Dodaj do ulubionych

Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych mam

20.03.12, 13:04
Pytanie kieruję do dziewczyn, których pociechy miały już okazję nieco przetestować różne materace.
Otóż stoję przed wyborem materaca do łóżeczka - przeglądam all, czytam porady ekspertów i głowa mi puchnie! Z tego co widzę najbardziej polecane są materace lateksowe i z pianki termoelastycznej. Jednak dużo mam poleca też zwykłe materace pianka-kokos-gryka albo koko-gryka. Nie muszę pisać, że różnica w cenach jest dość znaczna. I teraz zastanawiam się, czy inwestować w materac high-lux lateks, pianka itp., czy może jest to jednak przerost formy nad treścią i taki mały człowieczek nie odczuje/nie wykorzysta możliwości takiego materaca?

Od razu zaznaczę, że jestem gotowa przeznaczyć większe pieniądze na ten zakup, jednak nie chcę ulegać fali zakupologii, jako niedoświadczona przyszła mama. Dlatego proszę o jakieś merytoryczne opinie.
Obserwuj wątek
    • kondolyza Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:05
      wiesz, ja miałam podobny problem. ponieważ wiem że to ważny temat wychodziłam z postawą podobną do Twojej-czyli wydam więcej, jeśli będzie to miało sens. po uzyskaniu info od koleżanek, doświadczonych mam, po przeczytaniu wielu opinii fizjoterapeutów wyłonił mi się pewien pogląd pozwalający wyeliminować chociaż część aby dokonać wybpru:
      1. materace mieszane-czyli z kokosem, gryką, trawą trzciną czy innymi cudami odrzuciłam bo wiele razy zdarzało mi się słyszeć czytać, że nie wszystkie dzieci je akceptują, niektórym przeszkadzało i nie mogły spać, poza tym fizjoterapeuci ich nie polecają (nie mają sprężystości)
      2. latex super, ale drogi, w wieku 2 lat dobrze jest przełożyć dziecko do normalnego łóżka, wtedy chętnie zainwestuję w latex bo dłużej go poużywa i będzie mieć szansę użyć i poczuć te dobrodziejstwa
      3. Paweł Zawitkowski, mój idol w dziedzinie rozwoju dziecka, opieki, motoryki, fizjoterapii uważa że dziecku potrzebny jest materac piankowy, bo najważniejsze jest to aby był elastyczny, sprężysty, aby pracował pod naciskiem ciała dziecka. i on też jest zdania że latex ma za małą różnicę jakości vs. pianka a zbyt duża różnicę w cenie vs. pianka.

Dzięki powyższym wybraliśmy materac z ikei, kosztował kilkadziesiąt złotych, sprężysty, piankowy, nie wygniata się po roku użytkowania, bez zakłóceń funkcjonuje z nianią-monitorem oddechu.
      3.
    • hela_mela Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:05
      Jakiś czas temu miałam podobny problem. Przeczytałam wszystko co było na ten temat w internecie,
      Dlatego krótko i na temat
      Materac z pianki termoelastycznej, nie jest dobry dla małych dzieci. Fizjoterapeuta Zawitkowski twierdzi, iż utrudnia on zmianę pozycji dla dziecka - w sumie jakiś sens to ma.
      Lateksowy - to najlepszy i najdroższy wybór. Jeżeli dla kogoś 300 lub więcej zl wydane na materac to mało, to warto kupić. Najbardziej polecany przez fizjoterapeutów
      Kokos-gryka - często ten typ materaca polecą sprzedawcy, ponieważ akurat taki mają do sprzedania. Częste problemy przy zalaniu np moczem zdarza im się pleśnieć. Fizjoterapeuta Zawitkowski odradza ten typ materaca ze względu na mało elastyczność.
      Ja wybrałam materac z zimnej pianki z ikei za 129PLN nie upieram się, że to jest najlepszy wybór, ale jest to na pewno jakiś zdrowy kompromis między ceną i jakością.

Z mojego materaca jestem bardzo zadowolona. Ale czasem się zastanawiam czy zwykły materac taki 6cm ze zwykłej pianki nie sprawdziłby się lepiej. Moje dziecko ma 2 miesiące. I ten mój materac, jak patrzę na swoje dziecko jest dość wysoki(10cm)
      • kondolyza Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:10
        tak, dobrze że hela_mela dopisała że materac z pianki termo nie jest dla dzieci, w żadnym wieku. ja zapomniałam o tym napisać.
        mój ten z ikei też jest z pianki zimnej.
        co do pianki termo to dobre dla kobiet w ciąży czy też osób zagrożonych odleżynami, które czasu leżą. poza tym można się skusić na materac z 1-2 cm powłoką z pianki termo dla luksusu i dla relaksu, ale nie każdy lubi efekt zatapiania się w piasku.
        • delphine_delphine Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:23
          Ja po przewertowaniu netu też nieufnie podchodzę do materacy kokos-gryka itp. Kompromisem między tymi najpopularniejszymi (aczkolwiek najtańszymi) a wyższą półką w postaci lateksu - jest właśnie pianka. Mówicie, że termoelatystyczna nie jest dobra dla dziecka. A co sądzicie o tych materacach piankowych:

- allegro.pl/materac-hevea-activia-zoo-120-60-i2158759347.html
          - allegro.pl/materac-120cm-60cm-baby-s-zone-producent-lodz-i2202529667.html
          - allegro.pl/materac-dla-dziecka-hypoallergic-60-120-baby-i2156665460.html

Oprócz w/w rozważam jeszcze Ikeowski, ten o którym pisała hela_mela.
          • kondolyza Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:58
            no to ja bym wybrała ten środkowy, ze względu na różnorodnośc stref podparcia-po bokach twardsze, do stawiania przy barierce pierwszych kroczków, ważne żeby się nie zapadał.
          • hela_mela Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 16:14
            Ja wybrałam ten z ikei - jest to polski produkt, można go prać w pralce w temp 60 stopni.

W sumie to ciężko mi się wypowiedzieć, bo nie jestem ekspertem. 2 jest kuszący, ale co oznacza inne w materiał : pianka, inne? Strefy o zróżnicowanej twardości są generalnie polecane i może to być lepszy wybór niż z ikei.

W pierwszym linku nie podoba mi się, że jedna warstwa jest średnio twarda.

Ikea generalnie ma produkty takiej sobie jakości. Jak pisałam z materaca jestem bardzo zadowolona. Ale warto na pewno znaleźć inną firmę.

I jeszcze inna kwestia. Nie daj się doprowadzić do jakiego wariactwa z tym materacem. Nie ma co tracić czasu i energii na nie wiadomo jakie poszukiwania. Wbrew pozorom, to nie jest aż tak ważne. Ja szukałam materaca kilka tygodni i teraz wydaje mi się to śmieszne. Jestem przekonana, że cokolwiek z tych 4 opcji kupisz, to będziesz zadowolonasmile
            • delphine_delphine Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 16:38
              Hehehe, no ja właśnie też nie chcę popaść w paranoję wybierania niewiadomo-jakiego-aj-waj wink Dlatego pytam tu na forum i dziękuję, że się odzywacie - już niejako porządkuję sobie kryteria i widzę, że absolutnie nie mam się co tak spinać w tej kwestii.
            • niektorymodbija Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 21:25
              A te z Ikei maja standardowe rozmiary? Tz. 120 na 60 to prawdziwe 120 na 60 czy przeklamane?
    • kandyzowana30 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 14:31
      Ja mam kokos+ lateks nie widze jakis super wlasciwosci. Jest fajny, sprezysty i tyle. Jesli nie ten pewnie wybralabym sprezynowy lub kokosowy (te ktore sprawdzalam byly sprezyste).
    • moopsinka Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 15:36
      czuję się wywołana do opowiedzi - więc teraz uwaga, bo będę się wymądrzać - jako fizjoterapeutka powiem, że:
      1. wybór materaca do łóżeczka to nie jest wielką filozofią i wbrew zapewnieniom producentów, nie ma on kluczowego znaczenia dla rozwoju dziecka,
      2. o ile dziecko nie jest skrajnym alergikiem, wypełnienie materaca nie jest tak istotne jak jego cechy fizyczne (o których w pkt.3) tzn. jeśli materac z lateksu i pianki zauważalnie różnią sie tylko ceną to nie ma sensu przepłacać licząć na jakieś nadzwyczajne właściwości tego droższego,
      3. najważniejsze w materacu jest to, aby był on sprężysty, elastyczny (co w praktyce oznacza po prostu, że nie powinien mieć wyleżnanej na środu dziury) i dość twardy (jak dla niemowlaka), tak aby dziecko leżało na materacu, a nie zapadało się w materac.

Swojemu dziecku kupiłam materac z pianki za kilkadziesiąt złotych. Wydawanie na ten cel większych sum uważam za stratę pieniędzy.
      • aretahebanowska Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 15:57
        Amen! Takoż rzecze mój małżonek, również fizjoterapeuta i taki właśnie piankowy materac stosujemy.
      • panna.sarabella Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 16:39
        piankowy czyli taki zwykły ze sklepu co to maja takie brzydkie krzykliwe kolory? Czy taki wystarczy?
    • truscaveczka Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 16:49
      Ja kupiłam gryczany, ale młody i tak z nami śpi. Na nas. Pod nami. Z nogami na głowie. I tak dalej wink
    • wuika Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 20.03.12, 22:05
      Sprężyny są bardzo dobre, aktualnie posiadamy w każdym możliwym łóżku (dziecięce również). Nie mają wad piankowych (tak, posiadają też wady, nie tylko cena jest czasem zaporowa), są dobre dla kręgosłupa.
    • andziotka Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 24.03.12, 14:41
      my mamy lateksowy po starszej córce, która miała podejrzenie alergii,
      jest świetny i choć drogi to polecam !
      • mannerly Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 03.07.12, 09:29
        zakładając że mam pieniądze na lateksowy.. kupować ten z cienką wartswą kokosa ( i kłaść niemowlaka na tej warstwie na początku) czy sam lateksowy??

czy ktoś ma materac hevea?
        • ass-ik Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 03.07.12, 15:00
          moja córeczka śpi na materacyku hevea medica, przed zakupem dużo czytałam na temat materacyków i z moich rachowań to był najlepszy wybór jakość - cena
          nie mam porównania z innymi, ten materacyk nie jest ani miękki, ani twardy, średni; jest dość elastyczny i ma bardzo miłe pokrycie
          • oliwka2009 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 05.07.12, 09:30
            Moja miała pianka-kokos-gryka. Materac niezniszczalny. Fajne pokrycie. Dziecko nie miało żadnych problemów z kręgosłupem.
    • andzialipka Tylko lateks 03.07.12, 15:45
      Materac lateksowy jest najlepszym wyborem pod względem ceny i jakości. Jest tańszy (230 zł) od tego termoaktywnego czy jakoś tam, a nie aż tak bardzo droższy od zwykłej pianki oraz wynalazków typu gryka, kokos i innych śmieci (od 60 zł)
      NIe zalęgną się w nim żadne świństwa tak jak w tych gryczanych i kokosowych, bo jest całkowicie sztuczny. Jak dziecko się zesika, to materac nie spleśnieje. Jednocześnie przepuszcza powietrze, bo ma na całej powierzchni dziury na wylot. Jest bardzo trwały, ja dostałam 10 lat gwarancji!
      Polecam te materace Hevea, sama kupiłam lateksowy za ok 300 zł i naprawdę jest świetny. Sama mam ochotę się na nim położyć i spaaaaać

Problem z jego wielkością i koniecznością zmiany łóżeczka na większe rozwiązałam kupując łóżeczko 140/70, które zamienia się na tapczanik. Dzięki temu i łóżeczko i materac posłużą nam dłużej smile
      • una_mujer Re: Tylko lateks 03.07.12, 16:05
        Ja też mam Hevea i też polecam. Nie bardzo twardy ani nie bardzo miękki, antyalergiczny, łatwo czyszczalny, nie przejmuje zapachów.
        • drugi.alabaster Re: Tylko lateks 27.12.12, 12:47
          Ja też polecam lateks. Mamy od Danpola już dość długo i super się sprawdza. Jako alergicy szczególnie zależało nam na tym żeby był oddychający. Nie odkształcił się ani ani, mimo że jest sprężysty.
    • tulimatka Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 05.07.12, 10:41
      Mnie lekarz ortopeda poradził żeby przede wszystkim był to materac z tych twardszych, bo będzie lepszy dla kręgosłupa. Po macaniu wink materacy w sklepie wybrałam firmy Fikimiki, lateksowo-piankowo-kokosowy (chyba jeszcze jest z domieszką gryki) i myślę, że jest całkowicie ok. Kosztował chyba 180zł. Jest gruby i sprężysty, dziecko nie "wkleja" się buzią w niego. Myślę, że maluchom to pewnie prawie wszystko jedno na czym leżą, smile a my powinniśmy przede wszystkim zadbać żeby nie była to jakaś chemia i żeby był dobry dla kręgosłupa. Pozdrawiam!
      • magda312_1980 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 27.12.12, 12:25
        Moja mała śpi na takim:
        www.comfortbe.pl/menu,7,esklep,produkt,id,554,name,Materac_lateksowy_Comfortbe_COMFORTBABY_160x70,kat,81,prod,0
        Jest dość drogi, ale co ważne przeciwalergiczny, (sama od lat na to cierpię i wole dziecku zaoszczędzić, a jeśli to ma pomóc), jest stosunkowo twardy więc nie ma problemu z przekręceniem się. Zas z tego co czytałam na zagranicznym forum, to te materace z gryką to nikt tego nie używa. Podejrzewam że to jakiś polski wymysł
    • mruwa9 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 27.12.12, 14:26
      Kazdy materac jes zbyt drogi i bez sensu, jesli dziecko odmowi spania w lozeczku wink
      Kup najtanszy, na zbieracz kurzu wystarczy. Jesli mimo wszystko da sie dziecko klasc do lozeczka, mozesz kupic cos drozszego.
      • mojemieszkanie24 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 28.12.12, 14:14
        Mi się wydaje trochę dziwne co piszesz ,,odmówi spania w łóżeczku" a gdzie ma spać jak nie w łóżeczku ? No chyba nie na podłodze ?
        Dla mnie spanie z dzieckiem nie wchodzi w grę ponieważ najzwyczajniej boje się, ze dziecko przygniotę. Pote jeszcze cyrk z tym ,,przenoszeniem" dziecka w pewnym wieku do swojego łóżka ( kiedys to musi nastapić). Oczywiście najlepiej spać z dzieckiem i mieć spokój, bo wiadomo ze wtedy dziecko spokojniejsze. Ale co z życiem małżeńskim ?

• mruwa9 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 28.12.12, 15:19
          pozyjemy, zobaczymy.
          Jeszcze nie urodzilas?
          Oczywiscie miejsce noworodka i niemowlaka jest przy matce, przy piersi. Dziecko bardzo jasno i jednoznaczne okazuje, czy woli wypasione lozeczko z firmowa posciela, czy ciepla piers mamy.
          Chyba, ze sie ma tak dluga piers, ze da sie ja naciagnac do dziecka w lozeczku.
          Lubisz spac?
          Oczywscie, ze mozna dziecko wpakowac do lozeczka, zatkac gumowa zatyczka, karmic flacha, ale to nie jest naturalne. Jest to sztuczne karmienie i sztuczny wychow.
          Ja lubie naturalnie.
          • aniaurszula Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 01.01.13, 16:30
            bo kobieta ktora nie spi z dzieckiem jest potworem a nie idealna matka mruwa
        • aniaurszula Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 01.01.13, 16:29
          ha ha ha spokojniejsze , nie wiesz o czym piszesz.
        • hela_mela Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 04.01.13, 13:57
          Jeżeli będziesz karmiła piersią, to prędzej czy później dziecko wyląduje w łóżku z Tobą. Bo tak będzie wam po prostu wygodniej. Jak zaśnie odłożysz je do łóżeczka w zależności od poziomu zmęczenia.
          • katkra75 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 05.01.13, 14:01
            Hmmm a ja nigdy nie karmiłam na leżąco. Niewygodnie mi. Co prawda dziecko do 10 tyg zycia spało ze mną, bo potrzebowło mojej bliskosci, ale juz pozniej spało w łóżeczku na lateksowym materacu. Polecam materac.
            Karmię nadal (1 rok i 8 miesiac) i za kazdym razem odkładam do łóżeczka... Co prawda dziecko od poł roku zlitowało się nade mną i moim kręgosłupem i budzi sie tylko raz, nad ranem wink
      • aniaurszula Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 01.01.13, 16:28
        rada fanatyczki spania z dzieckiem.
    • martawera Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 13.05.21, 17:24
      witaj polecam babyray.pl bardzo fajne materce jezeli cena nie ma reguły jest duzy wybór babyray.pl/produkt/nd19_cc845507_n9-2019-materac-do-lozeczka-lullaby-140x70-cm-bambus/ pozdrawiam i powodzenia.
    • kasia6785 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 26.07.21, 21:33
      Ostatnio kupiłam świetny w sklepie Ikea sama jetem zaskoczona jaki jest tam spory wybór kupiłam także suer dywan do pokoju dziecka który nadaje niepowtarzalnego klimatu www.domedekor.pl/pokoj-dzieciecy/dywany-dzieciece/dywan-dzieciecy-balony-rozowy/
    • ingrid_1993 Re: Materac do łóżeczka-pytanie do doświadczonych 31.03.22, 09:55
      najwiekszy problem w wyprawce dla dziecka sprawil mi kupienie dobrego materacyka do lozeczka. Chcialam zeby byl bezpieczny dla dziecka, byl zdrowy dla kregoslupa. myslalam ze mam wygorowane oczekiwania co to tego, ale znalazlam taki materac jaki chcialam. materacyk.pl/produkt/materac-sensitive-dla-dzieci/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka