dentek_85 29.12.10, 11:09 Moja córka ma 5 tyg. Dostałam skierowanie na badanie kontrolne bioderek, ale najbliższy wolny termin wyznaczono mi na 14 lutego. Kiedy Wy robiłyście takie badania? Czy nie będzie za późno w lutym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
titerlitury Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 11:22 między 6 a 8 tygodniem życia, potem kontrola po 6 m-cach o ile z dzieckiem wszystko w porządku. Ponieważ u mnie też były takie niedorzeczne terminy zrobiłam usg bioder odpłatne - koszt 60 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
a-martusia Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 11:25 po ok 5 tyg. kontrola po 3 miesiącach następna po kolejnych 3 miesiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
xxx-25 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 11:34 Jak najszybciej. U nas pierwsze było jeszcze w szpitalu po porodzie, kolejne w 5/6tygodniu, następne po skończeniu 3 miesięcy i w 5 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamainez bioderka 29.12.10, 11:37 moja córcia skończyła 6 tydzień i wczoraj skontrolowaliśmy stawy biodrowe. najlepiej jest badac miedzy 6 a 7 tyg. nie zapomnij zapytac czy aby napewno wizyta obejmuje usg stawów, to ważne! ja zaraz po urodzeniu interesowalam sie tym badaniem i najblizsze terminy w kielcach byly na marzec wiec zdecydowalismy sie isc prywatnie. oby nie bylo za pozno w lutym w razie jakiejs wady wazne jest aby jak najszybciej rozpocząc korektę. jesli mozna, sugerowalabym wczesniejsza wizyte u ortopedy, chocby prywatną. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 11:56 my mieliśmy pierwsze usg w 4 tygodniu, drugie w 8 - przyspieszone ze względu na dysplazję u mnie na kolejną wizytę mamy się stawić jak mały zacznie chodzić (znaczy bardzo niedługo, bo już próbuje przy kanapie) Odpowiedz Link Zgłoś
aniulek2010 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 16:40 Synek urodzil sie 2 czerwca a badania na bioderka mial 2 września, tj akurat gdy skonczyl 3 miesiace. Przy rejestarcji zapytali kiedy sie urodzil i powiedziele ze po ukonczeniu 3 miesiecy sie kontroluje... Twoje dziecko napewno mialo badane bioderka po porodzie. Sadze ze gdyby cos bylo nie tak skierowali by was szybciej na kontrole. Nie bylismy tez na ponownej kontroli po 5 miesiacu gdyz wg ortopedy wszystko bylo w porzadku przy pierwszej... Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 16:50 masz napisane kiedy' wiec Mysl kobieto, zeby dziecko było zbadane przed danym terminem czy prywatnie czy na NFZ, jak tego nie zrobisz to moga byc komplikacje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 18:02 Pierwsze w 5t, bioderka wyszły Ia i Ib, badanie kontrolne było po 2 m-cach. Trzeciego nie ma- bioderka prawidlowe Ia. Odpowiedz Link Zgłoś
ylunia78 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 19:21 przy pierwszym dziecku badanie robiłiśmy raz po ok 5tyg od urodzenia,Potem lekarz powiedział,że możemy zrobi jak zacznie chodzic.Z drugim sobie darowałam.Słyszałam,że w innych krajach się tego nie praktykuje., Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 30.12.10, 09:12 OMG, nie ma to jak celowo olać badania, które są darmowe, a b. ważne dla zdrowia dziecka Czym tu się chwalić? W Kongo i Republice Bantu też się takich badań nie praktykuje- tylko czy to o czymś świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 19:37 Moja córka miała badanie bioderek jakoś w 5-6 tygodniu. Niestety u nas się to opózniło przez to, ze dopiero 2 tygodnie po porodzie wyszłyśmy ze szpitala i nie miałam głowy latac po lekarzach. Poszłam w 3 tygodniu zgłosic dziecko i jakoś kolejne 3 tygodnie czekałam na termin. Niestety już na wizycie zostałam przez lekarza zbesztana o to, że przyszłam tak pózno. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 21:15 Pierwsze w szpitalu, następne w 4 tygodniu , następne po 3 miesiącach. Lekarz z przenośnym usg przyjeżdżał u nas do domu. W życiu nie czekałabym na wizytę z kasy chorych, bo bym sie nie doczekała. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 29.12.10, 21:24 konieczność badania u ortopedy w 1 miesiącu życia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 30.12.10, 09:52 Robi się różnie, zobacz np watek tu: forum.gazeta.pl/forum/w,572,117728663,117728663,Kontrola_stawow_biodrowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: w którym miesiącu badanie bioderek? 31.12.10, 17:37 A przy wypisie ze szpitala Wam nie powiedzieli kiedy? U nas przy pierwszym dziecku kontrola ortopedyczna byla w drugiej dobie zycia i od razu wykryla dysplazje, wiec dostalismy caly szereg zalecen plus terminarz poszczegolnych kontroli - byly darmowe. U drugiego dziecka dysplazji nie stwierdzono, wiec zalecono nam tylko USG w 5-6 tygodniu zycia ze wzgledu na obciazenie genetyczne, bo starsze dziecko i ja mialysmy dysplazje. Badanie to zrobilam prywatnie za 40 zlotych. Byc moze pierwotne badanie Twojego dziecka wykazalo, ze wszystko jest OK i dlatego nikt Cie nie poinstruowal zeby robic USG jak najszybciej i stad ten termin w lutym. Z drugiej strony jesli chcesz o tym przesta myslec to zrob prywatnie. Nie tylko w Kongo i w Bostwanie nie przejmuja sie dysplazja - w USA to olewaja. Odpowiedz Link Zgłoś