Dodaj do ulubionych

Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg?

23.01.13, 22:45
Doradźcie mi jaki kupić najlepszy i sprawdzony fotelik samochodowy taki od 9-10 kg? Moja mała wyrosła już z poprzedniego a miała Seka Baby Carlo Lux.
Obserwuj wątek
    • ewlajn21 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 23.01.13, 22:56
      ewlajn21 napisał(a):

> Doradźcie mi jaki kupić najlepszy i sprawdzony fotelik samochodowy taki od 9-10
      > kg? Moja mała wyrosła już z poprzedniego a miała Seka Baby Carlo Lux.
      Tzn. od 10 kg!!
      • zuzia5321 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 23.01.13, 23:51
        Tez sie nad tym zastanawiam :0
    • angel_karolcia Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 24.01.13, 10:05
      jeżeli dziecko już siedzi to ja bym kupiła cybex pallas 2. spory wydatek, ale posłuży już do końca fotelikowej przygody i ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa
      • boo-boo Co za stek bzdur 24.01.13, 18:01
        "jeżeli dziecko już siedzi to ja bym kupiła cybex pallas 2."
        Jak dziecko będzie miało 8 miesięcy to też je wsadzisz przodem do kierunku jazdy ? Dla dziecka jest najbezpieczniej jeśli podróżuje jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy- podstawowa znajomość budowy kośćca i mięśni dziecka się kłania- jak i znajomość fizyki.

"ale p osłuży już do końca fotelikowej przygody " To znaczy ile posłuży ? Więcej niż 5 lat ? bo jak masz zamiar używać jednego fotelika dłużej niż 5 lat to po tym okresie czasu już dziecku bezpieczeństwa nie zapewniasz. PO tym czasie zużywa się materiał z którego fotelik jest zrobiony i nie wiadomo jak się zachowa w razie wypadku.

"ma dobre wyniki w testach bezpieczeństwa"
        I co z tego ? Testy to nie wszystko- dobry i bezpieczny fotelik to taki co pasuje do samochodu, wieku, wzrostu i wagi dziecka- a nie polecony na forum ot-tak sobie bo ktoś coś tam gdzieś zasłyszał na temat fotelików ale nie do końca się orientuje.
        • zuzka0108 Re: Co za stek bzdur 27.01.13, 22:59
          Dla dziecka jest najbezpieczniej jeśli podróżuje jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy .
          No tak ,ale np moje dziecko juz wyroslo ma dopiero 6 msc a juz jej nozki wystaja to co mam jej nozki przygniatac ? Tez bede ja sadzala przodem .A co do materiału to uważam,że nawte jak będzie miał 10 lat i będzie w dobrym stanie to i posłuży ,no chyba ,że go mole zerzrą ;D A testy są bardzo ważne smile Jeżeli mam dziecko 10 kg to kupuje fotelik w przedziale 9-18 kg i chyba każdy o tym wie .
          • kascerka Re: Co za stek bzdur 27.01.13, 23:37
            Dziecko nie wyrosło z fotelika, jeśli wystają nóżki. Wyrasta z fotelika jeśli wystaje głowa lub przekroczyło zakres wagowy. Nogi mogą wystawać i całe. Przesadzanie 6-miesięcznego dziecka, bo wystają nogi to głupota.
            • zuzka0108 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 13:41
              No tak lepiej je złamać w razie jakieś uderzenia gratuluje głupoty...
              • ponponka1 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 13:43
                zuzka0108 napisała:

> No tak lepiej je złamać w razie jakieś uderzenia gratuluje głupoty...

no tak lepiej jak sie uszkodzi glowa. Zawsze nogi zostana ..... ech
                • zuzka0108 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 13:53
                  A dlaczego ma sie głowa uszkodzic ?
                  • ponponka1 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 14:19
                    zuzka0108 napisała:

> A dlaczego ma sie głowa uszkodzic ?

Bo jest duza w porownaniu do reszty ciala. W razie zderzenia po prostu moze zlamac kregi szyjne jesli dziecko siedzi przodem do kiernku jazdy. Zalecane jest przewozenie dzieci tylem do czterech lat.

Idz na forum o fotelikach i poczytaj sobie troche podstaw fizyki.
                    • zuzka0108 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 17:56
                      Tak a ty myślisz ,że jak będzie tyłem to jej się nic nie stanie..nie obchodzi mnie fizyka znam fakty ...może w ogóle chodz na piechotę tylko uważaj żeby tam Ci się krzywda nie stała.Jeżeli ma się nam coś stać to i tak się stanie każdy ma swoje przeznaczenie . Jakoś nie widze by KTOKOLWIEK przewoził już niemowlę tyłem a co dopiero 4 letnie dziecko.
                      • kascerka Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 18:12
                        Wszystkie niemowlęta jakie znam są przewożone tyłem do kierunku jazdy wink
                      • murwa.kac Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 18:12
                        no to juz znasz

moj syn skonczyl rok i w dalszym ciagu jezdzi tylem. i dlugo pojezdzi.

skoro cie fizyka nie obchodzi (???) a fakty - obejrzyj sobie na yt filmiki z crash testow i z wypadkow.
            • zuzka0108 Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 13:43
              ps. główka jest już na równo z końcem oparcia .
              • panizalewska Re: Co za stek bzdur 28.01.13, 18:58
                dziecko wyrasta z fotelika, jak oparcie fotelika jest na linii oczu. weź sobie poczytaj bo aż dziw bierze, że takie głupoty wypisujesz.
                moje dziecko 7 m-cy, 8 kg też jeździ tyłem do jazdy. nie chcę sobie nawet wyobrażać co by się z nim działo przy jeździe przodem podczas wypadku
                • ponponka1 Re: Co za stek bzdur 29.01.13, 12:03
                  panizalewska napisała:

> dziecko wyrasta z fotelika, jak oparcie fotelika jest na linii oczu.

Tak, ale ta zasada dotyczy TYLKO fotelikow gdzie dziecko siedzi PRZODEM do kierunku jazdy czyli co najmniej dzieci powyzej 9 kg (choc i takie powinny tylem)

weź sobie
                  > poczytaj bo aż dziw bierze, że takie głupoty wypisujesz.

Wez sobie poczytaj, ze w fotelikach gdzie dziecko siedzi tylem do kierunku jazdy glowa nie moze wystawac.

> moje dziecko 7 m-cy, 8 kg też jeździ tyłem do jazdy. nie chcę sobie nawet wyobr
                  > ażać co by się z nim działo przy jeździe przodem podczas wypadku

Bardzo dobre podejscie smile
          • boo-boo Rozumem nie grzeszysz 28.01.13, 22:59
            albo jesteś trollem.
    • aga7-77 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 24.01.13, 10:33
      Najlepiej napisz na forum Foteliki samochodowe dokładnie: jakie masz auto, wiek i wagę dziecka i ile jesteś w stanie przeznaczyć na fotelik i tam fachowcy Ci doradzą jaki jest najbezpieczniejszy fotelik, który pasuje do Twojego auta.
      Bo nawet te najbezpieczniejsze foteliki nie do wszystkich aut będą pasować.
      • zuzka0108 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 27.01.13, 23:01
        O jest coś takiego !? A czy moge prosić o konkretnego linka czy musze sobie poszukać ;>
        • aga7-77 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 27.01.13, 23:08
          Prosze bardzo forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
          • zuzka0108 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 27.01.13, 23:10
            Aj dziekuje bardzo smile)))
    • igguana2 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 27.01.13, 22:00
      My używamy Maxi Cosi model Tobi. Bardzo fajny, bo można go regulować, zobacz sobie na youtubie dokładnie jak wygląda.
      • zuzka0108 Re: Jaki kupić fotelik samochodowy od 10 kg? 27.01.13, 23:07
        Wydaję się bezpieczny i ładniutki jest ,ale nas na niego nie stać sad
    • ponponka1 idz na forum o fotelikach 28.01.13, 13:45
      tam ci doradza jaki fotelik psuje do twoejgo samchodu smile
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka