Dodaj do ulubionych

Koperkowy plantex

10.06.04, 16:42
Synek (1 miesiac) wieczorami miewa kolki, wiec postanowilam "dopajac" go
sciagnietym mlekiem wymieszanym z herbatka plantex (wedlug proporcji jak na
opakowaniu z butelki ze smoczkiem - na codzien karmie go piersia).

Pierwszy raz byl wczoraj - ze smoczka bardzo niechetnie spil okolo 10ml po
czym zwymiotowal wszystko lacznie z wypitym wczesniej mleczkiem sad. Pozniej
dopil 40 ml koperkowego mleka i bylo w porzadku.

Dzisiaj sytuacja sie powtorzyla - sciagnelam troche mleka (60 ml), maly zjadl
40 ml i wszystko zwymiotowal.

Czy to moze oznaczac ze nie toleruje koperku? Czy moze przejada sie (je
czesto czasem co pol godziny i mam wrazenie ze moglby na okraglo gdyby tylko
nie zasypial przy karmieniu).
Miala ktoras z Was podobny problem z plantexem?

anka
Obserwuj wątek
    • kasia.tycz Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 17:00
      Duzo dzieci nie toleruje herbatek koperkowych, bo czesto powoduja dodatkowe
      gazy i bole brzuszka.
      jak chcesz przy kolce ulyc swojemu maluchowi, to podaj mu miedzy karmieniami
      Gripe water, a ta herbatke zostaw sobie na pozniej, jak mu dojrzeje troche
      uklad pokarmowy. Ja uwazam, ze jest jeszcze za maly zeby go dopjac herbatkami
      koperkowymi. Dlatego wszystko wymiotowal.

www.laktacja.pl/problemy/pr14.htm
      • kasia.tycz Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 17:02
        Zapomnialam dodac, ze to Ty powinnas pic taka herbatke kilka razy dziennie,
        zamiast zwyklej herbaty.
      • aniasss Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 18:22
        Dziękuję Wam za odpowiedzi - rezygnuje wiec na pare tygodni z koperku (co
        najwyzej sama sprawdze jak smakuje smile ) i jutro poszukam w aptece Gripe water -
        juz wczesniej cos o nim czytalam, ale koperek ktos podrzucil, wiec byl niestety
        pod reka i blizej.

pozdrawiam smile

anka
    • tootiki007 Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 18:08
      U nas bło podobnie, mały nie tolerował koperku, po plantexie wymiotował, a po
      mieszankach z koperkiem bardzo ulewał. Na kolki pomógł Infacol.
      • bogibogi Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 20:42
        Od kiedy mozna podawać dziecku te psecyfiki (Infacol, Plantex, Gripe water).
        Czy mozna 16-dniowemu bobasowi. Strasznie męczy sie przy bączkach
        • renis66 Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 22:25
          Plantex mozna od urodzenia a co do pozostałych to nie wiem a na bączki polecam
          też herbatkę ułatwiajacą trawienie Hipa. Zarówno dla ciebie jak i maleństwa. U
          mnie sytuacja jest podobna. Na początku piłam ją sama a teraz podaję małej.
          Powodzenia Renata
        • renis66 Re: Koperkowy plantex 10.06.04, 22:26
          Jeszcze dodam iż ja podawałam tez kropelki Esputikon (mozna od urodzenia.)
          • bogibogi Re: Koperkowy plantex 11.06.04, 08:44
            Dzięki za odpowiedź.
            po pierwsze czy można dawać dziecku wszystkie te specyfiki bez konsultacji z
            lekarzem (dziś nasza przychodnia jest nieczynna). Ile razy dziennie, przed czy
            po jedzeniu itd.
            • piszinka Re: Koperkowy plantex 11.06.04, 11:26
              Ja podawałam esputicon 1 albo 2 kropelki po południu, w zależności od tego jak
              bardzo go bolał brzuszek. Pediatra zaleciła 1 rano i 1 wieczorem i ewentualnie
              jeszcze jedną jakby się bardzo męczył. Nie podawałam rano, bo nic mu się nie
              działo, za to po południu nie raz dostał dwie kropelki. A jeśli chodzi o
              plantex, to mój synek świetnie go tolerował i bardziej mu pomagał niż
              esputicon, na początku też podawałam z mlekiem, a potem już samą herbatkę
              (przeszłam już na butelkę). Jeśli nie próbowałaś jeszcze plantexu, to myślę, że
              warto.Pozdrawiam.Anka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka