Dodaj do ulubionych

Octenisept - czy pomógł

04.06.13, 20:53
na trudno gojący pępek?
Obserwuj wątek
    • agul80 Re: Octenisept - czy pomógł 04.06.13, 20:56
      U nas sie w ogole nie sprawdzal.
    • schere nie bardzo, 04.06.13, 21:24
      pomógł dopiero tradycyjny, rozrobiony wodą spirytus. Przetarłam 2 razy i po sprawie.
      • tytanowamalpa Re: nie bardzo, 05.06.13, 01:19
        Pomógł. Trochę zaczął się pępek babrać i pomógł.
    • amelia00 Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 07:50
      wg mnie ten octenisept to tylko naciąganie rodziców. Najlepszy jest lekko rozcienczony spirytus (2 lyzki spir + 1 lyzka przegotowanej wody) i przecierac wacikiem/paleczka kilka razy dziennie.
    • ichi51e2 Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 08:11
      Co masz na mysli?
      Jesli rana jest zainfekowana to owszem octanisept pomoze - jest to srodek bakteriobojczo- oczyszczajacy. Do tego bezbolesny - w przeciwinstwie do spirytusu (mowimy o ranie nie o normalnie gojacym sie pepuszku)
      Jesli chodzi ci o dlugo odpadajacy kikut to niestety octanisept nie jest twoim przyjacielem - na octanisepcie przewaznie pepuszki odpadaja pozniej. Tu bardziej sprqwdzi sie spirytus ktoy dodatkowo obsusza. Tak czy inaczej kikut predzej czy pozniej odpadnie.
      Ogolnie jak nic sie nie dzieje to najlepsza woda z mydlem :p
    • murwa.kac Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 08:37
      jak juz odpadl pepek, do dezynfekcji - pomogl.

pepkow nie powinno sie rozmaczac ocreniseptem czy spirytusem (ktory dodatkowo parzy delikatna skore dziecka, nie mowiac juz o tym, ze do organizmu wprowadza sie alkohol). niech wyschnie sam, bez zadnych dodatkowych ablucji i jak odpadnie - pielegnowac octeni.
    • koteck Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 08:52
      To zależy też jak tego octeniseptu się używa. Mojemu synkowi kikut odpadł chyba w 5 dobie życia. Nie było paprania. I używałam ww. Ale wiem, że niektóre mamy psikają nim i nic więcej nie robią, zostawiają takie mokre. I tutaj może być przyczyna nie gojenia się. Mnie nauczono, że psikać po kąpieli, na mokre ciałko. I zaraz dokładnie osuszyć jałowym gazikiem. Być może kluczowe było to dokładne osuszanie i w naszym przypadku octenisept nie był potrzebny. No ale świeża mama ze mnie była i takie były zalecenia w szkole rodzenia a potem w szpitalu.
    • paul_ina Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 09:56
      Pomógł, ale że pępek był gruby to dodatkowo osuszaliśmy fioletem na spirytusie.
    • marzena190184 Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 10:11
      Mi octanisept jak najbardziej pomógł. U mojego synka kikut odpadł jak mały mial tydzień. Strasznie się paskudził. Lekarz w szpitalu od noworodków powiedział żeby nic nie robić tylko oczyszczać octaniseptem i rana musi mieć cały czas such. Ja psikałam w/w na pępek i wycierałam do sucha gazikiem. Jeśli pępek będzie miał mokro cięzko się bedzie goił.
    • hanusina_mama Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 12:46
      Tak. Ale trzeba koniecznie najpierw chwilę odczekać, żeby zdezynfekował, a potem bardzo dokładnie osuszyć na jałowo. Zostawienie wilgotnego pępka spryskanego czymkolwiek tylko go rozmiękczy.
    • 0lindra Re: Octenisept - czy pomógł 05.06.13, 14:15
      my 2,5 msc walczylismy z kikutem...nie pomagal octanisept, spirytus czy gencjana na spirytusie. pomogla masc tanowa - polecil chirurg dzieciecy. 2 tyg i kikut odpadl. ta masc nie wysuszyla kikuta, ale go mega natluscila. mielismy b. gruba pepowine i po masci z kazdym dniem widzialam roznice. dodatkowo wkradl sie ziarniak, z ktorym boje zakonczylismy dopiro wlasciwie wczoraj....4,5 msc walki z pepuszkowymi sprawami...achhhhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka