Dodaj do ulubionych

jaka woda ?

21.11.11, 12:17
Dziewczyny , jaką wodę podajecie swoim Maluszkom , o ile podajecie ?
Przy Starszaku używałam wody Gerber, która miała informację na etykiecie, że nie wymaga gotowania i jest przeznaczona dla niemowląt ale jej już nie produkują ... i szukam czegoś podobnego po sklepach ale nic nie znalazłam, a pediatra kazał mi zastąpić jedno karmienie wodą mineralną, bo Młody jest spaślaczkiem - w wieku 12 tygodni waży 7,1 kg...

Obserwuj wątek
    • marygirl Re: jaka woda ? 21.11.11, 12:55
      Primavera ale sadze że kazda bedzie dobra jesli tylko niskosodowa, jakbym w kranie nie miałą prawie samego kamienia to myśle że też bym dawała. Przegotowana oczywiście
    • ponponka1 Karmisz piersia czy mm? 21.11.11, 13:56
      Przy KP nie podaje sie wody i centyle i uwagi lekarzy mozna sobie wlozyc gleboko do szuflady.

Przy mm podaje sie wode i trzeba uwazac by dziecka nie spasc. Ale to chyba nie polega n wymianie mleka na wode.....
      • mamakuby0 Re: Karmisz piersia czy mm? 21.11.11, 13:59
        Karmię tylko piersią i też się zdziwiłam zaleceniem pediatry... ale faktycznie mój Maluszek wygląda jak stworek Michelin - fałdka na fałdzie...

• marina_7 Re: Karmisz piersia czy mm? 21.11.11, 14:29
          Ja podaję wodę dla niemowląt Babydream z Rossmanna 1,99zł/1l. Sprzedawana w kartonach.
        • panna.w.drodze Re: Karmisz piersia czy mm? 21.11.11, 15:24
          moze poradz sie jeszcze jednego lekarza... dziecko piersiowe z nadwaga??? cos tu nie tak... moja też grubiutka ale zadnej wody, w celu odchudzenia, podawać nie bede, o nie

zerknij na forum "karmienie piersia" forum.gazeta.pl/forum/w,570,109547932,,nadwaga_dziecka_karmionego_piersia.html?v=2
          • pa-ti11 buhahaha 21.11.11, 18:22
            "dziecko piersiowe z nadwaga??? "

nie no oczywiście ze nie - piersiowe to nie z nadwagą - tylko "chude inaczej"

ale pranie mózgów
            dziecko na piersi jak jest "z nadwagą" to należy je nazwać "chudym" - buahahaha
            • panna.w.drodze Re: buhahaha 21.11.11, 19:37
              kurcze... Pati, uważaj żeby przy tych atakach smiechu nie upaść na podłogę, bo to jeszcze bardziej niehigieniczne niz spanie z dzieckiem smile
              • gazeta_mi_placi Re: buhahaha 21.11.11, 19:49
                Jak Twoja owca? Mówi już "beeeeeeeeee"...
                • panna.w.drodze Re: buhahaha 21.11.11, 19:56
                  oczywiscie smile dzis pytała czy doszła do wujka tj. Ciebie paczka z wełna z pierwszych przystrzyzyn. Wysłałam to co chciałes tj. puch z okolic ogona. Bedzie ciepły szalik smile
            • 1mzeta Re: buhahaha 21.11.11, 23:25
              Mózg to tobie chyba wyprali.
              Już nie jedna na forum ci udowodniła,że bredzisz na temat KP więc daruj sobie te swoje "mondrości" i idź butelki umyć.
              • pa-ti11 w przeciwieństwie do ciebie 22.11.11, 05:24
                wiem coś o karmieniu piersią z praktyki
          • matokk Re: Karmisz piersia czy mm? 22.11.11, 14:19
            panna.w.drodze napisała:

> moze poradz sie jeszcze jednego lekarza... dziecko piersiowe z nadwaga??? cos
            > tu nie tak... moja też grubiutka ale zadnej wody, w celu odchudzenia, podawać
            > nie bede, o nie

o nie, bo co? niech lepeij dziecko będzie grube? chyba lekarz wie co mówi ! Masakra jakas!!!
            • panna.w.drodze Re: Karmisz piersia czy mm? 22.11.11, 17:58
              tak, niech lepiej będzie grube

ł Ci nie wchodzi i k zastąpiłaś?
        • olusiaalex2 Re: Karmisz piersia czy mm? 21.11.11, 15:39
          heh a mój Karolek znowu jest chudziutkismile ma prawie 5 miesięcy i może przekroczył dopiero 6kgsmile a co do wody, to może Żywiec Zdrój? a może zamiast wody jakieś herbatki (koperkowa itp)?
          • thea19 Re: Karmisz piersia czy mm? 27.11.11, 22:01
            zywca to nawet dorosli pic nie powinni. o niebo zdrowsza zwykla kranowa
        • ponponka1 Karm piersia. Dzieci na KP nie maja gornej granicy 21.11.11, 15:47
          A lekarza odeslij do poradni laktacyjnej na douczenie
        • 1mzeta Pediatra to idiota 21.11.11, 17:37
          Dla dzieci KP nie ma górnych granic przyrostów masy ciała. Powiedz temu "lekarzowi", że następnym razem jak będzie głodny to niech się mineralnej napije.
          • marygirl Re: Pediatra to idiota 21.11.11, 19:41
            no ciekawe że centyle to sa tylko dla butelkowych haha
            • gazeta_mi_placi Re: Pediatra to idiota 21.11.11, 19:50
              Bo tłuszcz piersiowych jest zdrowszy niż tłuszcz butelkowych.
              • pa-ti11 Re: Pediatra to idiota 21.11.11, 20:15
                tak - oczywiście
                komórki tłuszczowe dzieci cyckowych są zbudowane z niezwykłej, kosmicznej materii
                i jeśli dziecko cyckowe ma ich dużo i ma nadwagę i jest otyłe (co widać gołym okiem) to nic to nie znaczy- ponieważ nadal jest CHUDE
                należy zapamiętać - otyłe dziecko piersiowe= chude bo inaczej kp-skandal
                • 1mzeta Re: Pediatra to idiota 21.11.11, 23:27
                  I o tym, że pati chyba coś bierze- bo takich głupot na trzeźwo nie da się pisać- no chyba,że się jest trollem do kwadratu.
                  • pa-ti11 ten sam tekst 22.11.11, 05:25
                    na wysokim poziomie
                    ktoś coś "bierze lub pije"
                    jeszcze raz gratuluję
                    • gggoska Re: ten sam tekst 22.11.11, 07:42
                      Tłuste niemowlę to tłuste niemowlę bez względu na rodzaj karmienia. Różnica jest taka, że po MM tłuszcz jest normalny czyli taki jak Twój czy mój i on nie znika nawet jak chudniemy (komórki się obkurczają a jak tylko maja okazję puchną ochoczo). Tłuszczyk u dzieci piersiowych może zniknąć całkowicie gdy zmieniamy dziecku dietę i gdy dziecko zwiększa swoją aktywność. Wniosek jest taki, że z grubaska na MM prawie na 100% wyrośnie dorosły grubas, a z grubaska piersiowego nie (no chyba ,że rodzice później utuczą normalnym jdzeniem) Masz rację centyle są dla wszystkich ale jak napisała, któraś dziewczyna wyżej dla dzieci piersiowych nie ma górnych norm bo nie jest to konieczne.
                      • pa-ti11 Re: ten sam tekst 22.11.11, 07:49
                        "Wniosek jest taki, że z grubaska na MM prawie na 100% wyrośnie dorosły grubas, a z grubaska piersiowego nie "

co za BZDURY
                        • 1mzeta Re: ten sam tekst 22.11.11, 21:33
                          Czyli jednak na "czymś" jesteś podczas stukania w klawiaturę buahahahahaaaaa............
                      • pa-ti11 geny/dziedziczenie 22.11.11, 07:55
                        decydują o otyłości/szczupłości/wzroście/kolorze oczu
                        mm czy kp jest bez znaczenia
                        • gggoska Re: geny/dziedziczenie 22.11.11, 10:10
                          Otyłość jest prawie zawsze wynikiem błędów żywieniowych (w rodzinie również i dlatego funkcjonują całe klany grubasów) i to jet fakt-bzdura jest wiara w genetycznych grubasów a geny to owszem kolor oczu, wzrost, niektóre choroby. Proponuję zapoznać się z podstawami genetyki i fizjologii człowieka zanim się zacznie szafowac słowami "bzdura"
                          • pa-ti11 jednak geny/dziedziczenie 22.11.11, 13:12
                            poczytaj podsatwy genetyki i fizjologii człowieka

Otyłość dziedziczna
                            choroby genetyczne

Opis jednostki: W regulacji masy ciała u człowieka uczestniczą czynniki genetyczne, uwarunkowania środowiskowe oraz styl życia. Liczne wpływy środowiska oddziałują zarówno w okresie przed jak i pourodzeniowym. Z tymi czynnikami oddziałuje czynnik genetyczny. Badania wykazały, że element dziedziczny otyłości przyczynia się do powstania 25–40% różnic pomiędzy osobami w masie ciała oraz zawartości tkanki tłuszczowej.

Przyczyny genetyczne: Podłoże genetyczne w patogenezie otyłości dziedzicznej związane jest z badaniami genów predysponujących do wystąpienia poszczególnych jej typów, do których należą m.in.: geny MC4R zlokalizowany na chromosomie 18 oraz PPAGRG.

Badanie to powinny wykonać:
                            osoby otyłe lub takie, u których w rodzinie występuje otyłość (ze strony jednego lub obojga rodziców, zwłaszcza ze strony męskiej),
                            osoby pracujące w zawodach ryzyka złego odżywiania,
                            • gggoska Re: jednak geny/dziedziczenie 22.11.11, 13:37
                              Zakończmy tę jałową dyskusję- Ty się upierasz, że wszystkie grubasy to biedaki obciążone genetycznie. Ja twierdzę, że WIĘKSZOŚĆ z nich to wynik wieloletnich rodzinnych zaniedbań w diecie i aktywności. Nie zmienia to faktu, że rodzaj mleka, którym podtuczymy dziecko w niemowlęctwie ma znaczenie dla jego późniejszej budowy- brak górnych limitów dla dzieci piersiowych nie wziął się z kątowni. Są na to również wyniki badań. A grubasy - no cóż- najłatwiej wszystko zwalić na geny- tylko ilu z nich zrobiło wykazane przez Ciebie badania- a ilu tak tłumaczy swoje lenistwo i zły sposób zywienia. Pozdrawiam. Oddalę się dalej tuczyć moje dziecko mlekiem piersiowym- bez ograniczeń.
                              • 1mzeta Wyjaśniło sie więc 22.11.11, 21:36
                                No to już wiemy- pati to doopa jak safarnia musi być i to z winy genów wink, a nie tego, że ma złą dietę- bo to takie jej samo-sobie tłumaczenie dla podbudowania własnej psychiki.
                                • pa-ti11 gratuluję prymitywnego poziomu:) 23.11.11, 04:53
                                  wyszło szydło z worka do końca
                            • memphis90 Re: jednak geny/dziedziczenie 28.11.11, 00:03
                              Dzidzia, pracuję w poradni zajmującej się m.in. otyłością dzieci. Jest kilka zespołów genetycznych ściśle powiązanych z otyłością, ale tłuszcz z powietrza nie powstaje. Zdecydowana większość grubych dzieci, to dzieci spasione mlekiem z mąką i cukrem, sokami, słodyczami, tłustym, śmieciowym żarciem. I zdecydowana większość grubych dzieci ma grubych rodziców, a także (jak wynika z rozmowy) grube koty, psy i chomiki. Trudno więc winę zwalać na geny.
                              • pa-ti11 Re: jednak geny/dziedziczenie 28.11.11, 05:21
                                Dzidzia, Tobie i twojej słynnej teorii z żywnością przemysłową dziękuję!!!!!
                        • memphis90 Re: geny/dziedziczenie 27.11.11, 23:58
                          MM to dieta przemysłowa.

> decydują o otyłości/szczupłości/wzroście/kolorze oczu
                          > mm czy kp jest bez znaczenia
                          Tak, oczywiście, fast food czy slow food- nie ma znaczenia. Ludzie są grubi, bo mają grube geny.
                          • pa-ti11 Re: geny/dziedziczenie 28.11.11, 05:25
                            Dzidzia i jeszcze jedno.
                            Ameryki nie odkryłaś stwierdzeniem, że styl żywienia+ geny decydują o tym, czy ktoś jest szczupły czy otyły. Natomiast osoba powyżej całkiem wykluczała istnienie genów odpowiedzialnych za otyłość.
                            • gggoska Re: geny/dziedziczenie 28.11.11, 08:06
                              Okreslenie "prawie zawsze" i "większość" to rzeczywiście całkowite wykluczenie udziału genów. Jesteś tak zaperzona, że czytanie ze zrozumieniem kuleje- geny genami ale to co i ile mamy na talerzu to nasza sprawa.
    • awatura Re: jaka woda ? 27.11.11, 21:35
      Proponuję żywiec zdrój. W smaku najlepsza dla mnie, dla dzidziusia najbezpieczniejsza.
      • thea19 Re: jaka woda ? 27.11.11, 22:04
        zywiec to syf bakteryjny obciazajacy nerki. do picia podaje sie przegotowana wode z kranu
        • memphis90 Re: jaka woda ? 28.11.11, 00:05
          A dlaczego syf bakteryjny? Czy naprawdę forumowa histeria nie zna granic? Każdy produkt przechodzi badania bakteriologiczne, gdyby to była butelkowana gnojówka, to nie byłaby dopuszczona do sprzedaży. Tak samo, jak kranówka.
          • thea19 Re: jaka woda ? 28.11.11, 10:40
            zawiera wiecej bakterii niz woda z kranu - tak stwierdzili niebieccy naukowcy. badali rozne polskie wody, wyziec wypadl najgorzej. nie twierdze, ze nie nadaje sie do picia ale, ze nie nadaje sie dla niemowlat, mimo niby zalecenia przez instytut matki i dziecka (chyba) - o tym tez byly artykuly - za kase mozecie umiescic nasze logo na waszym produkcie.
            • pa-ti11 Re: jaka woda ? 28.11.11, 10:51
              tak - niestety to prawda i
              lepiej dobrze przegotować wodę z kranu
              pamiętam ze w jednej wodzie wykryli nawet bakterie kałowe
            • thea19 Re: jaka woda ? 28.11.11, 11:28
              wypilam za duzo zywca i padlo mi na mozg - mialo byc "niemieccy naukowcy" i "zywiec wypadl" i inne literowki
    • tygrysiatko1 Re: jaka woda ? 28.11.11, 02:12
      Dziecka piersiowego nie da się ani utuczyć, ani przekarmić... nie przepaja się dzieci KP... przestawisz dziecko na jedzenie normalne to waga szybko "wróci do normy"
    • matka_karmiaca Jaki spaślak? 28.11.11, 10:48
      Spaślaczkiem to by był, jakby był dużo powyżej 97 centyla. A tu jeśli dobrze policzyłam tygodnie (ur. 5 września?), to jest przyzwoity 90. centyl siatkicentylowe.edziecko.pl/ . Duży się urodził? Rodzice "więksi"? Jeśli tak, karm na zdrowie i głupie zalecenie olej.
      Natomiast jeśli urodził się maleńki, Ty jesteś filigranowa, a ojciec chudzina i jako dzieci też byliście drobni, to raczej zrobiłabym badania, a nie głodziła niemowlaczka i to jeszcze takiego małego.
    • madziulka78 Re: jaka woda ? 28.11.11, 11:08
      mój maluszek mając 12 tygodni ważył prawie 8 kilo i mój pediatra mówił jak się pytałam, że dziecko na piersi może tyć ile chce, zaśmiał się nawet że i 20 kilo, to jest zupełnie normalne. Mój synek był prawie kwadratowy,nogi strasznie grube. W tej chwili ma 10 miesięcy i waży 10,3 kg, nogi schudły, on też,zaczął się ruszać i wygląda normalnie. Wodę też podajemy ale na pewno nie zastępujemy jako pokarmu.
    • milena2504 Re: jaka woda ? 28.11.11, 11:32
      Czy wy nie potraficie czytać postów dziewczyna sie tylko zapytała jaką wode może podać swojemu maleństwu a tu jak zwykle pyskówka zupełnie nie na temat czy ona sie was pytała czy ma kp czy też mm a wodę podawaj przegotowaną
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka