Dodaj do ulubionych

Co z kreatywnością waszych pociech ?

11.01.11, 21:42
Witam
Jak dbacie o kreatywność waszych pociech? Coraz więcej dostrzega się zajęć ruchowych, muzycznych, kreatywnych...... dla maluchów od 4 m-c.
Czy Wy uczestniczycie w takich zajęciach i jakie jest wasze zadnie na ten temat?
Czy ktoś może mi polecić fajne zajęcia z elementami masażu w Poznaniu?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 21:53
      kreatywnosc to chyba cos co wynika z wolnosci a nie z planowych dzialan?
      ja daje sie bawic miska w kuchni, wkladam zabawki do pudelek, tata kupil do zabawy na gwiazdke rurki do kroplowek.
    • deela Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 22:20
      o matko jakie bzdury
      jaka smetna krytoreklama
      zaraz bedzie link do tych cudownych zajec
      kreatwnosc 4 m-czniaka
      chyba skonam
    • wanielka Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 22:25
      widzę, że u niektórych Odpieluchowe Zapalenie Mózgu przybiera postać finalną. nie masz większych zmartwień niż kreatywność 4-miesięczniaka?
      • goskax23 Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 23:30
        wanielka napisała:

> nie masz większych zmartwień niż kreatywność 4-miesięczniaka?
        Spokojnie - nie stanowi to dla mnie zmartwienia, raczej podpytuję w celu urozmaicenia, jakaś inna forma spędzania wolnego czasu z maluszkiem......
        • ylunia78 Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 23:42
          goskax23 napisała:

> Spokojnie - nie stanowi to dla mnie zmartwienia, raczej podpytuję w celu urozma
          > icenia, jakaś inna forma spędzania wolnego czasu z maluszkiem......

nie przesadzaj,,,4miesięczniak nie potrzebuje żadnych wygórowanych ćwiczeń fizycznych i stymulacji mózgu tylko czułości i bliskości mamy(rodziców)
          • goskax23 Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 12.01.11, 00:23

> nie przesadzaj,,,4miesięczniak nie potrzebuje żadnych wygórowanych ćwiczeń fizy
            > cznych i stymulacji mózgu tylko czułości i bliskości mamy(rodziców)

Ku sprostowaniu mój synek nie ma 4m-c
            napisałam: ”coraz więcej dostrzega się zajęć ruchowych, muzycznych, kreatywnych...dla maluchów OD 4 m-c” …...........

Pytanie kieruje do szerszej grupy osób w celu uzyskania opinii
    • greenola Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 22:42
      Ja u siebie w mieście znalazłam zajęcia dla dzieci od 1-12 miesięcy, taka "grupa" wiekowa. Poszłam z ciekawości na pierwsze zajęcia, mój syn miał wtedy 9 miesięcy, był oprócz nas jeszcze jeden dzieciak, starszy o dwa miesiące, dzieciaki były bardziej zainteresowane sobą na wzajem i otoczeniem wokół niż samymi zajęciami. Śpiewanie, klaskanie i takie inne próby pań prowadzących nie przynosiły efektów, dzieciaki nie były zainteresowane. Na kolejne zajęcia już nie chodziliśmy, sprawdziłam, spróbowałam i doszłam do wniosku, że dopóki dziecko nie skończy roku to nie ma sensu ciągać go po jakiś zajęciach kreatywnych, pudełko zabawek, garnki w kuchni i podarte książeczki o wiele bardziej mu się podobają no i mojemu portfelowi również smile
      Takie dzieci są za małe na kreatywne zajęcia, ale to oczywiście moje zdaniesmile
    • semi-dolce Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 11.01.11, 23:57
      Idź z dzieckiem na basen.
    • atrapcia Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 12.01.11, 01:48
      > Jak dbacie o kreatywność waszych pociech?

Puszczamy je wolno, pozwalamy robić tornado w mieszkaniu (w kontrolowany sposób), pokornie sprzątamy to co wynika z ich kreatywności.
    • gavagai1 Poznań 12.01.11, 07:48
      www.ideownia.pl/45,0-2r.z..html
      za jakieś dwa miesiące możesz spróbowacsmile
      Polecam Gimnastyki Weroniki - zajęcia z elementami Metody Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne.
      Te zajęcia są w wielu klubach, można sobie wybrac ten, który najbliżej domusmile
    • mamagazeta.pl Re: Co z kreatywnością waszych pociech ? 12.01.11, 11:54
      Dla 4 miesięcznego niemowlaczka najlepsza jest zabawa na podłodze. Tylko zabawa na podłodze ( na brzuszku!) wzmocni mięśnie i przyspieszy rozwój maluszka ( turlanie, przekręcanie na bok (3 m), chwytanie rączkami nóżek (4 m), wkładanie nóżek do buzi (4 m), przekręcanie z plecków na brzuszek (5 m), siadanie (5 m), pełzanie (6 m), raczkowanie (7 m) a na końcu wstawanie (7 m). Dla dziecka to inna perspektywa coś nowego innego… Ja z moim dzieckiem spędzałam większość czasu na twardej podłodze (kładłam jedynie 1 kołdrę i poduszki), bawiłyśmy się, przytulałyśmy, śpiewałyśmy, tańczyłyśmy, czytałyśmy a czasem nawet spałyśmy – pyszna i rozwijająca zabawa. Dziś Maja ma 9 miesięcy i stoi sama bez podparcia. Przy ścianie i meblach przejdzie na nóżkach całe mieszkanie. To mama musi być kreatywna i twórcza w wychowaniu dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka