Dodaj do ulubionych

problem z miekka kupka

06.06.11, 13:51
Mam 3 miesiecznego synka i ma problemy z kupkami karmie go naturalnie i raz dokarmiam mlekiem sztucznym bebilon1 od miesiaca mały ma problem z wypróżnianiem. Przez 4 dni jest spokojny potem zaczyna się płacz prężenie i stękanie, ale sam nie potrafi. co dziwne kupki ma miekkie nawet na czopki glicerynowe nie działa .. widac ze maly chce zrobic kupke doradzili mi zebym wkladala i wysuwala czopek no i efekty sa jest duza kupka ale malemy towarzyszy wielki placz ale nie moge mu takiej metody stosowac.. teraz kupilam mu syrop lactulosum niby mialo podzialas do doby powinna pojawic sie kupka a mija kolejna doba znowu mi podalam dawke a efektu dalej nie ma ... juz nie wiem co mam robic kupki nie sa twarde ale to dlaczego mu taki bol przy tym towarzyszy? prosze o pomoc i rady
Obserwuj wątek
    • mama_zofki Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 15:20
      Maluchy mają jeszcze niedojrzały układ trawienny. Ja też "się zmagałam" z kupkami Zosi. Wciąż od czasu do czasu są różnego rodzaju kłopoty. Noce bywają niespokojne.
      Nie podawaj maleństwu takich specyfików bez uzgodnienia z pediatrą. Niech on coś zaradzi. Zwłaszcza, że kupki są miękkie, nie podawaj nic na ich rozluźnienie. Możesz zrobić więcej krzywdy.
      Generalnie minie samo. To samo mówiła mi położna, lekarz...
      PS. Dziecko czasem płacze przy wypróżnianiu, ponieważ w ten sposób rozluźnia trzewia, nie umie jeszcze przeć.
    • hanusina_mama Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 15:27
      ze strony www.pediatria.mp.pl

"Rodzice obserwują niekiedy, że małe niemowlę przed oddaniem stolca napina się i czerwieni lub stęka, tak jakby wypróżnienie sprawiało mu wysiłek, po czym oddaje zupełnie luźny stolec. Zachowanie takie – tzw. dyschezja niemowlęca – często jest mylnie interpretowane jako zaparcie lub kolka. Najczęściej wynika ono z czynnościowej niedojrzałości przewodu pokarmowego – dziecko jednocześnie próbuje oddać stolec i zaciska odbyt, zamiast go rozluźniać. Objaw ten ustępuje typowo po kilku miesiącach i jest nieszkodliwy. Prawdziwe zaparcie u niemowląt występuje rzadko."
      • natuuusia94 Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 19:22
        to co mam w takiej sytuacji robić?
        • tygrysiatko1 Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 20:32
          możesz pomasować brzuszek... pomóc mu przyciskając zgięte nózki do brzuszka, albo wsadzić ten czopek, ale już go nie wyjmować... i poczekać na efekty
        • latosie Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 20:34
          u nas jak mały zaczyna cisnąć i widać,że jest mu trudno to podnosimy nóżki troszkę do góry i lepiej jakoś idzie... jego ulubiona pozycja do kupki to taka na wpół leżąca... jest mu wtedy najwygodniej
          • tobisia13 Re: problem z miekka kupka 06.06.11, 23:07
            Moj synek rowniez w tym wieku mial takie problemy do tego stopnia,ze byly konieczne lewatywy i synek sie strasznie meczyl.Pediatra doradzil Nam aby kupic mleko Novalac w aptece(nie wiem czy w polsce jest dostepne,to francuska firma),po 3 miesiacach zaczelam podawac synkowi manne na krowim mleku,oczywiscie na poczatku rozcienczona bo raz ugotowalam i maly juz nie chcial nic innego i pije do dzis.I do dzis nie ma problemow z zaparciami.
          • natuuusia94 Re: problem z miekka kupka 07.06.11, 10:42
            masuje mu ciągle brzuszek nożki zginam bawiąc się z nim przy tym podtrzymuje go nad nocniczkiem tak aby miał zgięte nóżki i ułatwić mu to ale nic .. teraz zaczynam go uczyć leżeć na brzuszku bo bardzo nie lubi rzadko leżał
    • pronovia Re: problem z miekka kupka 07.06.11, 11:16
      A jaką dajesz dawkę laktulozy? Mnie lekarz zalecił 1 ml dziennie na kg dziecka, czyli jeśli maluch wazy 8 kilo, to 8 ml (rozpuszczam to w niewielkiej ilości wody i daję w dwóch dawkach na dzień). Laktuloza nie działa od razu, musisz poczekać kilka dni do momentu uregulowania się kup, a jesli ta dawka laktulozy nie zadziała to idź do lekarza i ustawcie większą.
      Spróbuj zmienić mleko modyfikowane na takie z probiotykami (HIpp combiotic, Nestle Nan pro), wydaje mi się, że takie podrażnianie odbytu wkładaniem i wysuwaniem czopka to nagorsze co możesz zrobić!
      • pronovia Re: problem z miekka kupka 07.06.11, 11:27
        I jeszcze przeczytaj ten artykuł:
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,269,zaparcia-stolca-u-niemowlecia
        "W szczególności należy unikać stymulowania defekacji manewrami typu wkładanie do odbytu palca lub termometru. Powtarzanie takich zabiegów wytwarza nieprawidłowy wzorzec defekacji - dziecko uzależni się od tego typu stymulacji odbytu i z każdym tygodniem będzie mu coraz trudniej samodzielnie prawidłowo oddać stolec."

"Należy pamiętać, że minimalną skuteczną dawką laktulozy jest 1 ml na każdy kg masy ciała dziecka na dobę - czyli dziecko ważące 10 kg powinno zacząć leczenie od co najmniej 10 ml syropu na dobę - np. 2x5 ml (przed jedzeniem). W razie potrzeby dawkę można zwiększyć nawet do 3 ml/kg/dobę, czyli w podanym przykładzie dziecka ważącego 10 kg dawką możliwą do zastosowania jest nawet 2x15 ml lub 3x10 ml (łącznie 30 ml na dobę)."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka