Dodaj do ulubionych

chudy z niego typ

18.05.13, 21:56
Mam pytanie
Młody miał podejrzenie anemii, ale jednak okazało się że wyniki są ok (dolna granica normy) ma tylko brać cebion multi i jeść dużo mięsa i żółtka (choć już je sporo bo mięsny z niego typ). Przeczytałam, że tych witamin nie powinno się brać jeśli dziecko bierze wit D3. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Może lepiej odpuścić vit d3 i podawać co 2 dzień, w końcu jest jakby lato i wyczekane słońce

2 pytanie, Młody do tłuścioszków nie należy 9 miesięcy - 8kg, za 2 - 3 miesiące mamy powtórzyć badania a jak będzie dalej chudy to poszerzyć diagnostykę. Na siatce centylowej też spadł, jakie badania jeszcze byście zrobiły? Miał krew, mocz, posiew, wszystko wychodzi ok, może z niego chudzielec po prostu a może powinnam molestować lekarkę o kolejne skierowania, tylko jakie? Jak Wam coś przychodzi do głowy to napiszcie - dzięki
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: chudy z niego typ 18.05.13, 23:56
      Obecnie 25. centyl
      Miesiąc temu też - pisałaś, ze ważył 7600 - 12 kwietnia.
      Jak miał 3 miesiące z wynikiem 6 kg, to byl miedzy 50 a 25.
      Urodził się spory, między 50 a 75. centylem.

Może ten 25. to jego docelowy, po prostu? I nie ma się czym martwić?
      Bo to nie ejst tak, ze 50. centyl to ścisła norma. To tylko ścisła średnia, zonaczająca, ze 50% dzieci jest lżejszych, 50% cięższych.
      25. centyl oznacza, że 25% dzieci jest lżejszych, 75% cieżzszych. I to tez jest norma.

Czy ty i ojciec dziecka jestescie mniejsi, drobniejsi od niz przeciętna? Co mówią babcie o waszym dzieciństwie, wspominają słodkie pulpety czy drobne chudzinki?

I standardowo: infekcje, szczepienia, jakieś nagłe zmiany?
      Moim zdaniem, skoro dziecko badane i analizowane na bieżąco, to bardziej prawdopodobne jest, że ten typ tak ma, niż że coś mu jest.
      • natchniuza86 Re: chudy z niego typ 19.05.13, 00:54
        25. centyl to powod do rozszerzonej diagnostyki? Bez komentarza.
      • glomeria Re: chudy z niego typ 19.05.13, 09:19
        no to ja mam chyba jaką inną siatkę centylową smile
        ale serio:
        8kg 9 miesięcy to mi wychodzi (sprawdziłam przed chwilą w książeczce po raz enty) - 3 centyl
        po urodzeniu był na 25, potem do 4 miesiąca między 25 a 50, 4 miesiące 10 centyl, 6 miesięcy poniżej 10 a teraz 3
        No chyba, że ta siatka jakaś błędna. Jaką macie wagę dla 9 miesięcy dla 3 centyla?
        U mnie jest w książeczce:
        9 miesięcy
        3 centyle 7,8 kg (Młody ma 8kg czyli jest między 3 a 10)
        10 centyl 8,4 kg
        25 centyl 8,8 kg
        50 centyl 9,4 kg
        Ja też nie uważam, żeby potrzebował dalszej diagnostyki, ale jak mi wychodzi że na tej siatce spada to się jednak trochę zastanawiam i martwię.
        Ja ważę normalnie mąż też, jak byliśmy mali to byliśmy standardowi ani chudzi ani grubi. Byliśmy na mm a Młody jest na KP i uważam, że to też ma znaczenie bo te piersiowe to jednak zawsze drobniejsze. Poza tym to naprawdę wulkan energii, non stop w ruchu i apetyt też ma! Wydaje mi się, że ten typ tak ma, tylko wg siatki tej którą ja mam w książeczce i tej którą ma lekarz na ścianie wychodzi że spada..

• mika_p Re: chudy z niego typ 19.05.13, 16:51
          No ja patrzyłam na te:
          www.who.int/childgrowth/standards/en/
          weight for age, percentiles, boys

Wg tej siatki 3. centyl to jest 7200

I przepraszam, nie 25 tylko 15, co nadal jest w normie.
          Spada, owszem, ale urodził się spory, więc może po prostu wchodzi na swój własny centyl.
    • guderianka Re: chudy z niego typ 19.05.13, 08:09
      Taki typ wink
      Mój Najmłodszy urodził się najcięższy, a teraz w wieku 10 m-cy wyraźnie widać, że posturą będzie taki jak jego Tata. Szczupły i wysoki-dziewczynki po tacie są wysokie ale "nabite" po mnie wink
      Podawaj wit d3-nie podawałabym cebionu, po co ?
      • bezak25 Re: chudy z niego typ 19.05.13, 09:25
        Też miałam takie dylematy przy córce, która na roczek ważyła 8,5kg. Obecnie ma prawie 3 lata i waży 12kg, więc też szału nie ma, ale ona to taki typ, jest b. drobna.
        Ja już w głowie miałam celiakię i inne, ale nasza lekarka nie widziała potrzeby dalszej diagnostyki, bo mała słabo, ale przybierała na wadze.
        Jeśli wszystkie badania są ok to nie martwiłabym się - ważne, aby w miarę regularnie przybierał na wadze.
        A czy Wy/dziadkowie nie jesteście szczupli/filigranowi?? Bo to też jakieś tam znaczenie ma smile
    • ilianna Re: chudy z niego typ 19.05.13, 15:13
      1. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, to obowiązują siatki centylowe WHO dla dzieci karmionych piersią, a nie te z książeczek dla dzieci na mm. Różnice między nimi są spore. Moja w tych z książeczki jest bodajże na 3 centylu, w WHO na 25.
      2. Dolna granica normy to norma. I u piersiowych dzieci jest to dość normalny i naturalny wynik w tym wieku. Ja bym witamin nie dawała, no ale to ja i mój ogólny sceptycyzm do sztucznych witamin.
      3. Skoro krew i mocz jest ok, to dalszą diagnostykę bym odpuściła, chyba że dziecko zacznie tracić na wadze lub zatrzyma się całkowicie z przyrostem (znaczy nie przybierze nawet 100 g).
      4. Moje dziecko ma 14 miesięcy i waży ok. 8,5 kg smile.
      • myszon999 Re: chudy z niego typ 19.05.13, 20:31
        Moja Niuńka ma 16 miesięcy i 9300 a na raczek miała 9kg. Przy niej Twoje dziecko to kawał dziecka.... A wszystko jest w normie, zdrowa, nic nie niepokoi lekarzy. Takie chucherko ciągle w ruchu, nawet nie ma czasu na jedzenie i trzeba kombinować
        • czarnywrobel Re: chudy z niego typ 19.05.13, 20:58
          Tak, tylko synek autorki jeszcze nie ma roku i nie wiadomo, czy będzie wtedy ważył te 9 kg.

Mój syn nie będzie. Na 9 miesiecy ważyl 7,9. Na 11 miesięcy 8,3. Nie jest wcześniakiem. Spadł w siatkach. Btw. siatki who są robione dla całego świata, czyli brany jest pod uwagę np. mały mieszkaniec Japonii i np. Masaj? Dobrze rozumiem? Jeśli tak, to wolę siatki w mojej książeczce wink

Jeśli chodzi o badania. To miał badane krew (wyniki się pogorszyły, jak miał 10 miesięcy, do tego czasu było ok), mocz (ok). Pewnie pediatra wyśle go do endokrynologa. Dostaje witaminę d, żelazo, wit c, kwas foliowy, wit b6.
          • glomeria Re: chudy z niego typ 19.05.13, 21:23
            Raczej nie będzie ważył, co mi nie będzie przeszkadzało pod warunkiem, że zdrowy.

No właśnie WHO wrzuca wszystkich do jednego wora ? (cały świat?) tylko dzieli na piersiowe / mm i na płeć - bo jeśli tak to chyba też taka siatka nie odnosi się zbyt dobrze do każdego kraju oddzielnie?

czarnywrobel - a czemu do endokrynologa? jakieś usg miał robione? bo wiem że niektórzy robią usg brzuszka
            • czarnywrobel Re: chudy z niego typ 19.05.13, 23:44
              Usg nie miał. A endo jest sugerowany w związku ze wzrostem, myślę.

• ichi51e2 Re: chudy z niego typ 19.05.13, 21:46
      Jak dajesz cebion to on juz ma na skladzie d wiec mozesz nie podawac.
      • aniluna Re: chudy z niego typ 19.05.13, 23:37
        Mój synek, rok i 9 ms waży niewiele ponad 11 kilo, bardzo dużo, je ale też jest bardzo ruchliwy, wyniki krwi, moczu dobre, lekarka nie widzi powodów do niepokoju, o ile pamiętam jest pomiędzy 25 a 10 centylem czyli jest dobrze. Nie martwcie się wyimaginowaną chudością dzieci, małe dzieci to często takie kurczaki albo komary na patykowatych nóżkach. Ja bym się martwiła, gdyby synek zbliżał się do górnej granicy siatki centylowej, szczególnie w świetle ostatnich badan nad otyłością dzieci i młodzieży w Polsce.
        • ichi51e2 Re: chudy z niego typ 20.05.13, 07:29
          Chudosc/tlustosc niemowleca nie ma przewaznie przelozenia na niedowage/otylosc u doroslych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka