tata_kubusia 10.05.04, 09:28 Na ząbkach, które dopiero co wyszły (dolne jedynki) pojawił się jakiś czarny nalot. Czy ktoś wie co to może być i czy już muszę lecieć do dentysty (maluch ma dopiero 8 miesięcy) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź Robert. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia.tycz Re: Ząbki - czarny nalot 10.05.04, 14:50 To moze byc spowodowane przebyta choroba i podawaniem dziecku antybiotyku. Rozne antybiotyki maja zly wplyw na zabki dzieci, zeby roabia sie ciemne i atakuje je prochnica. Dlatego antybiotyki powinno sie stosowac tylko jezlei jest to naprawde konieczne. Wielu lekarzy przepisuje antybiotyki maluchom pod presja rodzicow, z byle powodu jak na przyklad zwykle przeziebienia, co nie tylko oslabia caly organizm, nie leczy przeziebienia, to jeszcze powoduje rozne inne skutki uboczne, organizm uodparnia sie na dany antybiotyk, z czasem trzeba stosowac coraz to silniejsze, no i na przyklad ten nalot na zabkach. PZDR, Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: Ząbki - czarny nalot 10.05.04, 15:20 Ja dodam do tej listy jeszcze slodzenie i tak słodkiego mleka i kaszek oraz herbatek- tak robiła teściowa gdy podżucalam corcie Efekt był w postaci pruchnicy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: Ząbki - czarny nalot 10.05.04, 15:56 No ja nawet o tym nie pomyslalam, bo do glowy by mi nie przyszlo slodzic dziecku cokolwiek, kaszki, herbatki, to wszystko zje i wypije bez cukru jak nie wie ze mozna inaczej. To my dzieci uczymy dobrych i zdrowych oraz zlych nawykow. Ale dobry punkt! Odpowiedz Link Zgłoś