Dodaj do ulubionych

Ropne wypryski na czerwonym tle

09.05.11, 11:35
Witam i prosze o pomoc. Kilka dni temu na buzi mojej 3tygodniowej coreczki pojawily sie krostki, poczatkowo myslalam, ze to jedne z wielu plamek, krostek... jakie pojawiaja sie u takiego maluszka, problem w tym, ze te nie znikaja, wrecz przeciwnie, pojawia sie ich coraz wiecej. Są na skroniach, policzkach, szyi za uszami, teraz pojawiaja sie na brwiach, głowie, karku. Sa to czerwone plamki na skorze, a w srodeczku maja wypryski, zółte. Wypryski wyraznie sa od siebie oddzielone, ale plamki zlewaja sie w wieksze plamy. Dzisiaj zauwazylam tez kilka na bioderkach, w miejscu gdzie laczy sie tyl i przod pieluchy. Na czole sa grudki ale tak jakby tylko wypryski, bez plamek dokola. Moze mi ktos pomoc? czytam i czytam i kazda dolegliwosc jest opisywana na kilka sposobow, wiec dopasowac moze czasem kilka z nich a czasem nic sad
Corcia karmiona jest piersia, jem raczej wszytskiego po troche.
Pozdrawiam i prosze o jakies podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 11:41
      Parę dni temu dziewczyna miała podobne pytanie na forum KP i okazało się, że trądzik, zerknij, czy zdjęcia pasują do Waszych objawów:
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,124611666,124611666,Krostki_zdjecia_.html
      Zdjęcia są dla zmian skórnych - moim zdaniem - o niebo lepsze niż opisy słowne.
      • kaha176 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 11:52
        Dziękuje za rade, bardzo podobnie to wygląda. Probuje uchwycic krostki mojej córki, ale nie bardzo wychodza na zdjęciu ropne czubeczki.
    • kaha176 Ropne wypryski - zdjęcia 09.05.11, 14:12
      Wypryski, o ktorych piszę wyglądają tak:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2720051,2,2,P5090045.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2720052,2,2,P5090047.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2720053,2,3,P5090050.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2720056,2,5,P5090051.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2720054,2,4,P5090069.html
    • xxx-25 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 14:30
      Wygląda na trądzik niemowlęcy, chociaż dużo tego trochę, z drugiej strony trądzik + przegrzanie to słabe połączenie i może pojawić się więcej krostek wszędzie. Ze zdjęcie wygląda na trądzik niemowlęcy i tak jak pisałam sprawdź czy nie przegrzewasz dziecka bo stan się wtedy znacznie pogarsza. Ewentualnie jakaś alergia, może zmieniałaś proszek, a jeżeli karmisz piersią może coś zjadłaś. Chociaż ja stawiam na trądzik + przegrzanie + ewentualnie słabo wypłukane ubranka.
      Pokaż maluszka pediatrze ona pewnie najtrafniej zdiagnozuje cóż się z dzieckiem dzieje.
    • titerlitury Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 22:21
      to tradzik i potowki, tradzik przejdzie sam, ubieraj dziecko lżej
      • malgosiek2 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 22:35
        Więcej widzę potówek akurat.
        Nie przegrzewaj dziecka, kąp w nadmanganianie potasu lub w krochmalu.
        • malgosiek2 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 09.05.11, 22:36
          A i nie oliwkuj przy tym dziecka.
          Przy potówkach pogarsza sprawę, bo jeszcze bardziej zatykane są pory w skórze.
    • kaha176 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 14:35
      Podbijam watek, ponieważ jestem, deliktanie mowiac przestraszona.
      Postaram sie opisac sytuacje dokladnie i jasno. Kroski i plamy zaogniają się kiedy córeczka sie zagrzeje, np przy jedzeniu kiedy sie troszke spoci, albo kiedy zagrzeje sie pod kocykiem, więc staram sie nie dopuszczac do przegrzewania, odkrywam, odsuwam od siebie, zeby sie nie pociła, do kąpania uzywam juz chlodniejszej wody niz wczesniej. Kiedy jest jej chlodniej, lub nawet na moje oko chłodno, krostki bledną. Wskazuje to na tradzik. Ale...
      Czy tradzik moze przeniesc sie na inne okolice ciałka? Głowę, szyję, karczek, klatke piersiowa, pojedynczo na brzuszek, plecki. Na brzuchu i plecach na razie są to pojedyncze krostki.
      Najbardziej przeraża mnie widok jej główki. Pod włoskami ma straaasznie duzo, malenkich, drobniutkich zółtych ropnych wyprysków. Zajmuja coraz wiekszy obszar. Wygladają nieporownywalnie gorzej od buzi, kiedy byla zajeta przez swieze krostki. Teraz na buzi jest wiecej raczej przyschnietych, czy gojących sie. Na płatku uszka z kilku krosteczek, ktore miala do wczoraj zrobilo sie cos jakby te kroski sie rozlaly i zaschly w takim strupku i to zmartwilo mnie najbardziej. Kolor żółty. Wytarłam to wacikiem ze srodkiem do dezynfekcji, ktorym polecila przemywac krostki polozna. Posmarowalam sudocremem i w miejscach gdzie myly krostki zrobily sie zółte strupki.
      Zalączam kilka zdjęć. Prosze o pomoc, czy tak wyglada tradzik w silniejszej formie?

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2727973,2,1,policzek-po-kiilku-dniach.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2727974,2,2,okropne-krostki-na-glowce.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2727975,2,3,glowka.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2727976,2,4,wczesniej-tu-byly-krostki-jak-na-buzi-sudocrem.html
      • xxx-25 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 15:36
        www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=13881&_tc=B4BF7397F4AF473997A9618D4EE1C6C5
      • dorota_ja Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 17:47
        mojej takie się robiły,jak młoda i niedoświadczona mama wink przegrzewała ją. od kiedy mama zakumała, że dziecko ubierac należy w domu jak siebie , nie kąpac w łazience nagrzanej do 30 stopni i po domu żadnych welurów, swetrów itp. młoda ma piękną cerę.

wiem, że to z troski i ciężko powiedzeć - tak , przesadzam big_grin ale może spróbuj faktycznie nie przesadzać z kocykami i ubrankami.

albo idź do pediatry

• kaha176 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 19:08
          Myslę, ze jej nie przegrzewam, jak tylko zauwaze, ze jest jej cieplej zaraz reaguję, do tego stopnia, ze obawiam sie, zeby jej nie przeziebic smile Nie wyglada jakby jej to przeszkadzalo wiec bede sie tego trzymac smile Przeraza mnie tylko to uszko i główka! Jesli ma to tak wygladac to nie bede panikowac, ale, zeby to był tylko ten tradzik sad
      • dezetta Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 17:49
        Czy córeczce łuszczy się skóra za uszami i ma zaczerwienione zgięcia łokci, pachy, pachwiny i kolana od spodu?? Jeśli tak to jak najszybciej do alergologa. Mój pediatra najpierw dał maść na łojotokowe zapalenie skóry a widząc pogarszający się stan mojej córeczki kazał się zapisać do dermatologa. Zapisałam się na za 2 miesiące, nie dało rady wcześniej. Po jakimś czasie "spanikowałam" (córka wyglądała jak poparzona żelazkiem) i pojechałam do szpitala, zatrzymali nas i okazało się że ma silną alergię. Dostała mleko dla alergików i stan pomału wraca do normy. Nie piszę tego żeby Cię straszyć ani nie diagnozuję niczego u Twojego dziecka, zwracam tylko uwagę że niektórzy lekarze to skrajni ignoranci i może to być groźne dla dziecka. Lepiej spanikować niż zaniedbać. Życzę żeby to był trądzik. Będzie dobrze!
    • agg3 Re: Ropne wypryski na czerwonym tle 15.05.11, 18:26
      Zdecydowanie wyglada to na tradzik niemowlecy. Samo przejdzie.
      To nie jest powod, zeby panikowac! Kap dziecko, dobrze osuszaj, nie smaruj niczym i nie przegrzewaj, zadnych czapek w domu ani w upalne dni! Jak nie przejdzie po 2 miesiacu zycia to zasiegnij porady lekarza. Pamietaj, corcia ma dopiero 3 tygodnie, oszczedz jej eksperymentow z kremami, lekarzami, dietami...
      Znajac polskie realia, jeszcze sie naeksperymentujesz wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka