Dodaj do ulubionych

Panadol i przespane noce

15.01.12, 17:09
Moj syn ma spuchniete dziasla, wyglada na to, ze zabska ida ( 6, 5 miesiaca). Pielegniarka doradzila podac na noc Panadol. Kurcze, podaje od 3 dni i syn po raz pierwszy od urodzenia przesypia cale noce do 7.00. Tylko jak dlugo ten panadol moge podawac. Slyszalam, ze jak nie ma goraczki to nie mozna dluzej niz 5 dni podawac lekow przeciwbolowych i przeciwgoraczkowych, ze to na sluch moze sie rzucic. Jak jest z Waszego doswiadczenia? Wyglada na to, ze syn nie spal do tej pory bo mial jakies nocne bole, czy moze skladnik panadolu go usypia...?
Obserwuj wątek
    • bernadeta123 Re: Panadol i przespane noce 15.01.12, 18:02
      Na nas tak nie zadziałał jak się budził tak się budził i to nie tylko na zeby - 10 i pół miesiąca - 0 przespanych nocy - pobudek średnio 4-6smile a zęby dopiero 2wink
      • kleopatra8380 Re: Panadol i przespane noce 15.01.12, 18:43
        to wspolczuje.
    • dziennik-niecodziennik Re: Panadol i przespane noce 15.01.12, 21:18
      jesli to kwestia zębów to sprobuj Panadolu nie podawac do wypicia a... wcierac w dziąsła. czasem też ładnie pomaga.
      jesli to nie pomoze to neistety ale lek trzeba odstawic. moze dziecko rozpędem bedzie spac dalej przez całą noc.
      • memphis90 Re: Panadol i przespane noce 19.01.12, 20:29
        Panadol nie działa wcierany w dziąsła. On działa na układ nerwowy, musi do niego dotrzeć z krwią. Miejscowo działać może ibuprofen, bo hamuje powstawanie mediatorów procesu zapalnego także w miejscu podania.
    • mynia_pynia Re: Panadol i przespane noce 15.01.12, 23:13
      Paracetamol to nie cudowny lagodny lek. Ma straszne skutki uboczne i proponuje przeczytac w Internecie.
      • olka_only Re: Panadol i przespane noce 19.01.12, 20:39
        Jak dla mnie kiepski pomysł, żeby stosować Panadol na ząbkowanie. Doraźnie tak, ale nie kilka dni z rzędu...
    • toya666 Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 08:25
      Ja swojego szkraba jeszcze nie mam, ale zajmowałam się 2 dzieci w jednej rodzinie i tam się podawało dzieciom codziennie Calpol (syrop, paracetamol) co wieczór, jeśli dziecko było w dzień rozdrażnione (w okresie ząbkowania oczywiście). Zdarzało się, że i przez tydzień lub 2 tyg codziennie podawali. Rodzina lekarzy, mówili, że to w niczym nie przeszkadza i nie szkodzi. Byłam tym zdziwiona, ale nie mnie to oceniać, nie moje dzieci. Faktycznie dzieci dużo lepiej spały, ewidentnie ból im to uniemożliwiał.
      • aldira Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 08:49
        a co powiesz na viburcol to jest lek homeopatyczny uspokajajacy mojej coreczce pomaga i jest niegrozny dla organizmu. Paracetamol podaje w ostatecznosci.
        • ponponka1 Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 12:36
          aldira napisała:

> a co powiesz na viburcol to jest lek homeopatyczny uspokajajacy mojej coreczce
          > pomaga i jest niegrozny dla organizmu.

A to jakies homeo grozne dla organizmu? Heehhehhheeee......
          • kleopatra8380 Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 18:59
            Od 2 dni panadolu nie podaje. Coz, pobudki sa 2, ale wole wstawac niz dziecku krzywde zrobic. Mysle, ze to paracetamol zawarty w panadolu usypia na dlugo mojego syna. Jesli beda wrzaski w nocy to wtedy podam panadol. Viburcol nie dzialal przy kolkach syna, wiec nie wiem czy jest sens. Trudno, dzieci przeciez kiedys przesypiaja cale noce...
            • ninka_mm Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 19:56
              paracetamol nie działa nasennie tylko przeciwbólowo. I nie "rzuca się na uszy", jak ktoś tu napisał. Nie jest też lekiem niebezpieczny (jak też ktoś powyżej pisze) - przeciwnie to jeden z bardziej bezpiecznych leków, jakie w ogóle istnieją. Jedyne niebezpieczeństwo to przedawkowanie - przedawkowany niszczy wątrobę. Ale rozumiem, że dawek nie przekraczasz.

Jeśli podajesz dziecku na noc i dziecko przesypia noc (w przeciwieństwie do nocy bez panadolu) to znaczy tylko tyle, że powodem budzenia się jest ból.

Nie należy oczywiście podawać leków bez powodu, ani w żadnym razie przekraczać dozwolonych dawek, ale paracetamol (czy ibuprofen od ok. 6 msc.) można podawać przez wiele nocy. Nie ma takich przeciwskazań w każdym razie.
              • kleopatra8380 Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 21:11
                oo, dobrze wiedziec. jednakze i tak sie troche boje tak podawac co noc. Dopoki sa 2 pobudki to bede znosic, jak syn bedzie sie budzil z krzykiem wrocimy do panadolu bo to bedzie oznaczac bol zabkowania nie do zniesienia.
              • lexie007 Re: Panadol i przespane noce 17.01.12, 01:33
                ninka madrze napisala .

zasiegnij porady pediatry on ci napewno doradzi.
        • joanna.pio Re: Panadol i przespane noce 16.01.12, 22:02
          Viburcol daje tyle, co wypicie herbatki rumiankowej tongue_out
          • kleopatra8380 Re: Panadol i przespane noce 17.01.12, 15:46
            dzis dalam o 24.00 doslownie krople paracetamolu i syn spal cala noc do 7.30. I co ja mam robic? Dawac, odstawic i dac mu sie przebudzac 2 do 7 x? Jutro ide do pediatry. Jeszcze tak dlugo nie spalam odkad sie urodzil smile smile smile
            • nangaparbat3 Re: Panadol i przespane noce 17.01.12, 18:32
              Albo coś go boli, to trzeba leczyc przyczyne bólu.
              Albo lek działa na niego nasennie - to go uzależniasz.
              Sama sobie odpowiedz.
      • anetchen2306 Re: Panadol i przespane noce 17.01.12, 18:43
        Zgadza sie, nasz pediatra tez informowal nas juz przed zabkowaniem, ze mozna lek p/bolowy podawac dluzszy czas. Nietety obydwoje moich dzieci jest uczulonych na paracetamol (dostaja torsji), mogly jednak przyjmowac ibuprofen. Moja corka zazywala z przerwami przez prawie miesiac intensywnego zabkowania (szlo 5 zebow na raz sad). Bez srodkow p/bolowych odmawiala nawet ssania piersi sad
        Najkorzystniejsze jest podobno zamienne podawanie paracetamolu i ibuprofenu, bo to dwa rozne leki. Unika sie wowczas ryzyka przedawkowania dobowego (np. podczas goraczki), niestety ta opcja u nas odpada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka