Dodaj do ulubionych

usg stawow biodrowych

09.09.13, 10:07
Dziewczyny,
czy robiłyście usg stawów biodrowych mimo braku wskazań? Córcia ma 3.5 tyg, w szpitalu po porodzie stwierdzili ze stawy są ok, na wizycie w 7 dniu u pediatry lekarz stwierdzil to samo i ze nie trzeba robić usg. Jak czytam w Internecie, pojawia sie haslo ze trzeba zrobić usg w 4tyg nawet jeśli pierwsze badanie bylo ok.
Jak bylo u was? Robilyscie to usg?
Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 10:29
      nie. Tez wlasnie wszyscy mowili, ze jest ok. poszlam do ortopedy dopiero jak miala mala 6 miesiecy i wszystko ok.
      Jak nie jest to dla ciebie problematyczne to dla swietego spokoju bym poszla. U nas byly takie cyrki z brzuchem i tak ciezko bylo sie wybrac gdziekolwiek, ze nei w glowie mi bylo usg bioder przy tak dobrej opinii pediatry. No ale jakby to bylo wtedy dla nas latwiejsze to do prtopedy bym poszla, on chyba decyduje czy robic usg
    • anetchen2306 Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 10:37
      W szpitalu, gdzie rodzilam, robili standardowe usg bioderek WSZYSTKIM dzieciom, przed wypisem do domu (u nas byl to 5 dzien). Dostalo sie takze zalecenie, by wykonac powtorne kontrolne usg bioderek w 4-6 tygodniu zycia dziecka (u swojego lekarza pediatry). Zalecenie takie dostaje kazde dziecko, bez szczegolnych wskazan. U nas po pierwszym miesiacu zycia wypada tzw. "bilans" i woczas mala miala robione powtorne usg.
    • 0lindra Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 10:42
      ja robilam, badanie jest nieinwazyjne i szybkie
      • alutka314 Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 11:09
        Tak robiłam pomimo że wszystko było ok. W 6 tyg i potem w 5 miesiącusmile
    • behemot1977 Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 15:10
      A co Ci szkodzi zrobić USG? Dziecka to nie boli, a gdyby - odpukać - coś jednak wyszło, to lepiej teraz się pomęczyć z szerokim pieluchowaniem niż potem, jak młode się zacznie ruszać na dobre. Ja byłam na USG i ponieważ nie wszystko było perfekcyjne, córka nosiła szeroką pieluchę. A ponieważ wtedy głównie spała, wcale jej to nie przeszkadzało.
    • pederastwa Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 15:12
      Ja dostałam skierowanie od lekarza z rejonu na badanie w 6 tygodniu. Myślałam, że to standard.
      Wyszło ok, lekarz który przeprowadzał badanie wspominał, że można jeszcze powtórzyć po kilku miesiącach, ale już nie poszłam.
    • calvi-nai Re: usg stawow biodrowych 09.09.13, 16:09
      Tak robiłam. Tak jakoś w 5 tygodniu, lekarz stwierdził że wszystko ok i zalecił się pokazać na kontrolę ok 5 m-ca. Też byliśmy. Dla naszego świętego spokoju smile
      • hanwar tak 09.09.13, 20:48
        u nas się robi po 4,8-9 i 12 tygodniach, a potem, jak dziecko zacznie stawać
        • sandralex Re: tak 09.09.13, 23:10
          Nasza pani doktor ma takie usg u siebie w gabinecie i zrobiła nam je podczas wizyty. Ale gdyby nie zrobiła to poszłabym je wykonać mimo wszystko gdzie indziej.
    • e_vvika Re: usg stawow biodrowych 10.09.13, 16:45
      Zrób. Mi pediatra powiedział, że wszystko ok, a na USG wyszło co innego. Teraz nosi Frejkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka