Dodaj do ulubionych

kikut nie chce odpaść

02.04.13, 13:59
Witam, Moja córcia ma ponad 10 tygodni i nadal ma kikut pępowinowy. 3 tygodnie temu byłyśmy u lekarza, który kazał wlewać 70% spirytus, tez tak robiłam. Pępek jakby odszedł po bokach, ale w środku nadal mocno się trzyma. Córka zaczęła popłakiwać jak czyszczę jej patyczkiem, pewnie skóra jest podrażniona. Próbowałam również gencjany na spirytusie 2% i zero efektów. W tym tygodniu chcę iść do chirurga dziecięcego w celu chirurgicznego usunięcia kikuta. Boję się tego srasznie, na czym ten zabieg polega? Czy dziecko jest w tym czasie usypiane, jak wyglada pielęgnacja pępuszka po zabiegu? Czy ktoś może polecić dobrego chirurga dziecięcego z okolicy Poznania? a Może znacie jakieś cudowne sposoby na pozbycie sie kikuta? Pozdrawiam, Ola
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 14:02
      nie byłam u chirurga moja miała ten kikut b. długo, na pewno ponad 2 miesiące, przez ponad tydz. wisiał dosłownie na włosku ale nie odrywałam nic tylko smarowałam fioletem. Odpadło samo.
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 14:04
        też przez jakiś czas wlewałąm fiolet do pępka i pozniej go wycierałam do sucha patyczkiem i nie odpadl? A może nie powinno się wlewać tylko smarowac?
      • kimira Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 21:35
        my uzywalismy octonisept i nie bylo problemu! zawsze po kapieli wykrecalismy i wykrecalismy i odpadlsmile
        • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 09:18
          a sami wykrecaliscie? troche strach...
    • murwa.kac Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 14:08
      prawdopodobnie wlewanie czegokolwiek spowodowalo taki stan rzeczy - kikut nie mial kiedy wyschnac.
      na pewno odstawilabym natychmiast spirytus - on zwyczajnie moze poparzyc delikatna skore dziecka.
      nic nie majstruj, niczym nie zalewaj, zostaw w spokoju, zeby ten kikut mial szanse wyschnac w ogole.
    • kondolyza Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 14:14
      to nie Twoja wina ale jak slysze takie historie to chcialoby sie rzec: kiedy w koncu zrezygnuja w szpitalach z tych idiotycznych zalecen zeby stosowac octenisept....
      mysle ze gdyby matki od porodu stosowaly spirytus i tylko spirytus,prawdziwie wysuszajacy-polowa moich znajomych nie mialaby problemow z trzymaniem kikuta az do miesiaca czy dluzej tylko odpadlby po tygodniu...ech

a Ty sie kochana nie martw,pojdz do chirurga,czasem tak jest ze mimo najlepszej pielegnacji kikut nie odpada. wiem ze lekarze czasem zalecaja lapisowanie,czasem wyciecie. byc moze daja znieczulenie miejscowe lub wogole,przede mna kiedys w chirurgicznej byla mama z dzieckiem do wyciecia pepka i robili to bez znieczulenia.samo gmeranie przy pepku chyba nie boli ale dziecko plakalo ze strachu, potem chyba opatrunek.
      • murwa.kac Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 14:16
        ale spirytus tez namacza jakby nie patrzyl. nie mowiac o tym, ze jest za mocny dla skory dziecka.
        spirytus to jeden z najgorszych pomyslow do pepka i bardzo dobrze, ze sie od tego odchodzi.

ja spirytusu nie uzywalam, raz na kilka dni pryskalam octeni dla odkazenia i zostawilam samo sobie, zeby wysechl. po tyg. odpadl.
        • d.d.00 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:58
          Hm,ja nie używałam nic - i odpadł sam 10 dnia.
          Zdarzyło mi się go zamoczyć w kąpieli i to było wszystko.
      • kimira Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 00:01
        Prosze prosze jaka pani madrala. Ja jak i wiele matek stosowalysmy octonislept i nasze dzieci zyja i maja ladne pempuszki. Tu chodzi TYLKO I WYLACZNIE O DOKLADNE OSUSZANIE PEPKA!!!
    • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:05
      A fiolet do pępka to na spirytusie czy bezalkoholowy?

4 lata temu właśnie fiolet finalnie wysuszył kikut u córki, ale niestety nie pamiętam jaki to był. Nie darła się, więc może bezalkholowy?

Synek dziś kończy 5 tygodni, górna część kikuta odpada, ale zostaje taka jakby kulka mięsa w pępku, na której nadal są te komórki żerne - domyślam się, że nasz kikut dzieli się na dwie części... też nie wiem co robić.
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:11
        u nas tez w sumue ta czesc co odpadla widac ze w srodku cos tam jeszcze zostalo. Gencjana musi byc na spirytusie, inaczej nie zasuszy. Mala ma pewnie podrazniona skore od spirytusu sad
        • malgosiek2 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:19
          Ale to jest kikut wraz z klamrą tą ze szpitala?
          Czy odpadł, a coś zostało?
          Jeśli klamra odpadała z częścią kikuta, a reszta jakaś została to może byc prawdopodobnie pępek skórzasty.
          • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:37
            Za tydzień mamy wizytę przed szczepieniem, pokażę lekarzowi, jeśli każde wciskać plasterkiem (pępek skórzasty) to będę tak robić, póki co suszę dziadostwo jak do tej pory - nie ropieje, nie krwawi, nie śmierdzi, tfu tfu. Kusi mnie ta gencjana, ale pod nią to już nic nie zobaczę...
            • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:03
              paul_ina napisała:

" Kusi mnie ta gen
              > cjana, ale pod nią to już nic nie zobaczę..."

ja stosowalam i jak odstawilam to po 2 dniach juz po fiolecie nie bylo sladu. Zdecydowanie jednak proponuje gencjane na spirytusie, zamiast tej na wodzie.
        • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:28
          Po ospie starszej córki został mi w domu wodny roztwór:

www.i-apteka.pl/product-pol-36521-GENCJANA-Fiolet-roztwor-wodny-2-20ml.html
          Opis leku w 100% odpowiada potrzebom, spróbuję jednak dziś tego roztworu wodnego.
        • 1mzeta Ziarniniak 02.04.13, 17:04
          to pewnie jest. Do pediatry i lapisowanie azotanem srebra- bezbolesne i skuteczne.
          • paul_ina Re: Ziarniniak 02.04.13, 21:49
            A po czym poznać tego ziarniniaka?
            Jak toto wygląda?
            • 1mzeta Re: Ziarniniak 02.04.13, 22:17
              www.dlarodzinki.pl/encyklopedia-zdrowia-dziecka/ziarniniak-pepka/
              • paul_ina Re: Ziarniniak 03.04.13, 09:25
                Dzięki, na szczęście to nie to - nie jest ani trochę czerwony.
    • sunflower111 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 15:51
      To ja się wypowiem, bo u nas był podobny problem. Pępek odpadł dokładnie 16 dnia i to już było dość długo. Położna która przychodziła do nas co kilka dni (ze względu na kikut) już od tygodnia kręciła nosem, ze jest źle.
      Po pierwsze też zaczęliśmy od octeniseptu, bo są takie zalecenia. No i skutek był taki że okolica pępka zrobiła się czerwona, wdały się bakterie i musieliśmy smarować maścią z antybiotykiem.
      Gdy po tyg. w sprawie kikuta nic nie ruszyło, posłuchałam położnej i zdecydowałam się na spirytus. Z resztą położna dokładnie nas nauczyła jak to robić. Patyczek do uszu ten dla dorosłych maczaliśmy w spirytusie i później przemywaliśmy pępek u podstawy, tak jakby dokoła. Oprócz tego cały czas psikałam 2 razy dziennie okteniseptem.
      Co do klamerki. Po kilku dniach syn dostał od niej odarzeń, wiec pokombinowaliśmy z mężem i odcięliśmy ją, ale nie było łatwo.
      Pamiętam jak babcia znalazła ten nieszczęsny kikut w śpiochach. To był piękny dzień, wszyscy odetchnęliśmy z ulgą.
      Autorce zalecam wizytę u pediatry, obejrzy pępek i zadecyduje co i jak, bo moim zdaniem to już bardzo długo trwa.
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:01

> Autorce zalecam wizytę u pediatry, obejrzy pępek i zadecyduje co i jak, bo moim
        > zdaniem to już bardzo długo trwa.
        do pediatry idziemy w piatek. u nas klemre zabrali juz w szpitalu. ten nasz kikut jest jakis w srodku miekki, ale nie ropieje, nie smierdzi i nic nie jest czerwone.
        • malgosiek2 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:07
          0lindra napisał(a):

> do pediatry idziemy w piatek. u nas klemre zabrali juz w szpitalu. ten nasz kikut jest jakis w srodku miekki, ale nie ropieje, nie smierdzi i nic nie jest czerwone.

A, to stawiam na ten pępek skórzasty vel ziarniniak pepka.
          Nic strasznego, a lanie spirytu czy innych płynów nie pomoże.
          Jak już to chirurg dziecięcy, który zrobi ew.lapisowanie.
          • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:18
            a co to wogole jest ten pępek skórzasty?
            • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 21:47
              Z tego co zrozumiałam, pępek skórzasty to rodzaj pępka wypchanego na zewnątrz - ładne pępki są schowane do środka, a ten skórzasty to taki nieładny na zewnątrz. Prawdziwe lasencje robią sobie operacje plastyczne takich pępków, żeby były wciągnięte do środka.

Maluszkowi można taki pępek skorygować, wpychając specjalny plaster z kulką do pępka, do kupienia w aptece. Po kilkudziesięciu tygodniach pępek powinien 'się wciągnąć'.

Ja krakowskim targiem przemywam pępek jak dotąd octaniseptem, ale na koniec nie zalewam octaniseptem jak kazali mi w szpitalu, tylko wycieram do sucha takimi płatkami nasączonymi spirytusem 70% - zostawiam go prawie zupełnie suchego. Wygląda na to, że jak ta martwa część odpadnie (trzyma się dosłownie na włosku), ta kulka schowa się w pępku.
              • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 09:16
                wlasnie w tym problem, że nasz pepek jest bardzo gleboko schowany i nawet jak po przemyciu spirytusem i niemal calkowitym wytarciu pepka patyczkiem musze go przytrzymywac zeby spiryt calkowicie wyschnal, gdyz pepek jest mocno zaglebiony. Jak nie przytrzymam kikuta to bedzie on wilgotny. Problem mamy taki ze jest tak zaglebiony ze powietrze tam nie dochodzi.
          • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:20
            no i u nas jeszcze zupelnie nic nie odpadlo. Klamry zdjeli i jakoś sprasowali pepek w szpitalu. Jakiś dzisny ten nasz kikut mi sie wydaje, chociaz nie mam porownania...
    • arya82 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 16:22
      Tu gdzie mieszkam zalecenia sa takie, by absolutnie niczym nie smarowac. I absolutnie sie z tym zgadzam. Nikt praktycznie nie ma podobnych problemow. Jedyna sytuacja przy ktorej powinno sie smarowac czymkolwiek to zakazenie, ktore zdaza sie jednak b. rzadko.
      Na zdrowy rozum, jak dziecko ma rane i strupa to tez dlubiecie przy nim ciagle/smarujecie kilka razy dziennie codziennie,czy pozwalacie zaschnac I naturalne sie zagoic?
      • mayaalex Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 17:13
        U nas tez. Odpadl sam, wtedy popsikalam raz octeniseptem ktory akurat mialam w domu z innej okazji. Lekarz byl zdziwiony ze w ogole czyms popsikalam.
    • ichi51e2 Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 17:24
      U nas tez byl bardzo dlugo. W koncu (chyba w 3 mcu) dali nam skierowanie na usuniecie. Troche odpadal ale moi, zdanim sie trzymal mocno. Lekarz ktory nam wypisal skierowanie narzekal ze to od octaniseptu ale w sumie chyba po prostu to byla kwestia tego ze zakrecony mocno i na brzegach obsychal a w srodku nie (tak mi wygladalo) w ogole podchodzilam do tego pepuszka jakmpies do jeza.
      No i rano dali nam skierowanie na popoludnie do chirurga. Po drodze wpadlam do ciotki (pielegniarki na noworodkach) ona mowi pokaz. Rozebralam dziecko. Ta tylko dotknela (tak porzadnie) i pepek sam odpadl! Nawet kropli krwi nie bylo... Bo on sie na samym strupku trzymal... Zero traumy. Wiec moze u niebie tez tak bedzie ;p
    • lee_a Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 21:45
      idź po skierowanie do chirurga - jak ja dostałam to młodej pępek od razu odpadł w dniu wizytysmile a tak na poważnie to czekaliśmy chyba z 10 tygodni właśnie - smarowane 70% spirytusem. Drugiej smarowałam gencjaną i wszystko poszło znacznie szybciej (choć też ok 5 tygodni).
      • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 21:49
        Gencjaną na wodzie czy na spirytusie?
        • lee_a Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 21:52
          gencjana na spirytusie, tak nam poradziła położna. Ślady z brzucha zeszły szybko. Rozlany fiolet na komodzie straszy do dziś wink

• paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 02.04.13, 22:06
            Dzięki smile
    • kriss.d.e.valnorr Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 11:14
      Nie bardzo rozumiem po co smarowac czymkolwiek. Powaznie pytam, nie chce sie madrzyc. W UK gdzie mieszkam sa takie zalecenia zeby zostawic w spokoju, nie moczyc, nie pozbawiac dostepu do powietrza, zadnych spirytusow itp. Skad takie zupelnie rozne poglady? Mojemu mlodemu kikut odpadl po 5 dniach a pepek jest b.ladny wiec sila rzeczy angielskie podejscie wydaje mi rozsadne. Pozdrawiam
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 11:23
        ok, zaryzykuje, nie bede robila niczym tylko bede wietrzyc pepuszek. Zobaczymy.... chociaz szczerze watpie....
      • carmita80 Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 11:01
        kriss.d.e.valnorr napisał(a):

> Nie bardzo rozumiem po co smarowac czymkolwiek. Powaznie pytam, nie chce sie m
        > adrzyc. W UK gdzie mieszkam sa takie zalecenia zeby zostawic w spokoju, nie moc
        > zyc, nie pozbawiac dostepu do powietrza, zadnych spirytusow itp. Skad takie zup
        > elnie rozne poglady? Mojemu mlodemu kikut odpadl po 5 dniach a pepek jest b.lad
        > ny wiec sila rzeczy angielskie podejscie wydaje mi rozsadne. Pozdrawiam

smile tez w uk. Dwoje dzieci, zadnego smarowania, zadnej ingerencji i zadnych problemow smile tutejsze podejscie inne ale madre i rozsadne smile
    • mynia_pynia Re: kikut nie chce odpaść 03.04.13, 17:30
      Uważaj na pępek, oglądaj. Żeby nie doszło do zakażenia organizmu.
    • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 04.04.13, 13:31
      bylysmy dzis u chirurga. pepek ponoc niedlugo odpadnie. lekarz kazal robic spirytem lub octani albo jodyna. Na to mam smarowac patyczkiem do uszu mascia tranowa, ktora ponoc ma za zadanie oddzielic komorki zywe od martwych
      • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 05.04.13, 02:12
        A u nas pępek - zasadnicza część ususzona - odpadł, została kulka pokryta tym żółtym śluzem (komórki żerne). Oczywiście nie wytrzymałam, zwołałam radę rodziców (czyli odbyłam naradę z małżonem) i działając na mocy udzielonego upoważnienia zalałam pępek fioletem na spirytusie, nadmiar wchłonął się w jałowy wacik. Aplikację powtarzam rano i wieczorem, ta kuleczka w ciągu ostatnich 24h ładnie obeschła i znacznie się zmniejszyła.
    • missseptaria Re: kikut nie chce odpaść 05.04.13, 03:15
      Ja polecam octenisept, gdyby nie ten smyk to pewnie mielibyśmy podobny problem bo mój syn miał bardzo grubą pempowine. Kupiliśmy psik psik i z głowy. Jak uzywalismy spirytusu oczywiście odpiowiednio przygotowanego to nic z tego nie było. Gdy pepus nam odpadł też długo psikalam bo na prawdę była grubą ta pempowina i jeszcze było widać wyraźnie ze nie jest do końca zagojone.
    • devilyn Re: kikut nie chce odpaść 08.04.13, 18:28
      U mojej jednej dziewczynki (bliźniaczki) kikut odpadł po 1,5 tygodnia...u drugiej dzisiaj po 4 tygodniach...cuda zdziałała maść tranowa, smarowałam dwa dni i goiło się w oczach.
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 08.04.13, 19:16
        dzieki za odpowiedzsmile jednak masc tranowa stosuje sie smile ja tez uzywam, ale niereguralnie bo balam sie, a Ty mnie uswiadomilas ze tak sie robi smile jeszcze raz dzieki i trzymaj kciuki zeby nasz tez szybko odpaslsmile sio kikutsmile
        • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 02:20
          Olindra, jak u Was?

U nas już chyba mogę fiolet odstawiać, z okazji szczepienie pediatra obejrzała pępek, ku mojemu zdziwieniu nie opieprzyła za fiolet tylko potwierdziła, że faktycznie b.dobrze obsusza.
          • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 13:47
            hej, u nas duzo lepiej, praktycznie 11 tygodni zero efektu w odrywaniu kikuta przy stosowaniu octaniseptu, spirytusu 95 i 70% czy gencjany. od 4 dni stosuje masc tranowa (polecił chirurg) i jestem pod wrazeniem gojenia, codziennie jest lepiej, mysle ze jak tak dalej pojdzie to w weekend pozbedziemy sie kikuta. Mi tez chirurg powiedzial ze gencjana super osusza, ale ze nie widac ewentualnych zmian. Powiedzial tez ze mozna stosowac jodyne. ja jednak teraz dezynfekuje octaniseptem, patyczkiem osuszam kikut, nastepnie patyczkiem nakladam cienka warstwe masci. o dziwo pediatra mowila zeby podarowac sobie ta masc, jednak jak widze efekty to na pewno jej nie odstawie. Martwi mnie tylko, ze pod kikutem jest taka malenka kuleczka - juz skorka, pępek. Boje sie ze to przepuklina. O szczegoly zapytam w czwartek, wtedy jedziemy na kontrole do chirurga smile
            • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 13:51
              Też mieliśmy taką kuleczkę, osuszyła się i już prawie odpadła (we wgłebieniu pępka będzie płasko). Mi pediatra powiedziała, że przepuklinę nawet laik my od razu poznał, nazwała toto dalszą częścią kikuta. Nie martw się na zapas.
              • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 14:39
                ale ta nasza kuleczka to nie kikut, tylko normalna skorka
                • next_exit Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 15:22
                  moj maly tez ma przepuklinke pod pepkiem (wyglda to jak wystajacy pepek), lekarka powiedziala zeby sie nie martwic. to sie powinno wchlonac do roku. zreszta moja mama mowi ze ja tez to mialam.
                  • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 15:38
                    dzieki..smile tez wlasnie slyszalam, ze jak dziecko zacznie siadac i wzmocnia sie miesnie brzuszka to moze sie samo wchlonac smile
                • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 19:57
                  U nas też kuleczka była z normalnej skórki, tylko pokryta żółtą mazią (komórki żerne).
    • madziulka1982 Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 15:14
      polecam chusteczki leko u nas tylko one pomogly. i nie mocz kikuta podczas kapieli.
      • madziulka1982 Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 15:19
        sciskasz taka chusteczke zeby na pepek spadlo kilka kropli z niej i zostawiasz do wyschniecia, samej chusteczki nie dotykasz do pepka, aha mozna je kupic na sztuki
    • ankagordaw Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 19:49
      Mojemu synkowi kikut odpadł po 11 tygodniach i jak się okazało byliśmy blisko rekordu Polski - 2,5 miesiąca smile
      Ja smarowałam tylko i wyłącznie spirytusem. Pępek też siedział głęboko. Chodziłam do lekarza co tydzień i za każdym razem słyszałam że jeśli w ciągu tygodnia nie odpadnie, to dostanę skierowanie do chirurga. Wkońcu położna pokazała mi co robiłam źle. Otóż, smarowałam pępek patyczkami jałowymi lub polewałam spirytusem za pomoca skraplacza. Zaleciła mi smarowanie pęka wacikiem jałowym moczonym w spirytusie ruchem od środka pępka do zewnątrz. Dodatkowo polewałam spirytusem (skraplaczem) ze wszystkich stron. Nic nie osuszałam. Po kilku dniach zauważyłam że to miękkie ciałko zaczyna twardnieć. Wydawało się że już za chwilę odpadnie ale trzymał się skubaniec jeszcze ze 3 tyg. Wkońcu moja teściowa spytała mnie czy moczę ten pępuszek, a ja oczywiście tego nie robiłam bo tak zalecał lekarz. I chwała jej za to że podpowiedziała mi że strupki zawsze odpadają w wodzie, po namoczeniu i żebym spróbowała. Na 3 dzień po takiej kąpieli, odpadł. Radość w domu była wielka - zdjęcia, filmiki, mmsy do rodziny. Ja się popłakałam (na psychikę mi już padło chyba z tego napięcia - jestem 1 raz matką i chyba przeginam czasem z opiekuńczością).
      Wniosek - odpadnie sam, bądź cierpliwa, musi odpaśc. Co najwyżej opiszą Was w gazetach wink
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 12.04.13, 20:10
        to juz chyba pobilismy ten rekord, bo coreczka jutro ma 12 tygodnismile Ja wlasnie tez jak mialam twardy kikut to nic nie drgnal, teraz od masci tranowej jest miekki, ale odchodzi. Ponoc mialysmy gruba pepowinke.
        • kw0 Re: kikut nie chce odpaść 13.04.13, 10:43
          moja córka miała podobny problem, u nas skonczylo się podwiązaniem kikuta przez chirurga. 9 tygodni się męczyliśmy i żadnym sposobem nie chciał odpaść, powiedzieli mi że to pewnie dlatego że pępowina była bardzo gruba i dodatkowo za daleko założyli klips. Żadna z metod farmakologicznych nie pomogła, dopiero podwiązanie (bezbolesne, trwało chwile, bez znieczulenia) pomogło. Po podwiązaniu kikut odpadł po 4 dniach. pępek wygląda normalnie i nie ma śladu, że cos z nim bylo nie tak.
    • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 09:54
      KIKUT ODPADŁ !!! smile za 2 dni corcia bedzie miala 3 msc, strasznie to dlugo trwalosmile ale w koncu pozbylismy sie ...smile
      • ichi51e2 Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 10:46
        Gratulacje smile))
      • ankagordaw Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 19:23
        Gratulacje! smile)))))
      • devilyn Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 19:30
        Alleluja big_grin big_grin big_grin
    • florecistka.best Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 12:29
      WŁAŚNIE MIAŁAM PYTAĆ CO Z TYM SŁAWNYM KIKUTEM, bo temat ciągle jest na pierwszym miejscu! Hurra kikut odpadł, trzeba to opićsmile
      • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 17.04.13, 17:53
        dokladniesmile hehe wszyscy znajomi dostali wiadomosc dnia dzisiaj smile Swietujemu brak kikutasmile ..... tak sie do niego przyzwyczailam, ze teraz dziwnie wyglada bez hihi smile
        • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 18.04.13, 02:36
          No i ja się przyłączę do celebrowania smile gratuluję!

U nas też czysto, jakby ktoś kiedyś grzebał w tym wątku - ja polecam fiolet 2% na spirytusie i trochę cierpliwości smile
          • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 18.04.13, 08:32
            rowniez gratulacje smile ja polecam jeszcze masc tarnowa - dziwne, ale prawdziwesmile (smarowalam oceniseptem, spirytusem 96 i 70%, gencjana 2% na spirytusie - razem 11 tygodni i nic. Tydzien z mascia tranowa i kikuta nie ma smile
            • florecistka.best Re: kikut nie chce odpaść 18.04.13, 10:31
              a mi sie wydaje, że to nie masć tylko czas zrobił swojesmile
            • devilyn Re: kikut nie chce odpaść 18.04.13, 16:08
              cudowna maść, mojej małej po 4 tygodniach octeniseptu i nic...dwa dni z maści tranową i włala baj baj kikutku big_grin
              • 0lindra Re: kikut nie chce odpaść 18.04.13, 16:37
                nam na pewno pomogla masc, skoro po 11 tygodniach nic nie drgnelo, a po 1 dniu masci juz byl efekt. No ale okazalo sie ze to nie nasz koniec z pepkiem.....zrobil sie ziarniak, teraz jest wysuszany azotanem srebra.
                • paul_ina Re: kikut nie chce odpaść 20.04.13, 01:35
                  No to macie naprawdę przeboje. Ale jak się przebijałam przez sieć w poszukiwaniu know how pępkowego, to wynikało z tego, że ani ziarniniak ani wysuszanie AS to nic strasznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka