13.08.13, 09:08
Dziewczyny, mam 2 pytania.
1. Synek (6,5 m) od mniej więcej 2 tyg. nie chce za bardzo jeść, na 4 butelki 180 ml, dwie je często do połowy a czasem tylko 60 ml. Rozumiem, że ciepło, że nie zawsze musi się chcieć jeść, ale nigdy wcześniej tak nie miał, nawet przy dużych upałach. Próbowałam mu zmienić mleko, ale teraz już kilka ładnych dni ma to co zawsze. Wkładam butle do buzi a tu płacz, wiercenie się, podbijanie. Zastanawiam się czy mu nie idą ząbki i smoczek nie podrażnia. Wczoraj mieliśmy szczepienie i lekarz powiedział, że zęby jeszcze nie idą,ale może jeszcze tego nie widać a już dziąsła bolą??? Co najlepiej kupić żeby mu ulżyć?

2. Mały często bawi się dłońmi, przebiera nimi, bawi się, coś szarpie, łapie itd. w efekcie ma całe rączki pokaleczone przez swoje "pazurki", nie wiem jak to możliwe bo obcięłam je tam, że wydaje się, ze tam już nic nie może wystawać, a jednak, jak czasem mnie złapie o czuje te "igiełki", ale nie wiem już jak mam je skrócić bo nic nie widać, co mogę zrobić żeby się tak nie kaleczył?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 10:07
      I jak to jest z tym ząbkowaniem? Dziąsełka bolą stale? Czy o jakichś tam porach?
    • ochra Re: Pilne... 13.08.13, 10:08
      Ale przeież chyba je coś oprócz mleka? zupki, owoce?
      • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 10:19
        je zupkę na obiad plus owoce na podwieczorek, ale nie codziennie. 2 dni temu nie chciał zjeść ani zupki ani mleka.
        • devilyn Re: Pilne... 13.08.13, 12:26
          Jakbym czytała o moich dziewczynach...dostały jobla miesiąc temu jak ząbki podchodziły pod dziąsełka...apetyt poszedł się czesać...często jadły porcję 180 ml rozkładając na 3 godziny...meksyk...teraz u Zuzi już pęka dziąselko i widać ząbeczek i wróciła do normlaności, a Majka też powraca na te tory. Nam pomógł bobodent i granulki na zabkowanie (allegro).
          • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 16:31
            devilyn napisała:

> Jakbym czytała o moich dziewczynach...dostały jobla miesiąc temu jak ząbki podc
            > hodziły pod dziąsełka...apetyt poszedł się czesać...często jadły porcję 180 ml
            > rozkładając na 3 godziny...meksyk...teraz u Zuzi już pęka dziąselko i widać ząb
            > eczek i wróciła do normlaności, a Majka też powraca na te tory. Nam pomógł bobo
            > dent i granulki na zabkowanie (allegro).

A jak zaczeło się u Twoich dziewczynek to było coś widać po dziąsełkach, że idą zęby? Mi pediatra powiedział, że nic nie widać, ale może to takie początki... kupiłam żel calgel, farmaceutka mi poleciła.. ile razy na początek stosować? A może jeszcze się wstrzymać?
    • wicherka81 Re: Pilne... 13.08.13, 10:22
      Mój maluch też ostatnio słabo je. Myślałam, że to upały, ale teraz temperatura jest znośna, a sytuacja się nie poprawiła, a nawet pogorszyła. Wprawdzie mój na piersi, no ale to na jedno wychodzi. Myślę, że to właśnie zęby go męczą, nic jeszcze nie czuć, ani nie widać, ale dziąsełka jakby bardziej rozpulchnione. Pomóc Ci nie pomogę, bo sama nie wiem, co z tym zrobić, chyba tylko przetrwać wink

Ochra, mój Igor jeszcze nie je regularnie zupek, ani owoców (czasem daję mu codziennie, czasem nie, jak mamy czas i ochotę), a starszy, więc nie wiem skąd to zdziwienie wink

Co do pazurków, to ja zawsze jeszcze po obcinaniu używam pilniczka dla niemowląt i wyrównuję ostre brzegi. Oczywiście zdarza się, że czegoś nie zauważę i się podrapie, ale przecież nie założę 7-miesięczniakowi niedrapek wink
      • ochra Re: Pilne... 13.08.13, 10:30
        Piersiowym dzieciom trochę później rozszerza się dietę, a tu mowa o butelkowym, a Frejka nic nie pisała o obiadkach i ile je. Myślałam że najada się zupką albo kaszką na przykład.
        • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 10:44
          ok. 4-5 butla 180 ml, 9 butla 180 ml, 13 obiadek, 17 butla, 21-22 butla. Zawsze było po 180 ml ale ostatnio jest w cały świat. Dziś o 9 nic nie chciał, jakoś wmusił 6o ml, wymęczył się, usnął i teraz tj. 10:30 zjadł 90 ml. czasem dodaje owoc ok. 16
      • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 10:41
        no właśnie smile ja też zastanawiam się czy 2 nieco większe ranki powstały od dziąsełek, mały ciągle pakuje rączki do buzi, ale póki nie ma zębów to chyba dziąsła nic takiego zrobić nie mogą..
    • d.d.00 Re: Pilne... 13.08.13, 11:07
      Oj nasz też ma takie dni, że nic by nie jadł. Czasem zje 150 ml, czasem 60 ml. Ma już 9 ms! Jego kuzynka co 3 godz wtrynia 180 ml!
      Może to ząbki, a może gardło ma czerwone? może to po prostu ząbki, oby smile
    • awidyna Re: Pilne... 13.08.13, 11:22
      Może mleko już nie smakuje. Moja córka (na mleku odciąganym) około 7 miesiąca też zaczęła ograniczać poranne mleko. Najpierw nie dojadała a potem jak tylko poczuła mleko (bo np wody sie napiła jak się jej chciało pić) to odwracała głowę. Więc zdecydowałam zastąpić mleko kaszką. No i teraz zjada całą miskę kaszki Zdrowy Brzuszek na śniadanie wink Z mlekiem do niej nie podchodzę do godziny 18.00 bo by pogryzła wink Twoje dziecko jeszcze mleka potrzebuje więcej więc zrob kaszkę na modyfikowanym. Potem spróbuj jakiegoś owoca dać do rączki (np banan, jabłko takie rozmiękczone w mikrofali) może sam jak wsadzi do buzi to chętniej zje. Ja do zupki dodaje jeszcze moje mleko bo mi szkoda go wylewać ale Ty możesz dodać troche mm. Co do zębów, to u nas od 4 miesiąca szły szły i dojść nie mogły ;/ śliniła się, gryzła co się dało, drapała itp. Wyszły dopiero w 7 miesiącu, a teraz mamy koszmar bo wychodzą z góry i z dołu. Płacze w nocy i rozdrażniona bardzo. Do tego 3-dniowka z temp 40 st C, więc się wszystko skumulowało crying My na dziąsełka stosujemy zel i masuję jej tą szczoteczką na palec - pomaga. No niestety trzeba to przetrwać i pomagać jak się da. A co do paznokci to też pilnikuję po obcięciu.
      • frijka Re: Pilne... 13.08.13, 11:39
        Synek pije mleko na kolki, bebilon comfort i innego nie toleruje, próbowałam zmienić na zwykły bebilon, na hipp i właśnie nie chciał pića teraz daje mu znów sam b. comfort.
        • karynka273 Re: Pilne... 13.08.13, 13:55
          hej. u nas od kilku tygodni jest tak samo.. malutka zjada o 4- 5 rano tak na śpiąco 180, później ok 10 jej robie 180 ale wypja 150 na raty. nosze ją,odbija jej sie i znów zjada 50ml i tak przez ok 30min,,o 13 zupkę na obiadek zje ładnie 190 tylko nieraz w czasie jedzenia zaczyna płakać nagle jakby coś ją zabolało. nie wiem, może łyżeczką urażę,. później o 16.30mleko też 150ml wmęczone, o 18 pół słoiczka deserku (wcina aż mruczy).. na noc ok 20- 20.30 zjada 180mm z łyżeczką kaszy manny, też czasami troszkę na raty.. też nie wiem co jej jest. może mleko jej już nie smakuje ale herbatkę czy sok pije podobnie parę łyków i się wygina a najczęściej podnosi do góry jakby chciała usiąść.
          dziąselka niby ma rozpulchnione, gryzie wszystko i zaczęła się ślinić,ale zęba nie widać,. poza tym chyba przechodzi skok bo ciągle piszczy i płacze..
          a tak wogóle próbowałam dać jej zupkę z kawałkami marcheweczki i ryżu, z maleńkimi jak to na początek bo do tej pory miksowałam. ale ona wypluwała językiem i nie chciała jeść,, nie wiem czy nadal jej miksować i później spróbować jeszcze raz czy, przyzwyczajać ją do kawałeczków? próbowałaś już może?
          a tak poz tym to po postach widzę że mamy dzidzie w podobnym wieku i z podobnymi problemami..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka