Dodaj do ulubionych

jak gotujecie?

02.09.11, 10:39
Mój synek ma 8 miesięcy, dotąd był na słoiczkach, ale zaczęłam gotować no i te pierwsze moje próby są paskudne. Nie wiem jak ugotować, żeby było smacznie. Wychodzi mi za rzadkie albo za gęste albo za dużo mięsa itp. Proszę o łopatologiczny wykład co z czym i jak, żeby było dobrze.
Obserwuj wątek
    • perd-ido Re: jak gotujecie? 02.09.11, 12:05
      Gdy mi wychodzi za rzadkie dodaje kaszkibig_grin, gdy za geste dodaje wodybig_grin
    • mw144 Re: jak gotujecie? 02.09.11, 14:23
      Kup jakąkolwiek książkę kucharską i postępuj zgodnie z przepisami.
      • synek_lalinek Re: jak gotujecie? 02.09.11, 15:01
        Tak? To jeśli dysponujesz książką kucharską, w której są przepisy na zupki przecierowe dla niemowląt, podaj tytuł, chętnie się zaopatrzę.
        • mika_p Re: jak gotujecie? 02.09.11, 15:07
          W tym wieku mięso jeszcze oddzielnie.
          Warzywa gotujesz w wodzie, w małej ilości. Część odkładasz. Gniecieesz widelcem to, co zostało w wodzie, albo miksujesz. Jak za rzadkie, dokładasz warzyw, albo dosypujesz kleiku. Jak za gęste, dolewasz przegotowanej wody z czajnika.

A tu masz f. Jedzenie z przepisami dla dzieci (część eDziecka, nie mylić z f. Kuchnia):
          forum.gazeta.pl/forum/f,579,Jedzenie.html
        • mw144 Re: jak gotujecie? 05.09.11, 08:37
          Pisałaś, że dziecko ma 8 m-cy, w tym wieku je przecież normalne obiady. Chyba, że miałaś na myśli 8 tygodni?
    • calineczkazbajkii Re: jak gotujecie? 02.09.11, 15:34
      zageszczam kaszą
    • truscaveczka Re: jak gotujecie? 02.09.11, 18:14
      Trzesz ulubione warzywa na grubej tarce, podlewasz kilkoma łyżkami wody, dajesz ciut masła i dusisz. Jak wyjdzie wodniste, dodaj kaszki jakiejś, ja używam owsianej instant. Ewentualnie można zmiksować, jak dziecko nie lubi kawałkowej zupy.
    • lidek0 Re: jak gotujecie? 02.09.11, 19:55
      Nie no proszę Was, ksiązka kucharska Wam potrzebna do ugotowania jednej marchewki,jednej pietruszki, jednego ziemniaka i ćwiartki piersi z kurczaka i zmiksowania wszystkiego? Jak za gęste dodajesz wody, za żadkie - no to co? Przecież to nie apteka nie wariujcie.
      • perd-ido Re: jak gotujecie? 03.09.11, 21:39
        Gdy startowalam z tym tematem wydawalo mi sie, ze wrecz NIEZBEDNA jest jakas ksiazka dla niemowlat i sciagnelam Baby Book. Hmm..najwet do niej nie zajrzalamsmile
    • gladys_g Re: jak gotujecie? 03.09.11, 18:45
      tak
    • grajfrutt Re: jak gotujecie? 03.09.11, 21:53
      Ja gotouję na parze,jak był mniejszy miksowałam, dolewając wody (z garnka w której się gotowały warzywa), do uzyskania odpowiedniej konsystencji, zależy co lubi dziecko, mój wolał raczej gęste. Teraz gotuje normalnie, tak jak dla nas (synek ma już 11 m-cy), tylko bez soli, za to z dużą ilością ziół, warzywa na drugie danie nadal na parze, po prostu smakują dużo lepiej, i naprawdę nie trzeba do nich soli, nawet my zaczęliśmy takie jeść smile) Albo piekę w piekarniku, mięso lub rybę z warzywami.
    • merode Re: jak gotujecie? 04.09.11, 12:35
      Ja kupilam Babycook firmy Beaba. Gotuje na parze i miksuje, konsystencja super jak dotychczas i nawet smak niezly (ale dopiero co zaczynam rozszerzanie, wiec nie wiem jak to bedzie wygladalo ze wszystkimi skladnikami). Ale aparat drogi, przynajmniej w normalnym sklepie (moze w internecie mozna kupic taniej?)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka