13.04.13, 15:20
Witam,

moja córcia (prawie 8 mies.) lubi kąpiele. Ale niestety jest tak ruchliwa (staje w wanience, wierci się), że umycie jej graniczy z cudem. A mycie włosów to już totalny chaos. Jak stoi to wolę ją tyrzymać dwoma rękoma. Jak posadzę to ona zaraz wstaje. Ja jestem mało stanowcza, jakoś próbuję ją umyć przy jej gimnastyce. Mąż bardziej stanowczy, ale wtedy kąpiel kończy się płaczem.

Macie jakiś patent na taką kąpiel? Chciałabym jednak córcię umyć dokładnie, a jednocześnie dać jej możliwość swobodnej zabawy (ale po umyciu).
Obserwuj wątek
    • syswia Re: kąpiel 13.04.13, 15:35
      bez wanienki
      prysznic, dno pokryte mata przeciwposlizgowa
      • neffi79 Re: kąpiel 13.04.13, 15:47
        moją córeczkę myjemy w antypoślizgowej wanience, wstawionej do dużej wanny, może chlapać do woli, ma też duzo zabawek i jest OK
    • ichi51e2 Re: kąpiel 13.04.13, 16:01
      Od konca pierwszego miesiaca kapiemy sie z dzieckiem. Co polecam.
    • murwa.kac Re: kąpiel 13.04.13, 16:01
      w tym wieku kapalam juz w normalnej wannie.
      troche wody, furda zabawek i szalal sobie przez pol godziny albo i 40 min.

jak sie wyszalal - nie bylo problemu z myciem.

pozwol dziecku sie wybawic - nauczy sie szybko, ze przy myciu trzeba byc spokojnym.

przez stanowczosc meza, sadzanie nasile i w ogole silowe rozwiazania mozecie dziecko zniehecic do kapieli calkowicie. lepiej zdac sie na cierpliwosc i zabawe, przynosi to lepsze efekty.
      • syswia Re: kąpiel 13.04.13, 16:08
        ano wlasnie
        przypomnialo mi sie, ze jak starszak dostawal korby, to nalewalam mu troche wody do wanny i dawalam zabawki do wybawienia sie w srodku dnia
        oczywiscie caly ten czas bylam w lazience
        jak trzeba bylo to dolewalam cieplejszej wody, zeby mi nie zmarzl
        • mayaalex Re: kąpiel 13.04.13, 17:15
          No wlasnie - zla kolejnosc: najpierw zabawa, potem mycie smile
    • stokrotka_beauty Re: kąpiel 13.04.13, 18:14
      muza myjesz w wannie? Pytam, bo nie wyobrażam sobie by dziecko mogło wstać w plastikowej wanience.
      • syswia Re: kąpiel 13.04.13, 22:20
        zastrzelilas mnie tym stwierdzeniem, bo ja raczej nie wyobrazam sobie zdrowego, stojacego juz lub chodzacego dziecka, ktore nie wstawaloby z wanienki.... no ale ja mam dwoch chlopakow... smile
        • stokrotka_beauty Re: kąpiel 13.04.13, 22:48
          mnie się to wydaje trudne bardzo. Można w takiej wanience klękać, ale wstaćsmile?Tak jak pisałam, wydaje mi się, aże mnie się tak wydaje, to nie znaczy, że ja mam racjęsmile.
        • katriel Re: kąpiel 14.04.13, 02:35
          Ja też mam dwóch chłopaków i też obaj wstawali w wanience.
          Brałam kubek i myłam przez polewanie z kubka.
      • muza24 Re: kąpiel 14.04.13, 22:09

No normalnie wstaje w wanience smile. Ja służę jako "wspomagacz".

• muza24 Re: kąpiel 14.04.13, 22:29

No to Was posłuchałam. Wczoraj był falstart, bo Córcia zmęczona wpadła w ryk. Ale dzisiaj... no to co innego. Wybawiła się. Wstawała, ale podtrzymywała się brzegu wanny, więc ja byłam spokojna. A jak tak sobie stała to ja ją spokojnie umyłam.

Więc cóż wypada mi dodać? DZIĘKI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka