego, nie tylko wody). Do tej pory problemów nie było ale od 3 dni mały nie zrobił kupki (tzn robi ale po kilka takich maleńkich bardzo twardych bobków - sory za dosłowność) Zakładam, że po prostu nie potrafi wypchnąć więcej, bo się przy tym pręży. Normalnie robił po 2-3 kupki dziennie. Z butli pić nie chce, chyba że podaję mu z kubka (lub łyżeczką)to wtedy pije tak długo jak mu podaję. No i nie wiem czy mu tak dawać czy faktycznie nie potrzebuje i dlatego nie pije a kubek to dla niego coś nowego=ciekawego. Nie wiem też skąd te zatwardzenie - ja jadłam normalnie, dziecko też żadnych nowości nie miało.
I kolejne pytanie smile znajoma powiedziała mi, że moje dziecko jest jeszcze za male na takie karmienie, tzn w ciągu dnia powinien dostawać 3x dziennie mleko po 180 ml + inne posiłki. Mleko to nadal podstawa, więc nie mogę go zamieniać na np obiadek na mięsku - czy to prawda, że może on być tylko dodatkiem, przekąską? U nas mleczna jest tylko kaszka rano i to też nie w takiej ilości. Do końca stycznia chcę odstawić małego od piersi(względy zdrowotne, nie mam wyjścia muszę już w końcu zrobić rentgen) i myślałam, że po prostu zamienię pierś na mm (czyli głównie w nocy i nad ranem) Wystarczy mu tego mleka czy to faktycznie za mało?
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: dapajać? 17.12.10, 00:06
      A znajoma to z kosmosu?

Co do dopajania- owszem podawaj mu więcej płynów- z kupką powinno mu łatwiej wtedy iść. Tak na chłopski rozum pomyśl- czy jeśli to byłby twój jadłospis dnia- piłabyś w ciągu dnia czy nie....
      Dla przykładu podam ci,że mój w ciągu dnia -oprócz piersi którą dostaje ze 4 razy dziennie- z 1 litr herbatki wypija-żeby nie było- nie tego granulowanego sztuczydła z Hippa czy innego.
      • boo-boo Re: dapajać? 17.12.10, 00:08
        No i próbuj konsekwentnie z butlą jak chcesz żeby z niej pił- może dziurka w smoczku za mała i nie leci odpowiednio szybko? Mój złapał po 2-3 dniach butelkę jak mu w smoczku większą dziurkę ciachnęłam bo wcześniej tylko ze szklanki albo łyżeczki pił.
        • mamatin Re: dapajać? 17.12.10, 00:17
          a dlaczego nie? jak zechce, wypije jak nie to nie. zauważyłam u mojej małej, że częstą przyczyną "marudzenia bez powodu" jest pragnienie. rzuca się wtedy na butelkę z wodą. zazwyczaj niewiele wypija, 30 - 40 ml.
    • mika_p Re: dapajać? 17.12.10, 00:37
      Chcesz odstawić tylko z powodu planowanego RTG, czy będziesz też zażywać leki uniemożliwiające karmienie piersią? Bo sam rentgen nie ejst wskazaniem do odstawienia:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,101941664,101987366,Re_Rtg_a_laktacja_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,27789501,28128562,Re_Pytanie_do_Pani_Moniki_RTG_a_karmienie_piers.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,97411372,97415405,Re_Karmienie_piersia_a_rentgen_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,18977396,18986354,Re_rentgen_a_karmienie_piersia.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,61505332,61615854,Re_do_P_Moniki_rentgen_pluc.html
    • kaka-llina Re: dapajać? 17.12.10, 01:10
      A w ciągu dnia dopija z piersi? Jeśli tak to nie ma się czym martwić. Wystarczy.
      Tak kolezanka ma rację, że w tym wieku mleko to ciągle podstawa a inne posiłki to tylko dodatek (nie wiem jakie dokładnie ilości mleka bo ja karmię piersia i na mm sie nie znam).
      I sprawdź dokładnie, czy na pewno musisz odstawiać (jeśli powody zdrowotne to jedyny powód).
    • mamagazeta.pl Re: dapajać? 17.12.10, 09:58
      Przeczytaj: artykuł "Ile płynów potrzebuje dziecko"

www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,80256,6066648,Ile_plynow_potrzebuje_dziecko.html
    • swingwasp Re: dapajać? 18.12.10, 00:03
      dzięki dziewczyny smile
      z większym smoczkiem spróbowałam, dalej nie chce pić ale będę dalej konsekwentnie podawać mu wodę. Może zastartuje w końcu. Wiem, że pić musi więc przez to tak mnie to martwi bo to już drugi miesiąc leci jak próbuję coś w niego wlać.

Co do rtg, mam problem ze stawem biodrowym do tego stopnia, że ledwo chodzę. Teraz już trochę lepiej, załapałam się na zabiegi z nfz oraz chodzę prywatnie do fizjoterapeuty. Pomaga, choć boli dalej ale już nie aż tak. Rtg mam zrobić żeby lekarz wiedział jak mocne są zmiany i co dalej. Dziecko od piersi mam odstawiać bo
      1) rtg
      2) po odstawieniu coś tam dzieje się z hormonami, które mają wpływ na mięśnie stawu biodrowego i uregulowanie hormonów może pomóc - pewnie nie za dobrze to wytłumaczyłam ale tak to zrozumiałam, w każdym razie jak odstawię to może być znaczna poprawa.
      3) jakieś tam leki lekarz planuje mi przepisać, mają pomóc w schodzeniu się kości miednicy ale co to nie wiem, nie dopytywałam, na to jeszcze czas.
      4) jakaś część stawu jest nie na swoim miejscu - na wysokości biodra, po środku pośladka wyskoczyła mi taka "twarda kulka"(i lewa noga nie funkcjonuje mi tak jak powinna) trzeba ją wcisnąć na miejsce ale lekarz powiedział, że nie da mi skierowania bo bez lek przeciwbólowych tego nie wytrzymam.
      Ból dokucza mi już tak długo, że naprawdę mam dosyć. W kryzysowych momentach mam ochotę odstawić od piersi młodego i od razu biec do doktora żeby coś z tym zrobili sad Pozatym funkcjonuję jak stara baba, z młodym jestem sama całymi dniami i nie ułatwia mi to opieki nad nim.
    • dorota_ja Re: dapajać? 18.12.10, 11:33
      a propos dopajania to wg mnie jak mu dasz więcej swojego mleka będzie ok. jakoś mało mleka w tym jadłospisie smile
      a soczki ?

a propos biodra - witaj w klubie wink

obustronna dysplazja w dzieciństwie, operacja lewego biodra, bo prawe niby w miarę ok. 34 lat fikania koziołków bezkarnie.
      2 lata temu temu katastrofa - bol nie do zniesienia , operacja prawegow czerwcu, w październiku zaszłam w ciążę i masakra uncertain operację diabli wzieli. biodro nawalało całą ciążę. dziś - 5 m-cy po porodzie cc dalej jak stara baba. po dniu noszenia i pielęgnacji dziecka jestem skonana i nie mam siły wejsc po schodach do sypialni sad ból niezieski, słabe odwodzenie. czekam jeszcze miesiąc - jak się nic nie zmieni znowu będzie operacja ;/

podobno w ciążę zaszłam za szybko po operacji . moze i racja, ale czekałam na tę ciążę 4 lata - nawet przez myśl mi nie przeszło żeby ją przerywać

dumna choć kulejąca mama wink
    • 1_kasia_1 [...] 19.12.10, 15:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • swingwasp Re: dapajać? 19.12.10, 22:26
        wiem że dopajać, tylko wodą czy jednak mlekiem? ech... rozszerzanie diety i odstawianie mnie chyba dobije...tym bardziej, że smoczek jest ble, butelka ble, tylko pierś, łyżeczka i picie ze szklanki.
        • mamatin Re: dapajać? 20.12.10, 00:14
          woda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka