anka24_pl 02.01.11, 21:00 Witam. Polecacie w/w zel na zabkowanie? Slyszalam ze zawiera lidokaine co to takiego i czy to oze szkodzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fantastic.mama Re: Polecacie Dentinox n? 02.01.11, 21:46 Używałam, polecam, dziecku mojemu nic nie zaszkodziło. Nie mam niestety opakowania aby potwierdzić, czy faktycznie zawiera lidokainę. A lidokaina to nic innego, jak miejscowy środek znieczulający..bez obawy, skoro jest dodany do żelu na ząbkowanie dla bobasów, to napewno szkody nie wyrządza. -- Odpowiedz Link Zgłoś
paniluna Re: Polecacie Dentinox n? 02.01.11, 22:05 Używamy, ale pomaga tylko na chwilkę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Polecacie Dentinox n? 02.01.11, 22:07 ja używałam przy dzieci i jak na razie żadnemu nie zaszkodziło )) Jednak nigdy nie przekraczałam zalecanej dawki 3 razy na dobę. U syna działał w 99 %. Córka przechodzi ząbkowanie troszkę gorzej i na nią troszke mniej, ale to moim zdaniem najlepszy żel przeze mnie stosowany. Wspomagałam się jeszcze bobodentem jak było troszkę lepiej )). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 08:39 Używałam, choć moje małe nie ząbkują specjalnie boleśnie. Tak, zawiera lidokainę, to lek znieczulający. Nie wierzę, żeby szkodził w takiej mizernej ilości (w większej ilości używany jest jako lek przeciw arytmii serca i gdyby wstrzyknąć zdrowemu dziecku dożylnie dużą dawkę, to teoretycznie mógłby przejściowo zakłócić prawidłowy rytm serca). Plastry emla też mają lek znieczulający, podobny do lidokainy. Ja wolę konkret niż jakieś preparaty homeopatyczne, które działają wyłącznie na psychikę- mamy Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 08:45 Używam, polecam. Szczególnie nocą, gdy ząbkujący szkrab nie jest w stanie zasnąć przez ból dziąseł, dentinox, choć znieczula tylko na krótki okres, pomaga dziecku usnąć. Ja polecam, mam cały czas zapas. Nie zauważyłam szkodliwego wpływu, nie przekraczam jednak zalecanej dawki. Czasem w skrajnych przypadkach podawałam dziecku ibum + dentinox. Zawsze działało. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 09:10 Zaczynamy tez stosowac, na razie na noc, bo wieczorem dzieci robia sie bardziej mardziej marudne i nie chca jesc. Poki co po zastosowaniu w miare dobrze pojadly i spaly cala noc. Wczesniej jedna sie budzila z placzem w nocy przez zabkowanie. Znajomy farmaceuta polecil mi wlasnie ten zel, ponoc najlepiej dziala, sam probowal na swojej coreczce rozne i ten byl najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 10:52 Używałam, ale niedługo, bo na Młodego wogóle to nie działało. Jak również żaden inny żel ani gryzaki schłodzone, nic! Dopiero po czopku z nurofenu lub viburcolu trochę się uspokajało... Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 12:08 Na poczatku uzywałam Bobodentu ale jak zaczęło sie naprawdę, tzn. na jakies 3,4 dni przed wyrznieciem się zabka nie sprawdził sie. Teraz uzywam dentinoxu i bardzo go chwalę,. Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 12:45 Ja używałam żelu Bobodent i niestety dałam się raz namówić na Dentinox... Działał na moją córkę gorzej niż Bobodent, choć skład jest niemal ten sam. W Dentinoxie jest mniejsze stężenie lidokainy z tego co wiem i z jednej strony to zaleta, bo nie dajesz dziecku tak dużej dawki, z drugiej strony Dentinox nam nie wystarczał, a jest droższy od Bobodentu... A jeśli chodzi o lidokainę, to taka ilość nie powinna zaszkodzić dziecku, a na pewno przyniesie ulgę - dla mnie jest to ważniejsze niż fakt "faszerowania" dziecka lekami. Odpowiedz Link Zgłoś
anka24_pl Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 12:49 My już mamy 5 opakowanie a dopiero 2 zęby... Masakra Odpowiedz Link Zgłoś
marysiasss Re: Polecacie Dentinox n? 03.01.11, 13:02 Synek każdy ząb przechodzi boleśnie. Bawi się i uśmiecha, a za sekundę wybucha nagłym płaczem/krzykiem. Dentinox N bardzo mu pomaga - już po kilkunastu sekundach dziecko znów się uśmiecha. Ale staram się nie stosować za często. Odpowiedz Link Zgłoś