Dodaj do ulubionych

Tłucze głową o scianę, futrynę, podłogę i łóżko

11.05.11, 19:03
Witam,
Dawno nie byłam na forum, wiec wybaczcie jeśli powtarzam wątek. Mam taki problem, mój synek ma 19 m-cy jest bardzo, bardzo żywy- nie chodzi lecz biega wszędzie go pełno i wszystko chce. Z racji, że wychowują go głównie babcie i prababcie - przebywa w towarzystwie ludzi dorosłych. nikt w rodzinie nie ma dziecka, więc jest oczkiem w głowie.
Do czego zmierzam. Od jakiś 2 miesięcy mały jest nie do wytrzymania, zwłaszcza jak mu się nie da czego chce. Podlatuje do sofy i tłucze z całych sił głową w siedzenie, co gorsza robi to też o ścianę czy nawet dzisiaj o futrynę drzwi. Robi sobie grzywdę a nikt go nie może powstrzymać, bo z całych sił się rzuca lub w taki sposób wywija, ze nie można go nawet wziasc na ręce.
Czy takie zachowanie może być spowodowane?
Głównie się tak zachowuje jak mu się coś zabierze lub czegoś mu nie da- są to rzeczy zazwyczaj, którymi nie może się bawić.
Próbowałam nie zwracać na niego uwagi, ale boję się , że zrobi sobie krzywdę. Winię się sama za to, bo ja chyba mam duzy wkład w to , że się tak zachowuje. Od kąd tylko zaczął chodzić i pokazywać to prawie wszystko mu daję ,nawet telefon komorkowy, który mi zepsoł.
Proszę o radę, co o tym myślicie. Jestem załamana tą sytuacją , chce go dobrze wychowac i czasami mnie chyba przerasta sytuacja.
Obserwuj wątek
    • joanka-r Re: Tłucze głową o scianę, futrynę, podłogę i łóż 11.05.11, 20:16
      ''Czy takie zachowanie może być spowodowane?''
      a jak ma ci wykrzyczeć swoje emocjie? jak ma je z siebie wyrzucić? klasyczne postępowanie u dziecka w tym wieku, gdy sie zezłości. Jak zacznie mowić wykrzyczy ci co myśli.
    • kannama Re: Tłucze głową o scianę, futrynę, podłogę i łóż 11.05.11, 20:18
      mojej koleżanki córeczka tak się zachowywała, to pediatra kazała zrobić w domu jakieś miękkie bezpieczne miejsce i za każdym razem gdy dziecko dostaje histerii zabierać je tam i nie pozwalać opuścić aż sie uspokoi. Po jakimś czasie mała załapała, że te histerie nie robią na mamie wrażenia, a było naprawdę trudno bo mała i w wannie potrafiła uderzać główka.
    • naana26 Re: Tłucze głową o scianę, futrynę, podłogę i łóż 11.05.11, 21:54
      tłucze głową więc reagujecie. reagujecie więc osiąga cel jaki chce uzyskać.
      to jak samobójca który stoi na balkonie i krzyczy że skoczy smile po prostu maluch chce zwrócić na siebie uwagę i wymusić wasze reakcje a szybko zakumał że to działa.

• wariamiktoria Re: Tłucze głową o scianę, futrynę, podłogę i łóż 12.05.11, 11:39
        Miałam identyczny problem, zbiegło się to z początkiem żłobka więc skorzystałam z pomocy psycholog dziecięcej tam pracującej. Jej propozycje: jasne reguły od całej rodziny te same i obowiązujące, uprzedzenie ataków złości poprzez odwracanie uwagi, bezpieczne miejsce dla dziecka pozwalające mu się wyciszyć. A, mój jeszcze przy próbie dotknięcia przytulenia podczas ataku złości wygina się do tyłu tak, że trzeba go chwytać aby głową nie walnął w podłoże. Wtedy delikatnie go opuszczam i zostawiam na podłożu (chodniku, trawie, podłodze - byle nie w wodzie) a potem odwracam się i odchodzę. Młody momentalnie wstaje i idzie do mnie, z reguły raz wystarcza ale jak się bardzo złości to bywają 3 i więcej położenia na podłożu. Nie ma publiczności, nie ma show.
        • matka_karmiaca Bezpieczne miejsce 12.05.11, 11:45
          A macie jakiś pomysł na takie "bezpieczne miejsce"?
          Moja ma co prawda dopiero 11 miesięcy, ale też robi takie sceny. W całym mieszkaniu mamy parkiet, ostatnio rozbiła sobie o podłogę wargę, tłukąc w nią twarzą. W łóżeczku z kolei są twarde szczebelki i niekontrolowane w ataku złości wystawianie kończyn poza łóżeczko. Obić jej jeden pokój kołdrami, jak w psychiatryku?
          • karigi Re: Bezpieczne miejsce 12.05.11, 14:14
            kojec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka