Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

26.01.11, 16:43
czy 4 miesieczne dziecko może spać w nocy w łózeczku na brzuchu? W czasie drzemki w ciagu dnia jestem w stanie go kontrolowac, ale w nocy nie. Czy spanie na brzuchu jest bezpieczne? czy maluch sie nie udusi?
Moj mały odstatnio pieknie spi na brzuchu w dzien i ewidentnie dobrze mu to robi na dolegliwosci brzuszkowe.
Moj maz twierdzi natomiast, ze zagrozenie "smiercia łozeczkowa" jest do roku zycia dziecka i najczesciej sie zdarza kiedy dziecko spi własnie na brzuchu.
Poradzcie cos
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: spanie na brzuchu 26.01.11, 16:48
      ana_pe napisała:

> czy 4 miesieczne dziecko może spać w nocy w łózeczku na brzuchu?

A czemu nie może?
      Przecież to nie noworodek i dobrze z pewnością sobie radzi z przekładaniem głowy na boki.

> W czasie drzemki w ciagu dnia jestem w stanie go kontrolowac, ale w nocy nie.

Nie musisz kontrolowac w nocy.

>Czy spanie na brzuchu jest bezpieczne? czy maluch sie nie udusi?

Jak powyżej napisałam do duży już dzieć i się nie udusi.

> Moj mały odstatnio pieknie spi na brzuchu w dzien i ewidentnie dobrze mu to robi na dolegliwosci brzuszkowe.

Sama widzisz korzyści ze spaniana brzuchu

> Moj maz twierdzi natomiast, ze zagrozenie "smiercia łozeczkowa" jest do roku z
      > ycia dziecka i najczesciej sie zdarza kiedy dziecko spi własnie na brzuchu.

> Poradzcie cos

Daj spać dziecku jak chce.

E tam,daj dziecku spokojnie spac na brzuchu jak chce i lubi.
      Mój młodszy spał na brzuchu odkąd miał 1,5 m-ca i zasypia do tej pory,a ma teraz 5 lat.
      • posh_emka Re: spanie na brzuchu 26.01.11, 17:24
        No to teraz zszokuję twojego męża- mój śpi na brzuchu od urodzenia bez poduszki oczywiście- właśnie ze względu na to,że problemy brzuszkowe i wrzask po położeniu na plecach. Moje dziecko od urodzenia potrafiło samo główkę na boki przekładać- zakładam,że twoje w tym wieku ma to już opanowane.

Zespół nagłej śmierci łóżeczkowej to nie tylko spanie na brzuchu.
        • ponponka1 Re: spanie na brzuchu 08.02.11, 14:21
          posh_emka napisała:

>
          > Zespół nagłej śmierci łóżeczkowej to nie tylko spanie na brzuchu.

Otoz to - gdzies czytalam, ze 90% smierci lozeczkowej to bylo w rodzinach gdzie sie palilo papierosy przy dziecku (matka rowniez w ciazy). Choc w Norwegii nadal daje sie noworodkom w szpitalach bodziaki z napisem na brzuszku - ta strona do gory - smile
          • nikka.1983 Re: spanie na brzuchu 08.02.11, 14:36
            Mam taki smile
    • semi-dolce Re: spanie na brzuchu 26.01.11, 17:40
      Oczywiście, że może. A jak mąż taki strachliwy to niech kupi monitor oddechu.
    • tommama Re: spanie na brzuchu 26.01.11, 17:41
      może spać, jeśli tylko dobrze przewraca główkę i bez poduszki. Moje dziecko od 1 miesiąca śpi na brzuszku i przesypia tak całe noce.
    • ma_minka Re: spanie na brzuchu 26.01.11, 22:12
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,119378166,119378166,3_miesieczne_dziecko_spiace_tylko_na_brzuchu.html
      zajrzyj. odpowiedź lekarza.
      pozdrawiam
    • marysiasss Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 08:20
      Mój synek od 5 dnia życia śpi wyłacznie na brzuchu (tzn. teraz to wędruje przez sen po całym łóżeczku i co chwilę zminia pozycje!!!). Każdy patrzył na mnie jak na wariatkę, że "POZWALAM" tak spać dziecku i nie zważam na ryzyko śmierci łóżeczkowej. Powiem tak - synek od początku dobrze radził sobie z przekładaniem główki, więc nie widziałam żadnego problemu. Do tego nie wyobrażam sobie układania go na siłę na plecach, skoro ewidentnie upodobał sobie brzuszkową pozycję. No i znam dziecko, które śpiąc na pleckach zwymiotowało i omal się nie udusiło...
    • thorgalla Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 09:22
      Jeżeli dziecko samo wybiera taką pozycję to nie należy mu zakazywać.
      W tej pozycji dobrze się puszcza bączki wink
      To ulubiona pozycja mojej Paskudy i jak widać przeżyła.
    • iwonkocia Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 11:20
      moja tak spala pierwsze 2,5mies zycia,dopiero od niedawna spi na plecach.nic jej sie nie stalo-no ale ja spie caly czas z nia
    • aagje Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 11:57
      mój pierwszy synek spał na brzuszku od 3 tygodnia.
      gdy koleżanka mnie zestresowała śmiercią łóżeczkową, kupiłam monitor oddechu.
      teraz młody ma 6 lat i piękny kształt główki.

jeśli mąż ma stres, kupcie monitor oddechu.
      smile
    • funny.face Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 15:21
      W UK zaleca sie, zeby dziecko spalo tylko na plecach, zeby uniknac smierci lozeczkowej wlasnie. Moim zdaniem Twoj maz ma racje. Moje dziecko nigdy nie spi na brzuchu, balabym sie.
    • pancia-jancia Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 16:23
      Ostatnio zakładałam taki wątek, już się tym nie martwię że śpi na brzuszkusmile Jeśli dziecko jest zdrowe nie ma potrzeby kupować monitorów oddechów. poczytaj co mi dziewczyny odpisały.

forum.gazeta.pl/forum/w,572,120841486,120841486,spanie_na_brzuszku.html
      • ana_pe Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 17:58
        o rany dziewczyny smile dziekuje Wam bardzo smile pozdrawiam
    • pruszynkaaa Re: spanie na brzuchu 27.01.11, 23:29
      Zeby moje dziecko nie spalo na brzuszku, to udusiłoby się własnymi wymiocinami... Zwymiotowało mu się przez sen i na szczęście od razu podniósł główke i wszystko z niego wypłynęło, a gdyby spał na plecach... nie wiem czy sama dałabym sobie rade z taka ilością wymiocin. Dodam, że niestety półroczny synek brata męża nie przeżył podobnej historii sadsad (diagnoza śmierci - utopienie)
    • perd-ido Re: spanie na brzuchu 08.02.11, 13:31
      z ta smiercia lozeczkowa to jest tak, ze niektorzy lekarze mowia ze polozenie na plecach jest gorsze. Wydaje mi sie, ze wszystko zalezy od tego jak twoje dziecko opanowalo podnoszenie glowki. Moj synek przesypial noce na brzuchu od 2 miesiaca zycia. Fakt- od 5 tyg ladnie podnosil juz glowke i zmiana pozycji w lozeczku nie stanowila dla niego problemu. I chyba wylezal sie na tym brzuchu tyle, ze teraz gdy skonczyl 3 miesiace nie chce w ogole tak lezec (a ma zalecenia ze wzgledu na bardzo duza przepukline pepkowa).
      • agul86 Re: spanie na brzuchu 08.02.11, 13:46
        Moja Córcia od kilku dni też śpi całą noc na brzuszku, choć przez pół roku spała tylko na plecach! Przy rozszerzaniu diety miała duże problemy z bąkmi, teraz zasypia na brzuszku i po 15 minutach słyszę, że jej wszystko "schodzi" smile
    • nitka41 Re: spanie na brzuchu 09.02.11, 11:34
      Twoj maz ma racje!! Mieszkam we francji i tutaj wszyscy zgodnie twierdza ze niemowleta powinny spac tylko i wylacznie na pleckach!! Polozne, lekarze w szpitalu , pediatrzy wszyscy przypominaja zeby klasc niemowle spac na pleckach! Rowniez w ksiazce Pierwszy rok z zycia dziecka jest napisane ze od czasu rozpoczecia przez amerykanska akademie pediatrii ( i inne organizacje) kampanii "Spimy na pleckach" liczba przypadkow zgonu z powodu SIDS zmalala o 40%!!! nie rozumiem dlaczego w polsce tak malo sie o tym mowi.Zycie dziecka jest wazniejsze od ksztaltu jego glowki a jesli dziecko bedzie spalo z glowka przekrecona na bok to nawet w przypadku wymiotow nic nie moze mu sie stac, mozna ewentualnie podlozyc cos pod nozki lozeczka albo pod materac zeby glowa dziecka lezala troche wyzej.Decyzja nalezy do Ciebie!Pozdrawiam
      • posh_emka Re: spanie na brzuchu 10.02.11, 11:25
        No i co tego,że twierdzą ? Wyniki badań nie mówią o tym, czy zgon nastąpił bo dziecko spało np. na poduszce, a to ogromna różnica czy poduszka, czy tylko materacyk pod główką i jaki miękki. Mój od urodzenia śpi na brzuchu - do 9-tego miesiąca życia bez poduszki teraz z poduszką.
        Właśnie dzięki spaniu na plecach mały zachłysnął się ulanym mlekiem- głowa na bok czy łóżeczko pod kątem nic ci nie da w takim przypadku bo chyba dziecko w pozycji półsiedzącej musiałoby leżeć.
    • naana26 Re: spanie na brzuchu 09.02.11, 11:56
      Mój niemal 6 miesięcy wyłącznie spał na plecach. Nagle, od dwóch dni mu się totalnie odmieniło i sam przekręca się na brzuch.
      Łatwo mówić - kładź na plecach. Kładę. Co z tego jak dziecko po 2 minutach się przekręca?
      Mam nie spać w nocy i go kontrolować? A nawet jeśli - jak się obróci budzić i za każdym razem przekręcać na plecy?
      Za pierwszym razem spróbowałam. Jakieś 8-9 razy. Ja go na plecy, on na brzuch. I tak walczyłam dobrą godzinę aż się wściekł i poryczał. A i tak zasnął jak chciał.

Też sie cholernie boję że się poddusi, tylko niech mi ktoś mądry napisze jak mam go powstrzymac? Pajaca przyszyć do materaca?
      • dorota_ja Re: spanie na brzuchu 09.02.11, 21:49
        u spać mu jak chce smile

ja uważam, że niedopuszczalna u takich maluchów jest poduszka. żadna tam pół/ płaska czy inna.
        Dziecko ma spać na płaskim - min. dlatego. na płaskiej, równej powierzchni nie trzeba siły zeby jakikolwiek manewr wykonać. a zatopona buzia w poduszkach już sobie tak łatwo nie poradzi.
        poduszka potem. od roku pewnie. jak młoda w ogóle będzie chciała na niej spać wink
      • dorota_ja Re: spanie na brzuchu 09.02.11, 21:50
        miało być daj mu spać ! bez wariacji
      • nitka41 Re: spanie na brzuchu 10.02.11, 11:20
        Moje dziecko tez zaczelo sie juz przewracac na brzuszek w lozeczku i niestety ale na to to juz chyba nic nie da sie poradzic.Troche mnie to martwi ale pocieszam sie tym ze ryzyko smierci lozeczkowej bardzo spada po 6ym miesiacu!no i nie dam rady ciagle go kontrolowac w nocy! a tak poza tym to nie chodzi tylko o to ze dziecko moze sie poddusic ale takze o to ze spiac na brzuszku dziecko spi glebszym snem i w razie chwilowego bezdechu nie zacznie znowu oddychac. Moze sprobuj go ukladac na boczku? zawsze to troche bezpieczniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka