Dodaj do ulubionych

białe plamki na ząbkach

01.12.11, 16:26
Witam,
moja Kasia ma 8 m-cy i 4 ząbki w buźce, na górnych jedynkach zauważyłam białe plamki, czy może się z czymś takim spotkałyście? czy jest to niedobór jakiś witamin? Jak na razie przemywam córeczce dziąsełka i ząbki gazą zamoczoną w wodzie i owiniętą na palec.
(Właśnie przeczytałam post o myciu ząbków szczoteczką i pastą z fluorem i jutro pójdę i kupię odpowiedni sprzęt smile )
Ponad to Kasia ma bakterie w przewodzie pokarmowym i z tego powodu pediatra powiedziała żeby się wstrzymać z podawaniem posiłków stałych, tak więc pozostał jedynie cyc, troszeczkę skrobanego jabłuszka i troszeczkę kaszki ryżowej. Nie jestem zatem pewna, czy owe białe plamki na ząbkach nie są spowodowane niedoborem jakiś składników odżywczych.
Czy spotkałyście się kiedyś z czymś takim? Bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gemmi18 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 16:38
      Spotkałam się, ale u dzieci myjących już zęby pastą z fluorem, czyli u starszaków. Wtedy wynika to z nadmiaru dostarczonego fluoru. A tu nie wiem.
      • gosia_gd Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 18:48
        Ponieważ białe plamki na zębach są oznaką nadmiarem fluoru, proponowałabym udać się z dzieckiem do stomatologa, bo może się okazać, że nieodpowiednią pastą do zębów, zrobisz dzieciakowi krzywdę.
        • gemmi18 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 21:59
          Ale autorka napisała, że nie myje pastą tylko wodą i wacikiem.
    • jasmin30 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 20:06
      Białe plamki mogą być skutkiem odwapnienia szkliwa czyli początkiem próchnicy. Nie moze to być fluoroza skoro piszesz że myjesz ząbki dziecka samą wodą, no chyba że mieszkasz w Malborku- tam mają jego nadmiar w wodzie pitnej.
      • swistak-3 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 20:15
        jeszcze nie używam żadnej pasty, ale podobno w czasie ząbkowania w mleku wytwarza się fluor, a skoro Katarzynka nadal prawie tylko piersiowa to może rzeczywiście nadmiar fluoru. Chociaż ciężko mi w to uwierzyć, że mój pokarm mógłby jej zaszkodzić.
        • pttlola7 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 20:51
          Mojemu siostrzencowi wlasnie od bialych plamek zaczela sie "przygooda" z prochnica. Tyle, ze on mial okolo 2 lat wtedy. Pozniej zabki byly bardzo oslabione i zaczely sie kruszyc. teraz zostaly mu z przodu tylko korzenie;/
    • a.n.i.a.78 Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 21:22
      bylam z moim półtorarocznym synem u dentystki we wtorek. białe plamki sa poczatkiem prochnicy..ale dziwne zeby taki maluszek mial juz nadpsute zabki. trzeba isc do dentysty i sie skonsultowac.pozdrawiam.
      • annajustyna Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 22:06
        I co z ta wczesna prochnica sie robi?
    • mozyna Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 22:07
      moze to byc:
      - nadmiar fluoru
      - poczatek prochnicy
      - zmiany powstale w zyciu plodowym/w pierwszych mies. zycia (np. zwiazane z przyjmowaniem pewnych lekow), nie maja wplywu na rozwoj/psucie sie zebow; stale zeby wyrastaja juz bez tych plamek
    • sunnystormy Re: białe plamki na ząbkach 01.12.11, 22:31
      Witam
      Niestety najczęściej zmiany na powierzchni szkliwa o których piszesz są bardzo początkową postacią próchnicy. Na szczęście przy dobrej współpracy Twojej z dentysta - tylko tu jeszcze raz podkreślam - to ma być dentysta albo specjalista pedodonta albo taki dentysta który na co dzień przyjmuje dzieci i ma wiedzę na temat mlecznych zębów - takie początkowe zmiany można odwrócić lub przynajmniej zatrzymać na takim etapie rozwoju przez długi czas. Żeby tak się stało konieczna jest prawidłowa higiena jamy ustnej oraz aplikacje profesjonalnych lakierów fluorowych wykonywanych przez dentystę.
      Co do fluorozy o której pojawiło się w postach - nie występuje w zębach mlecznych, gdyż one formują się w trakcie ciąży - a wtedy łożysko zatrzymuje nadmiar fluoru. Żeby powstały zmiany na szkliwie o charakterze fluorozy musi być za dużo fluoru w wodzie pitnej, który z przewodu pokarmowego dziecka przedostaje się do krwi a następnie dociera do formuujących się zawiązków zębów stałych i na tym etapie rozwoju uszkadza je. Więc fluor z pasty do zębów - dopóki nie jest ona zjadana w nadmiarze - nie szkodzi zębom ani tym które się tworzą ani tym bardziej które są już wyrznięte w jamie ustnej.
      Dlatego pasta do zębów zawsze ma mieć w swoim składzie fluor, tylko jego stężenie ma być dostosowane do wieku, nawet jeśli jest się mieszkańcem regionu gdzie fluoru jest za dużo w wodzie pitnej.
      • swistak-3 Re: białe plamki na ząbkach 02.12.11, 09:55
        córeczce te górne jedynki wyrznęły się ok 3 tyg temu, czy to możliwe, że to są już zmiany próchnicze? kaszkę je tylko łyżeczką, a pierś zaraz po najedzeniu się puszcza, mleko więc nie kapie przez dłuższy czas na zęby. Podaję jej również gęstsze probiotyki, ale wieczorem zawsze jej czyszczę dokładnie ząbki i dziąsełka gazą.
        A czy mogą na to mieć wpływ problemy rodziców z zębami? np paradontoza ojca dziecka?
        • sunnystormy Re: białe plamki na ząbkach 02.12.11, 10:45
          Jeśli to jest tak krótki czas to w takim razie może być jakaś forma gorzej zmineralizowanego szkliwa, ale postępowanie będzie dokładnie takie samo jak opisałam wcześniej. A co do higieny proponuję już zacząć dziecko zapoznawać ze szczoteczką - na zasadzie zabawy- a jak ząbki zaczną wystawać ponad dziąsło to już zacznij je szczotkować a nie wycierać gazą.
          Generalnie odwiedź dobrego stomatologa, który obejrzy te zmiany i podejmie odpowiedni plan działania.
          Paradontoza taty może być dziedziczona ale to się ujawni dopiero w obrębie zębów stałych dziecka i to po okresie dojrzewania najwcześniej.
          Na tym etapie rozwoju dziecka ma wpływ aktualny stan uzębienia rodziców - bo jeśli rodzice mają ubytki całując dziecko "sprzedają" dziecku bakterie próchnicotwórcze i bardziej narażają dziecko na rozwój agresywnej próchnicy wczesnej.
          • swistak-3 Re: białe plamki na ząbkach 02.12.11, 11:38
            bardzo dziękuję za wyjaśnienia i porady. Zaraz idziemy do dentysty dziecięcego. Dzięki smile
            • rulsanka Re: białe plamki na ząbkach 02.12.11, 17:26
              Mój syn miał takie plamki jako niemowlak, teraz ma 3,5 roku i po plamkach ani śladu. Ja mam takie plamki na zębach stałych i dentyści nie wiedzą dlaczego. Podejrzane oprócz fluoru są jeszcze antybiotyki, może też być celiakia (bywa prawie całkiem bezobjawowa).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka