31.10.13, 16:34
Dziewczyny wypowiedzcie się. Mój syn ma 8,5 miesiąca waży około 7900 kilo, wzrost 73. Jest cały czas od początku prawie na 10 lub poniżej 10 centyla. Karmię piersią jeszcze tylko w nocy , ale to już tylko raz lub dwa więcej nie chce. Dostaje 2 razy dziennie mleko modyfikowane wypija najmniej 180 i rano owsiankę na mleku, lub kaszę jaglaną z owocami, lub płatki owsiane . Zupki zjada teraz jest gorzej bo zęby idą. Je tez deser około 150 owoców różnych. Jak my jemy to ja mu daję jeść to co my lub robię coś dla niego, zajada ładnie rączką-kasze, kluski, naleśniki, racuchy z jabłkami-oczywiście próbuje wszystkiego. Mój pediatra mówi abym się nie martwiła tą wagą , nie chcę go utuczać ale martwi mnie , że za mało waży. Mam pytanie czy powinien dostawać według was więcej mleka? co jeszcze mogę mu podawać , co myślicie, dzięki
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: waga 31.10.13, 21:20
      A czemu 10 centyl jest zły? Oznacza, że waga jest w normie.

spójrz na siatki WHO, tam będzie na wyższym centylu niż na tych siatkach z książeczki zdrowia, może to Cię uspokoi.
    • aleksandra1357 Re: waga 31.10.13, 22:07
      Mój syn: rok 8,5 kg, dwa lata 11 kg, 3 lata 12 kg.
      Nie tucz dziecka, szczupłe nie znaczy gorsze. Chcesz, żeby miało wzrost na 10 centylu a wagę na 50 i było spaślakiem?
      Karm w miarę zdrowo i różnorodnie, mniej mleka więcej warzyw.
    • 1ania32 Re: waga 31.10.13, 22:22
      Nie, nie chcę go utuczyć co to to nie. Cieszę się bo jest super cudny. Starszy też raczej drobny. Chyba niepotrzebnie uległam presji społeczeństwa bo ciągle słyszę, że on drobnysmile
      • ilianna Re: waga 31.10.13, 22:41
        Ale drobny to jest negatywne określenie? O moim dziecku też mówią że drobne (1,5 roku i niecałe 9 kg), ale ja to uznaję za komplement.
      • q_fla Re: waga 02.11.13, 09:17
        W takich sytuacjach zawsze odpowiadam, że owszem drobna, ale za to w inteligencję i w urodę jej "poszło". Miny bezcenne. wink
    • dianaro Re: waga 01.11.13, 19:13
      Moja córka w wieku 9 mies. ważyła 7700 teraz skończyła 11 mies. i waży 8500. Wypija mleka 150ml 3 razy dziennie - te 150 ml to robię zawsze, ale zjada najczęściej 120ml lub czasem tylko 50ml. Poza tym 2 jogurty po 100 gram. Do tego słoik zupy 190gram oraz mały słoik owoców. Takie menu ma od 7 miesiąca i niestety jak szykuję większe porcje to nie chce ich zjeść. Moje dziecko jest drobne, bo sama o tym wiem i widzę po ubrankach, które kupuję - wąskie body, bluzeczki, spodenki. Niestety mojej córki nie da się utuczyć, bo nie zje większych porcji, jest bardzo ruchliwa i 3 stolce w ciągu dnia to norma. Nie przejmuję się jej wagą, bo jest zdrowa i na taką wygląda. Syn w jej wieku "szedł" tak samo z wagą. Do tej pory jest chudzina i niejadek - ma 6,5 roku a waży niecałe 19 kilo - ale za to zdrowy i ruchliwy.
      • 1ania32 Re: waga 02.11.13, 07:59
        Ja też uważam , że słowo drobny jest w porządku. Nie traktuję tego jako coś negatywnego. Dianaro siostro ma, możemy sobie podać dłonie. Mój też ruchliwy i kupska wali za przeproszeniem jak szalonysmile Mój starszy też 6 lat i też niecałe 19, ale też ruchliwy i zdrowy pozdrawiam dzięki za wpisy
        • guderianka Re: waga 02.11.13, 09:41
          Mój synek na szczęście jest drobny smile Zawsze marzyłam by mieć takie dziecko-uwielbiam się wygłupiać z dzieciakami, nosić, robić samoloty, bujać,przewracać. Corki już w wieku 3lat były dla mnie pod tym względem problematyczne bo wazyły ponad 20 kg. Synek jest spełnieniem moich marzeń, mając 15 m-cy waży 9,6 kg (jego siostry ważyły tyle mając ok. 6-8 m-cy wink
          • matyldamoja Re: waga 02.11.13, 10:48
            mój ma prawawie 9 miesięcy i w końcu przekroczył magiczne smile 8 kg, ja podaję dodatkowo sinlac - taka jego uroda, za to rozwinięty jest świetnie, chodzi przy meblach , raczkuje odkąd skończył pół roczku, teraz zaczyna gadać, nie martw się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka