Dodaj do ulubionych

Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy!!

02.08.04, 12:17
wczoraj wrocilismy z malym ze szpitala (ma 4 dni) i bardzo sie martwie bo jak
sie budzi to mocno wykreca glowe w prawo tak jakby chcial ssac z jednej
strony tylko. Robi sie czerwony na buzi, caly sie napręża i wlasnie tak mocno
wykreca łepek. Czytalam tu o kręczu i nie wiem czy to nie jest tosad Pediatra
kazala klasc dziecko z drugiej strony i karmic tez tak zeby skrecalo glowke w
lewo, ale to u niego taki silny odruch. Jak robi sie glodny albo sie obudzi
to momentalnie wykreca łepeksad Do tego jeszcze ma asymetryczną czaszkęi lekko
krzywa buzię i martwie sie czy to sie wyrowna...Nie wiem co robic. Moze
mialyscie podobny przypadek??
Obserwuj wątek
    • mada25 Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 02.08.04, 13:36
      Czesc. Na Forum juz kilka razy poruszano ten watek. Ja rowniez mialam podobny
      problem. Poszukaj sobie w tych dwoch linkach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=14506160
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=14475864
      Moze znajdziesz cos dla siebie.
      Pozdrawiam.
      Magda
      • karolineg Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 02.08.04, 13:43
        Dzięki za linkismile I pomagalo kladzenie na jednej stronie? wlasnie tak staram
        sie go ukladac ale nie wiem czy to pomoze. martwi mnie tez ta asymetryczna
        buzia, podobno powstalo to w czasie ciazy, bo byl ulozony bardzo dlugo glowa w
        dol w jednej pozycji i tak sie uformowala czaszka. nie wiem czy to sie
        unormuje...
    • mada25 Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 02.08.04, 14:27
      Moj synek ma teraz 4,5 miesiaca. Od urodzenia trzymal glowke na prawo. Caly
      czas z nim cwiczymy i staramy sie zawsze "podchodzic" do niego z lewej strony.
      Mam wrazenie, ze pomaga. Coprawda glowka dalej jest lekko splaszczona, ale juz
      obraca nia w dwie strony i lezac zaczyna trzymac ja prosto. W takiej sytuacji
      konieczna jest wytrwalosc i konsekwencja. Nie zalamuj sie. Podobno to mija gdy
      dzieciatko zaczyna dobrze trzymac glowke i obracac ja na wszystkie strony.
      Pozdrawiam.
    • paulaula Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 02.08.04, 21:07
      Nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze, ja też to przeszłam, córeczka
      miała spłaszczoną głowę tak, że aż uszka były przesunięte względem siebie. A
      teraz nie ma śladu (ma 16 miesięcy). Ale tylko ja wiem ile walczyłam z
      nawykiem. Nawet w nocy wstawałam i układałam ją na "dobrym boczku". Kiedy
      leżała obok mnie to tylko tak by patrzyła w dobrą stronę. Do tego stopnia ją
      zamordowałam,ze kiedy nauczyła się przekręcać na brzuszek to tylko przez jeno
      ramię. Przez drugie nauczyła się dużo póxniej,kiedy w ogóle już brykała. W
      końcu dziecko samo zacznie ukladać główkę na obie strony. Moja córeczka jak
      miała ok. 4 miesięcy zrobiła mi taką niesopodzianke i sama zaczęła spać na
      boczku i to na tym dobrym. Wcześniej spała tylko na wznak z główką na
      prawo.Musisz być jednak być bardzo uparta, a na pewno się uda i główka będzie
      ładna lub wesprzeć się jeszce rehabilitantem jeśli będzie potrzeba. Na pewno
      nie zamartwiaj się bo wszystkie napisałyśmy Ci, że jak wcześnie zaczniesz walkę
      z nawykiem to będzie dobrze. Pozdrawiam
      • karolineg Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 02.08.04, 22:04
        Bardzo Wam dziękuję dziewczynysmile Staram sie malego ukladac na wlasciwa strone
        ale na razie ciezko nam to idzie. bardzo sie opiera i ta główka sama mu leci
        na "swoja" stronę.
        Ale mam nadzieje ze w koncu sie nauczy, sadzac po Waszych dzieciaczkach jest to
        możliwesmile) Dziękismile
    • iv72 Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 03.08.04, 11:02
      Skontaktujcie się z rehabilitantem i neurologiem. Im szybciej, tym lepiej. Mój
      Synek jest po takiej rehabilitacji. Trwała 2 miesiące, ale w tej chwili jest z
      nim wszystko w porządku. Tylko dzięki mojemu uporowi i bezczelności dotarłam do
      rehabilitanta. Pediatra też bagatelizowała moje uwagi i radziła układać Synka z
      drugiej strony! Bzdura! Mięsień trzeba wyćwiczyć- co też robiliśmy jeżdżąc
      codziennie na rehabilitację. Płakałam razem z Synkiem. Ale wygraliśmy walkę.
      Natomiast Pediatra ma antyreklamę. Dodam, że korzystam - po tej przygodzie -
      tylko z usług prywatnej opieki medycznej. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • anek.anek Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 03.08.04, 11:16
      skonsultuj to z neurologiem. Bez paniki, ale warto się tym zająć. Każda
      asymetria ciała dziecka powinna być konsultowana z lekarzem. Być może zleci też
      usg szyi żeby wykluczyć kręcz, a tak czy inaczej będziesz musiała z maluchem
      trochę poćwiczyć żeby zmusić go do prawidłowej postawy.
      • renis66 Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 03.08.04, 14:07
        Gdy Rita miała niecałe 2 m-ce zauwazyłam ze obraca główkę tyko w prawą stronę.
        Poszlismy do neurologa i okazało sie że córeczka ma wzmozone napięcie. Niejest
        to nic groźnego ale trzeba ćwiczyć i wszystko będzie ok. Oprócz tego zciskała
        piąstki z kciukiem do środka co także jest objawem wzmozonego napięcia. Mała
        ma już ponad 3 m-ce i nadal ćwiczymy. jest lepiej ale jeszcze trochę pracy
        przed nami. W niedziele zaczęła się przekręcac z brzuszka na plecki.

Pozdrawiam i zyczę wytrwałości Renata
        • karolineg Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 03.08.04, 15:39
          Hmmm...widze ze jednak udamy sie do lekarza, tylko moze znacie jakiegos dobrego
          specjaliste w Warszawie? Rita, a jak powinien zaciskac piąstki?
          • karolineg Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 03.08.04, 15:40
            Oj sorrysmile) Rita to coreczkasmile
            • ju8 do karolineg i Renis66 03.08.04, 15:53
              Renis66 nie chce sie wtracac ale jesli nie przekreca sie z pleców na brzuszek a
              tylko odwrotnie i to tak wcześnie to nie jest dobrze. Moja córa tez tak robiła,
              ja sie cieszyłam a to była konsekwencja asymetrii i wzmozonego napięcia.
              Ćwiczymy cały czas i mala przewraca sie juz prawidłowo z pleców na brzuszek
              odwrotnie nie potrafi chociaż juz próbuje (ma 5 m-cy)

karolineg pamietaj ze dziecko jest bardzo plastyczne ale czym szybciej
              zaczniecie cwiczyc tym lepiej. A kciuki.....eh to moje utrapienie. Do konca
              trzeciego m-ca powinno przestac zaciskac z tendencja do chowania kciuka.
              Zreszta powinno dziecko miec lapki "luzne" a nie zacisniete.

Głowa do góry.
          • osmag Re: Mocno wykrzywia główkę w jedną stronę. Pomocy 04.08.04, 03:06
            karolineg napisała:

> Hmmm...widze ze jednak udamy sie do lekarza, tylko moze znacie jakiegos
            dobrego
            >
            > specjaliste w Warszawie? Rita, a jak powinien zaciskac piąstki?

Polecam dr. Banaszek- prywatny gabinet 815 27 82. Bardzo dobry neurolog
            dziecięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka