kaja5 29.11.13, 22:37 trochę się martwię czy nie podrażni on delikatnej śluzówki noska dziecka, czy jest na pewno bezpieczny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_zana Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 09:28 Bezpieczny stosuję to odkąd dziecko skonczylo miesiąc ;D nigdy nie marudzil moze tylko hałas odkurzacza mu przeszkadzal Odpowiedz Link Zgłoś
marcowa_aprilla Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 11:13 jest bezpieczny, ale pytanie w jakich sytuacjach go stosujesz? on nie słuzy do codziennego odciagania naturalnej wydzieliny, ja go uzywam tylko w razie kataru po uzyciu psikam solą lub krople na co dzien psikam rano i wieczorem solą, i dziecko naturalnie wykicha to co tam mu zalega Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 12:20 ...i na 90% za kilka miesiecy zalozysz watek z cyklu: "Ratunku" Niemowle wiecznie zakatarzone! Odciagam i odciagam katar, a on nigdy nie mija, ciagle furczy w nosku!" Nie mam dowiadczenia z uzywaniem takich odsysaczy, ale im bardziej drazni sie mechanicznie sluzowke nosa, tym bardziej stymuluje sie ja do produkcji wydzieliny. I wpada w bledne kolo niekonczacego sie kataru. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 13:09 owszem, moze podraznic sluzowke i to bardzo. poza tym wszelkiego rodzaju aspiratory utrudniaja a nawet uniemozliwiaja dziecku nauke siakania nosem. wywal to, a w razie kataru inhaluj i kladz na brzuchu, niech splywa naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 14:25 Jest bezpieczny (tylko moc odkurzacza musi być nastawiona na najnizsza opcje), ale nie wolno uzywac go za często. My w zasadzie odciągamy tylko przy mocnym katarze 1-2 razy dziennie, a wlasciwie w nocy (żeby synek mogl oddychać i spac normalnie). W ciągu dnia wydzielina sama wyplywa z nosa, trzeba go tylko regularnie czyscic i dbac o to, żeby dziecko nie lezalo na plecach. Poza katarem nie używa się zadnych aspiratorow. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 30.11.13, 15:03 U nas wystarczyła zwykła gruszka z apteki, w sumie używałam tylko raz, nie lubię takich wynalazków Odpowiedz Link Zgłoś
milanak Re: Kupiłam aspirator "katarek" i 01.12.13, 10:37 Na pewno jest bezpieczny. Używaj tylko w przypadku kataru, zatkanych zatok. Ostatnio dzięki katarkowi zatkane zatoki mojej córki nie przerodziły się w zapalenie ucha, oskrzeli czy płuc. Odpowiedz Link Zgłoś