Dodaj do ulubionych

ćwiczenia dla niemowląt

12.09.12, 16:07
Witam. Jestem mamą 4,5 miesięcznego Kubusia. Czy macie pomysły na ćwiczenia dla niemowląt? Zakupiłam matę i mały bardzo lubi leżeć na niej na brzuszku. Próbuje nawet pełzać. Ćwiczymy na niej przewracanie się z plecków na brzuszek itd, itp. Czasami brakuje mi pomysłów na zabawę wspomagającą jego rozwój fizyczny i motoryczny. Może znacie jakieś ćwiczenia które robicie ze swoimi dziećmi albo jakieś ciekawe strony internetowe?
Obserwuj wątek
    • fipula Re: ćwiczenia dla niemowląt 12.09.12, 19:03
      ja dotykam na zmianę prawa rączką do lewej stopy i odwrotnie i przy tym mówię puk, puk, puk.
      Kolejna rzecz to kołyska: łapię ręce i nóżki w moje ręce i kołyszę na prawo i lewo delikatnie.
      Oczywiście nieśmiertelne: kosi - kosi, rowerek .
    • maddlenel Re: ćwiczenia dla niemowląt 12.09.12, 19:37
      Mój synek ma prawie 5 mcy i codziennie masuje go metoda Shantala. To bardzo bezpieczny i latwy masaż dla takiego malucha, ktory stymuluje dojrzewanie centralnego układu nerwowego, pobudza układ krążenia, wspomaga rozwój notoryczny i to co najważniejsze uspokaja i odpreza. Taki masaż zajmuje ok 10-15 min. Moje dziecko bardzo to lubi, choć nie od pierwszego masowania wink Poczytaj sobie o tym. Moze to wam podpasuje.
    • drzewachmuryziemia Re: ćwiczenia dla niemowląt 12.09.12, 19:46
      a Twojemu dziecku cos jest, ze musisz wspomagać jego rozwój?wink
      • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 00:16
        Nic mu nie jest. Jest zdrowy, ale warto wspomagać rozwój dzidzi skoro jest taka możliwość. Na pewno będą tego pozytywne rezultaty.
        • kobietka_29 Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 07:35
          Radzilabym nie stawiac dziecka pod presja szybkiego osiagania jakichs umiejetnosci. Rezultaty moga byc, ale nie musza. moja corka sama opanowuje wszystkie umiejetnosci w terminie. ja ja jedynie asekuruje. pewnie, ze mozesz pocwiczyc z dzieckiem na macie. sa nawet specjalne kursy. ale nie nastawialabym sie na to, ze dziecko tylko w efekcie tych cwiczen szybciej opanuje jakies umiejetnosci niz jego rowiesnicy.
          • drzewachmuryziemia Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 12:12
            z dzieckiem po prostu bawisz się, zeby było mu fajnie i Tobie też - to najlepiej wspomaga jego rozwój, nic więcej nie trzeba. mam nadzieję, ze Twoje dziecko jest "zaprogramowane" na szybki rozwój, bo inaczej możesz tego nie znieść łatwo i dziecko będzie miało przechlapane
            • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 16:38
              Nie wiem skąd takie głupie gadanie, że moje dziecko musi być "zaprogramowane" na szybki rozwój. Pytam się po prostu innych mam jak spędzają czas ze swoimi dziećmi, czy to takie dziwne?. Ani jednym zdaniem nie zapisałam że mój synek musi być super nad-przeciętny. Oczywiście muszą się tutaj znaleźć czepliwe babska, które bujają jedną nogą swoje dzieci, a ich mottem życiowym jest "jaki wyrośnie taki będzie". Chcę dać swojemu synkowi jak najlepszy start życiowy i takie moje prawo. Krzywdy mu na pewno nie robię dobrą zabawą. Także jeśli są na tym forum jakieś mamy które potrafią podzielić się swoimi pomysłami na wspólną zabawę to proszę o jakieś przykłady.
              • drzewachmuryziemia Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 22:17
                w ramach wspomagania rozwoju (ale nie dziecka lecz Twojego) proponuję trening relaksacyjny Jacobsona i autogenny Schultzawink
                • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 22:28
                  Do drzewachmuryiziemia : Pora skończyć tą ekscytująca wymianę zdań. Potrolluj sobie na innym forum. Może ktoś chce sobie jednak poczytać o ćwiczeniach dla swojego dziecka. Ja już nie będę odpowiadać na twoje zaczepki. Do widzenia pani.
                  • drzewachmuryziemia Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 22:44
                    ja nie trolluję i nie zaczepiam, za to Ty sie straszliwie pieklisz i uzywasz obraźliwych okreslen. Moze napisałam zbyt ostro i złosliwie, za co przepraszam, oczywiście, ze masz prawo szukac dla swojego dziecka wszystkiego co najlepsze. Ale to po prostu brzmi zabawnie dla mnie, ze ktos szuka ĆWICZEN dla tak małego dziecka i chce WSPOMAGAC JEGO ROZWÓJ. Cała psychologia i pedagogika trąbi o tym, ze dla dziecka najbardziej rozwojowa jest po prostu zabawa dowolna i po prostu trzeba sie pod dziecko podłączac, wychwytując co mu sprawia przyjemnosc - pomysły wówczas same powstają. I jestes w wielkim błedzie, jesli sądzisz, ze gdy ktos nie stosuje jakis wymyslnych ćwiczen (no po prostu ręce mi opadają, gdy słyszę taką terminologię), to nie wspiera rozwoju swojego dziecka. A teraz szukaj sobie dalej swoich ćwiczen, a ja Ci juz nie będę przeszkadzaćwink
    • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 16:44
      Dzięki za pomysł z masażem maddlenel. Czytałam i oglądałam filmik instruktażowy. Spróbujemy... smile
      • maddlenel Masaż 13.09.12, 16:49
        U nas naprawdę sie sprawdza, ale troche cierpliwości potrzeba. Niektóre dzieci zaczynaja to lubić dopiero za którymś razem, ale warto probowac

• kubusiowa_mama1 Re: Masaż 13.09.12, 16:58
          napiszę później jakie były wrażenia z masażu smile
    • ladnyusmiech Re: ćwiczenia dla niemowląt 13.09.12, 23:42
      Myślę, że samo życie daje świetne przykłady. Mój ma 3,5 miesiąca. I uwielbia nie to co wg mnie jest dla niego ciekawe. Może obrazowo wink ulubiona zabawa to chwytanie firanki, i wtedy robi wielkie oczy, że się od razu cała rusza i się strasznie cieszy - trzeba go mieć na rączkach i trzymać jedynie. Albo balonik z helem przywiązany do nóżki - macha sobie a balonik się buja.
      Mój Mały nie zwraca szczególnej uwagi na zabawki. Ale zauważyłam, że patrzy zawsze z ogromnym zainteresowaniem na zwierzątka na ochraniaczu łóżka, więc mu powiesiłam dwie zabawki - i faktycznie leży i je ciągnie za odnóża i macha nimi - co ciekawe tylko jak leży w swoim łóżeczku przykuwają jego uwagę.

• drzewachmuryziemia Re: ćwiczenia dla niemowląt 14.09.12, 00:06
        oosmile i to jest właśnie dbanie o rozwój dzieckasmile
    • panizalewska Re: ćwiczenia dla niemowląt 14.09.12, 08:49
      My leżymy na brzuszku, fajnie jak twarzami do siebie. Mamy taką kolorową Papużkę z folijką w środku - jak się dotknie to szeleści - i Papużka lata wysoko i nisko, w lewo, w prawo, a mała wodzi wzrokiem i co raz wyżej podnosi się na piąstkach smile
      Mamy też zabawę w "Przewróć Osiołka" smile Mała leży na plecach i stawiamy maskotkę po którejś stronie na wyciągnięcie rączki, Osiołek robi "pa-ta-taj", całuje ją w nosek i takie różne, mała się cieszy, wyciąga łapkę, otwiera piąstkę, bada, głaszcze Osiołka, przewraca go i jeszcze bardziej się cieszy big_grin i tak w kółko, na obie łapki, aż się nie znudzi
    • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 16.09.12, 16:48
      Witam, jesteśmy po masażu. Kubuś bardzo zadowolony. Lubi jak się nim obraca wink zrelaksowany poszedł wczoraj szybko spać.
      Co do zabaw bardzo spodobał mu się ostatnio samolocik. Ja leże na plecach trzymam go pod paszkami i na przygiętych nogach i podnoszę go góra dół. Mówię przy tym że "samolocik stratuje i ląduje", kiwam nim też na boki. Śmiech i pisku jest co nie miara. Dodatkowo zabawa ta ćwiczy poczucie równowagi u malucha.
      • maddlenel Re: ćwiczenia dla niemowląt 16.09.12, 22:19
        To super, ze masaż sie sprawdza wink
    • milamala Re: ćwiczenia dla niemowląt 16.09.12, 20:51
      Juz ktos napisal o masazu, to bardzo popularna spraw w Holandii. Czesto oferowane sa kursy w tym zakresie. Ciekawe czy w Polsce tez.
      Ja niestety nie zalapalam sie wiekowo (tzn corcia) , jak juz dojrzalam do tej decyzji, ale mam inny pomysl: basen. Moze Wam tez taki pomysl by sie spodobal.
      • kubusiowa_mama1 Re: ćwiczenia dla niemowląt 16.09.12, 22:36
        Basen to też świetna sprawa. Mój Kubuś był już po drugich zajęciach. Pozytywnie zaaferowany dzielnie "pływa". Oczywiście pełna asysta z mojej strony i instruktor, który wprowadza maluchy w nowe ćwiczenia. Malutki zaczął machać już nóżkami. W naszej grupie jest 5 maluchów w podobnym wieku. Nikt nie płacze, czego się obawiałam. Zajęcia są z różnymi zabawkami, piłkami, rękawkami. Maluchy oswajają się z wodą i nawet nurkują. Polecam, ale należy pamiętać że nic na siłę. Jak dzidzia się boi to należy przerwać zajęcia.
      • ranni_caj Re: ćwiczenia dla niemowląt 16.09.12, 23:01
        milamala napisała:

> Juz ktos napisal o masazu, to bardzo popularna spraw w Holandii. Czesto oferowa
        > ne sa kursy w tym zakresie. Ciekawe czy w Polsce tez.

tak. może nie uwierzysz, ale w naszym zaścianku jest to całkiem popularne
        • milamala Re: ćwiczenia dla niemowląt 19.09.12, 00:33
          ranni_caj napisała:

>> tak. może nie uwierzysz, ale w naszym zaścianku jest to całkiem popularne.

Masz wyraznie psychiatryczny problem. Droga pani, paranoje sie leczy, a nie siedzi na forum.
          Napastujesz mnie bez powodu. Nawet z toba nigdy nie rozmawialam. Choc podejrzewam, ze pewnie rozmawialam, tyle, ze zapewne jestes tak samo tchorzliwa jak nie masz nic sensownego do powiedzenia w zadnym temacie i wystepowalas pod innym nickiem.

Bardzo ci wspolczuje i polecam udanie sie do dobrego specjalisty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka