Dodaj do ulubionych

kiedy pożegnanie z butelką?

28.05.11, 08:55
Kiedy odstawiacie butelki swoim dzieciom? Moja ma 10 mc, daje jej mleko rano i na noc , w ciągu dnia obiadki, zupki, kaszki , owoce , biszkopty itd. Picie z butli lub z niekapka. Moja znajoma w tym wieku dziecka podawała jej mleko z kaszką i karmiła łyżeczką , butelki w ogóle już nie używała, dlatego zaczęłam się nad tym zastanawiać..
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 09:33
      Jak najszybciej, bo później będziesz miec problem.
      • 25marzka25 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 11:30
        spróbuj napić się herbaty łyżeczką i sama pomyśl ile się namęczyłaś. Dziecko samo się odstawi od butelki z mlekiem(mówimy tu tylko o piciu mleka)
        Moja ma prawie 11 miesięcy i też w dzień jada inne potrawy łyżeczką a wodę pije z kubeczka lovi,ale mleko rano i wieczorem a także w nocy(niestety się domaga i budzi na dobre z krzykiem aż nie dostanie swojej porcji) i pije w butelce.I nie ma w tym nic złego(zdanie bardzo dobrej pediatry)Przyjdzie pora,może za tydzień może za miesiąc, a może za dwa kiedy samo zrezygnuje z butli
        • klubgogo Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 14:03
          Przecież dziecko pije z niekapka, łyżeczką może jesc kaszkę, po co butla dużemu dziecku, teraz już pora na naukę picia ze zwykłego kubka/szklanki?
          Fajnie, że bardzo dobra pediatra nie widzi nic złego w piciu mleka nawet w nocy, super pediatra, zapytaj lepiej, co na to dentysta.
    • aleksandra1357 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 11:40
      Kiedy pożegnanie z butelką? Nigdy się z nią nie witałam smile Moje dziecko jest całkowicie bezbutelkowe i bezniekapkowe smile
      Ale pozostawiając przechwałki na boku - brak butelki nie jest wyznacznikiem sukcesu macierzyńskiego. Tzn. kieruj się swoją wygodą - można i do 3 roku życia używać czasem butelki, tylko pamiętać o dbaniu o zęby. Nie daj się terrorowi antybutelkowemu smile
      • ity88 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 11:57
        ja wiem, że brak butelki nie jest wyznacznikiem sukcesu macierzynskiego - nigdy tak nie uważałamsmile Faktycznie ta butelka baaradzo mi ułatwia życie bo mała zawsze z niej zje i raczej napewno wieczorem i przeważnie popołudniu uśnie . Ale nie chcę przedkładać swojej wygody ponad to co jest odpowiednie dla małej. A,że nie wiem co w tym przypadku jest odpowiednie ,to Was pytamsmile Najbardziej zastanawie mnie wieczorne karmienie. Mała wykąpana, czyściutka i nauczona, że jak tylko butla trafi do buzi to zamyka oczka i usypia. Wiec teraz dać jej łyżeczkę z kaszą np. - widzę już czarny scenariusz: mała spowrotem do mycia , cała upaprana , o ile w ogóle zechce zjeść , bo o ile na śpiocha zje z butli to łyżeczką już nie.
        • katriel Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 14:14
          > Najbardziej zastan
          > awie mnie wieczorne karmienie. Mała wykąpana, czyściutka i nauczona, że jak tyl
          > ko butla trafi do buzi to zamyka oczka i usypia.

Zębów jej potem nie myjesz?!

> Wiec teraz dać jej łyżeczkę z
          > kaszą np. - widzę już czarny scenariusz: mała spowrotem do mycia , cała upapra
          > na , o ile w ogóle zechce zjeść , bo o ile na śpiocha zje z butli to łyżeczką j
          > uż nie.

No bo kolacji to się nie je "na śpiocha", tylko normalnie przy stole. I raczej przed
          kąpielą niż po. Więc ja bym tej wieczornej butli na nic nie zamieniała, tylko po
          prostu z niej w którymś momencie zrezygnowała. Trzeba tylko zadbać, żeby
          dziecko było wystarczająco najedzone tym, co dostaje wcześniej.
          • ity88 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 14:30
            myje jej zęby gumową szczoteczką, tzn. te dwa malutkie punkciki, które wyłoniły się jakieś 2 tyg. temu.. A swoją drogą to jak myjesz zęby dziecku? I czym?
            • aleksandra1357 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 16:04
              ity88 napisała:

> myje jej zęby gumową szczoteczką, tzn. te dwa malutkie punkciki, które wyłoniły
              > się jakieś 2 tyg. temu.. A swoją drogą to jak myjesz zęby dziecku? I czym?

Gumowa szczoteczka jest bez sensu. Kup zwykłą, dziecięcą szczoteczkę odpowiednią do wieku (np. 0+ lub 1+), odpowiednią do wieku pastę do zębów i szczotkuj po jedzeniu. Potem dajesz szczoteczkę do rączki i dziecko wysysa.
      • deela Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 14:21
        > Kiedy pożegnanie z butelką? Nigdy się z nią nie witałam smile Moje dziecko jest ca
        > łkowicie bezbutelkowe i bezniekapkowe smile
        to fajnie, widzę, że możesz podzielić się swoim bogatym doświadczeniem w TYM temacie
        • aleksandra1357 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 16:03
          deela napisała:

> > Kiedy pożegnanie z butelką? Nigdy się z nią nie witałam smile Moje dziecko j
          > est ca
          > > łkowicie bezbutelkowe i bezniekapkowe smile
          > to fajnie, widzę, że możesz podzielić się swoim bogatym doświadczeniem w TYM te
          > macie

Deelu, siedzę wystarczająco dużo na tym forum, że mam już wiedzę na KAŻDY temat wink
          A tak serio, to dlaczego nieużywanie butelki ma mnie eliminować z dyskusji nad nią? Może poprzednie dzieci miałam butelkowe?
    • fasol-inka Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 12:12
      mój na dobre pożegnał butelki w wieku ok. 11 miesięcy (z małym haczykiem) - uważam, że musiał do tego dorosnąć; nie było problemu większego
      ale on mleka nie pije... butla służyła tylko do picia wody
    • mamciunia_kamciunia2 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 12:29
      jakbys była mondra karmilabys piersa i nie musiała byś fundować dziecku trałmy
      • ity88 mamciunia_kamciunia2 28.05.11, 12:54
        naucz się pisać analfabetko. Co do treści Twojej wypowiedzi - bez komentarza..
        • fasol-inka Re: mamciunia_kamciunia2 28.05.11, 13:08
          nie karm trolla
          • marysia_m24 Re: fasol-inka??? 28.05.11, 21:33
            Pytam Ciebie, bo napisałaś, ze Twoje dziecko nie pije mleka, tzn nie pije w ogóle, czy coś w zamian? Ja też przymierzam się do rezygnacji z butelki, ale synuś tylko z niej chce pić mleko, wszystko inne soczki, wodę pije z kubeczka, albo ze zwykłego, albo z niekapka. Mleka nie chce absolutnie pić z niczego innego niż butla, a nie chce go całkiem od mleka odstawiać bo to jednak jeszcze niemowlak, ma 10mcy...
            • ity88 Re: fasol-inka??? 29.05.11, 07:52
              ja też podpisuję się pod tym pytaniem
            • fasol-inka Re: fasol-inka??? 29.05.11, 09:52
              nie pije odkąd skończył 7 miesięcy - po prostu zaczął nim pluć
              na początku mnie to mocno stresowało, ale pediatra mnie uspokoiła, że dopóki je kasze, jogurty i twarożki w sporej ilości (on akurat aktualnie około 600-700g na dzień) to jest ok, zresztą rośnie szybko i ładnie, więc faktycznie mu chyba niczego nie brakuje
              butelkę pożegnał kilka miesięcy później niż mleko - a pija głównie wodę, czasem (bardzo czasem wink ) soki rozcieńczone z wodą, herbaty parzone, uwielbia miętę i rumianek - wszystko z lovi 360
              z mlekiem jeszcze parę razy próbowałam, ale ewidentnie nie chce
      • buszynska Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 13:41
        jakbys była mondra karmilabys piersa i nie musiała byś fundować dziecku trałmy

Przejmujesz pałeczke po Lipcowej? Jkby to powiedziala moje mlodsza OHYDA!!!!!!
        • mamciunia_kamciunia2 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 14:21
          co ochyda mleko z piersi???
          ciekawa teoria....
          • naana26 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 31.05.11, 09:01
            pewnie że ohyda.

ja w ogóle nie wiem jak mogłaś dawać dziecku pierś. W 2007 r. grupa naukowców z Nevady udowodniła, że jak matka ma pusty musk to jej mleko jest kwaśne i niedobre. A jak jest trollem to jeszcze gorzej, wyniki badań są dostępne, wygugluj sobie, zajmij się czymś pożytecznym.
          • diablica_diabla Re: kiedy pożegnanie z butelką? 02.06.11, 22:10
            napisze "tfoim" jezykiem: jestes "tempa"

a tak na powaznie: kup slownik ortograficzny - on nie gryzie.
    • thorgalla Re: kiedy pożegnanie z butelką? 28.05.11, 12:44
      Zaraz po pierwszych urodzinach małą przeszła na bidon.
      • tyska1_3 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 29.05.11, 11:48
        U mnie mała z butelki nigdy nie była chętna do picia czegokolwiek, więc nie miałam problemu z odstawieniem smile ale koleżanka ma synka (10 miesięcy) w tej chwili zaczęła karmić go łyżeczką, ale samo mleko jest dość rzadkie więc daje mu z kubka niekapka.
    • bluemka78 Re: kiedy pożegnanie z butelką? 30.05.11, 10:48
      U mnie dzieci same odmowily picia z butelki. Jedna zaczela odstawiac cyrki juz w 4 miesiacu, doszlo do tego ze musialam jej dawac mleko lyzeczka, bo z butelki byl wrzask i zero jedzenia. Druga tez jadla coraz gorzej i przejscie na lyzeczke bylo strzalem w dziesiatke. Jedna jeszce na spaniu udawalo sie jakis czas karmic z butli, ale tez szybko odmowila. Teraz jedzenie z lyzki, z reki, picie ze zwyklego kubka jedna, a druga udaje sie napoic z kapka, ale tez woli z kubka. Zastanawiam sie nad kupnem lovi 360, tylko nie wiem czy nie okaze sie zbedny, bo tam chyba tez trzeba wysysac, a nie tylko przechylic.
    • camel_3d 11-12 miesiac 01.06.11, 08:40
      ale to nie ja tylko zlobek..
      opiekunki wywiesily kartke, zeby juz butelek z piciem nie przynosic bo dzieci ucza sie pic z kubkow..
      i koniec.. mlody mial wtedy 12 miesiecy..a moze 11....

• deodyma Re: kiedy pożegnanie z butelką? 01.06.11, 13:50
      moj zrezygnowal sam , jak mial 15 msc.
      ale wczesniej lyzeczka byl juz karmiony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka